Ήταν όντως «κουτσομπολιό» τα περί κόντρας της Μέι με τον Γιούνκερ: Ο καυγάς για το Brexit




Ως «κουτσομπολιό των Βρυξελλών» διέψευσε η Τερέζα Μέι το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung που αναφερόταν σε τεταμένη ατμόσφαιρα και σημαντικές διαφωνίες στη συνάντηση που είχε πρόσφατα στη Ντάουνινγκ Στριτ η Βρετανίδα Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το Brexit.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έφυγε «δέκα φορές πιο προβληματισμένος» για την πιθανότητα συμφωνίας επί του Brexit μετά από τη συνάντηση με την κα Μέι. Μάλιστα φέρεται να θεωρεί ότι είναι «πιο πιθανό παρά απίθανο» οι διαπραγματεύσεις να αποτύχουν.

Βασικό σημείο έντασης ήταν το αίτημα των Ευρωπαίων να καταβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο χρήματα για τρέχουσες και μελλοντικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσής της στην κομητεία του Λάνκασιρ, η κα Μέι είπε: «Απλώς δείτε τι είπε η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμέσως μετά από το δείπνο, ότι δηλαδή οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, απρόσμενη ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας στη Ντάουνινγκ Στριτ και σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και αντιστοίχως των Βρετανών που ζουν στα άλλα κράτη-μέλη. Ο κ. Γιούνκερ φέρεται να δήλωσε «έκπληκτος» από την επιμονή της Βρετανίδας Πρωθυπουργού το θέμα να λυθεί «έως τα τέλη Ιουνίου», αντιλέγοντας ότι οι συζητήσεις θα είναι περίπλοκες.

Η κα Μέι πρόσθεσε στο σχόλιό της επί του ρεπορτάζ ότι όλα αυτά δείχνουν επίσης πως κάποιες στιγμές οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές και γι’ αυτό η Βρετανία χρειάζεται την «ισχυρή και σταθερή ηγεσία» που η ίδια προσφέρει.

British Prime Minister Theresa May (L) welcomes European Commission President Jean-Claude Juncker (C) to 10 Downing Street in London, Britain. EPA, ANDY RAIN
British Prime Minister Theresa May (L) welcomes European Commission President Jean-Claude Juncker (C) to 10 Downing Street in London, Britain. EPA, ANDY RAIN

ΤΙ ΕΚΡΙΒΩΣ ΕΓΡΑΨΕ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Μία άκρως τεταμένη ατμόσφαιρα στην πρόσφατη συνάντηση της Τερέζα Μέι με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Ντάουνινγκ Στριτ περιγράφει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung, σε αντίθεση με την επίσημη τοποθέτηση από αμφότερες τις πλευρές περί φιλικής και εποικοδομητικής συζήτησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έφυγε «δέκα φορές πιο προβληματισμένος» για την πιθανότητα συμφωνίας επί του Brexit μετά από τη συνάντηση με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό. Μάλιστα φέρεται να θεωρεί ότι είναι «πιο πιθανό παρά απίθανο» οι διαπραγματεύσεις να αποτύχουν.

Βασικό σημείο έντασης ήταν το αίτημα των Ευρωπαίων να καταβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο χρήματα για τρέχουσες και μελλοντικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ.

Η κα Μέι φέρεται να είπε στον κ. Γιούνκερ ότι η Βρετανία δεν είναι νομικά υποχρεωμένη να πληρώσει τίποτα φεύγοντας από την ΕΕ. Πληροφορίες του βρετανικού Τύπου ανέφεραν ότι η Βρετανίδα Πρωθυπουργός έθεσε στη συνάντηση ως όρο για την καταβολή χρημάτων από το Λονδίνο ένα «λεπτομερές περίγραμμα» της μελλοντικής εμπορικής σχέσης των δύο χωρών.

Οι 27 έχουν καταστήσει σαφή τη θέση τους ότι η συμφωνία επί των όρων του διαζυγίου, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων που θα καταβάλει η Βρετανία, δεν μπορούν να συζητούνται παράλληλα με τους όρους της μελλοντικής εμπορικής σχέσης.

Ο κ. Γιούνκερ φέρεται να είπε στην κα Μέι ότι «η ΕΕ δεν είναι λέσχη γκολφ» για να φεύγει όπως θέλει η Βρετανία και ότι δεν θα υπάρξει εμπορική συμφωνία χωρίς πληρωμή του «λογαριασμού του διαζυγίου».

Σημειώνεται ότι το ποσό των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ που διακινείται ως αίτημα των Ευρωπαίων κρίνεται υπερβολικό από τη βρετανική κυβέρνηση.

Στην παραίνεση της Τερέζα Μέι κατά το δείπνο εργασίας (όπου παρόντες ήταν επίσης ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ και ο Βρετανός Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις) να επιτρέψει η ΕΕ να καταστεί το Brexit «επιτυχία», κατά τη μόνιμη επωδό της, ο κ Γιούνκερ φέρεται να απάντησε: «αυτό δεν μπορεί να γίνει επιτυχία».

Απρόσμενη ένταση επικράτησε και στην αναφορά στην ανάγκη εξασφάλισης των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και αντιστοίχως των Βρετανών που ζουν στα άλλα κράτη-μέλη. Ο κ. Γιούνκερ φέρεται να δήλωσε «έκπληκτος» από την επιμονή της Βρετανίδας Πρωθυπουργού το θέμα να λυθεί «έως τα τέλη Ιουνίου».

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε το χρονοδιάγραμμα «πολύ αισιόδοξο». Όπως αναφέρθηκε στις συνεντεύξεις Τύπου μετά από την ειδική σύνοδο των 27 ηγετών για το Brexit το Σάββατο, η Κομισιόν έχει καταρτίσει μία λίστα με περίπου 25 επιμέρους δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας επί των οποίων χρειάζεται συμφωνία.

Σύμφωνα με τα βρετανικά και γερμανικά δημοσιεύματα ο κ. Γιούνκερ επικοινώνησε μετά από τη συνάντηση της Ντάουνινγκ Στριτ με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για να της μεταφέρει την ανησυχία του ότι η Τερέζα Μέι δεν έχει αντιληφθεί τις σκληρές πραγματικότητες του Brexit και ότι βρίσκεται «σε άλλο γαλαξία». Οι Βρετανοί σχολιάζουν ότι αυτή η επικοινωνία προκάλεσε τη δημόσια προειδοποίηση της Καγκελαρίου περί «ψευδαισθήσεων» για το Brexit που διατηρούν κάποιοι στη Βρετανία.

Στη διάρκεια της συνάντησης στη Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Γιούνκερ φέρεται να εμφάνισε στο τραπέζι δύο ογκώδη έγγραφα, τη συμφωνία ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ και τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου της ΕΕ με τον Καναδά, λέγοντας στη Βρετανίδα Πρωθυπουργό ότι «το Brexit θα είναι πάρα πολύ περίπλοκο»

Διαφωνία υπήρξε επίσης και με αφορμή το αίτημα της κ. Μέι να κρατηθούν οι διαπραγματεύσεις εμπιστευτικές και μακριά από τη δημοσιότητα, μέχρι όλα να ολοκληρωθούν. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι αυτό θα ήταν «αδύνατο» από τη στιγμή που θα απαιτείται ενημέρωση των κρατών-μελών. «Όλα τα έγγραφα θα πρέπει να δημοσιοποιούνται», φέρεται να ήταν η ευρωπαϊκή απάντηση σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.

Το γερμανικό ρεπορτάζ διαψεύδεται ως ανακριβές από τη βρετανική κυβέρνηση, ωστόσο επέτρεψε στη βρετανική αντιπολίτευση να επικρίνει δριμύτατα την Τερέζα Μέι.

Ο σκιώδης Υπουργός Brexit Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι «αρνούμενη να αναγνωρίσει την περιπλοκότητα και το μέγεθος του Brexit η Πρωθυπουργός αυξάνει τον κίνδυνο να μην επιτευχθεί συμφωνία, κάτι που είναι το χείριστο αποτέλεσμα».

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τιμ Φάρον έκανε λόγο για τεράστιο πλήγμα στα επιχειρήματα των Συντηρητικών και πρόσθεσε: «Η Τερέζα Μέι επέλεξε ένα διχαστικό σκληρό Brexit, με τη βοήθεια των Εργατικών και τώρα δεν έχει ιδέα τι να κάνει».

ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία, Λονδίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: