Σήμερα Σάββατο η κηδεία της Μαρίας Ζουπανιώτη: Στην Πάφο ο ύστατος αποχαιρετισμός…




Κηδεύεται σήμερα Σάββατο στη γενέτειρα της Πάφο, η Μαρία Γερμανού-Ζουπανιώτη, διευθύντρια του Γραφείου Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Η Μαρία έφυγε από τη ζωή τη Μεγάλη Πέμπτη έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 58 ετών. Το φέρετρο της συνόδευσαν από τη Νέα Υόρκη, ο σύζυγος της, αγαπημένος δημοσιογράφος Απόστολος Ζουπανιώτης και τα δύο τους παιδιά, ο Ευάγγελος Ζουπανιώτης και η Ειρήνη Ζουπανιώτη-Έμπερσολ.

Η κηδεία θα τελεστεί από τον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων στην Πάφο το Σάββατο στις 11 π.μ. Οι συγγενείς θα δεχθούν συλλυπητήρια στο ναό από τις 10-11 π.μ.

Η Μαρία της αξιοπρέπειας

Πρότυπο δημόσιου λειτουργού, που πάντοτε χαρακτηριζόταν από την εργατικότητα, τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση της, χαρακτηρίζει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, την Μαρία Ζουπανιώτη.

Σε γραπτή δήλωση ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει: «Θα θυμόμαστε πάντοτε τη Μαρία για το έργο και την προσφορά της προς την Κύπρο, αλλά και για την καλοσύνη της απέναντι σε όλους όσοι είχαν την τύχη να τη γνωρίσουν».

Εξάλλου ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντούτζαρικ εκθειάζοντας το ήθος και τον επαγγελματισμό της Μαρίας Ζουπανιώτη στη μακρόχρονη θητεία της,  τη χαρακτήρισε πρύτανη των εκπροσώπων Τύπου των μόνιμων αντιπροσωπειών στα Ηνωμένα Έθνη.

Δύο εκ των συναδέλφων που έζησαν τη Μαρία τρεις σχεδόν δεκαετίες, οι Μιχάλης Ιγνατίου και Πανίκος Παναγιώτου, μαρτυρούν δια της γραφίδας τους το ποιόν του ανθρώπου.

Γράφει ο Ιγνατίου:

«Μερικοί άνθρωποι σημαδεύουν τις ζωές μας με την αξιοπρέπεια τους, την καθαρότητα του χαρακτήρα τους, την αγάπη τους για τον συνάνθρωπο, την εντιμότητά τους. Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά της Μαρίας Ζουπανιώτη. Για όσους δεν είχατε την τύχη να την γνωρίσετε αυτή ήταν η Μαρία μας… Ένας γνήσιος και αγνός Άνθρωπος, μία πολύ μεγάλη προσωπικότητα».

Και ο Παναγιώτου:

«Όλοι εμείς που γνωρίσαμε, που συνεργαστήκαμε, που εκτιμήσαμε τη φιλία της Μαρίας Ζουπανιώτη θλιβόμαστε για την άδικη απώλεια, αλλά χαιρόμαστε γιατί αποτέλεσε μέρος της ζωής μας. Άλλωστε, τα κεριά σβήνουν, αλλά το φως τους ποτέ»!

Ο Πρέσβης Ανδρέας Μαυρομμάτης

“Από τη πρώτη στιγμή που προσλήφθηκε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία διαφάνηκαν τα αξιόλογα προσόντα της Μαιρης, τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον ανθρώπινο τομέα .

Παντα πρόθυμη όχι μόνο να παρίσταται στις πρωινές συγκεντρώσεις που καλούσα για ενημέρωση στο κυπριακό και ανταλλαγή απόψεων , αλλά και για την προετοιμασία κειμένων που ήταν σημαντικό βοήθημα .

Προβλήματα που αναφυοντο δεν εκαμπταν την Μαίρη ούτε μείωναν τις προσπάθειες της, ούτε τους αγώνες της για να βοηθήσει τον τόπο της .

Σπάνια έβρισκες ανθρώπους με μια τόσο μεγάλη γκάμα χαρισμάτων . Εργατική , πρόθυμη , χαμογελαστή, επαγγελματίας και προπάντων ανθρώπινη

Ειληκρινη συλληπητηρια και τη αγάπη μας στον Αποστολη και σε όλη την οικογένεια .

Ας ειναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάζει”

Η Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή

” Έχει αρκετά χρόνια να συναντηθούμε, όμως πάντα σας είχα στην καρδιά μου και ιδιαίτερα τη Μαρία με την οποία είχα και την πιο στενή συνεργασία απο τη δεκαετία του 1980. Ήταν ένας υπέροχος και ζεστος άνθρωπος με σπάνιο χαρακτήρα και στη δουλειά της απλά τέλεια, με μια υπέρμετρη αφοσίωση και απέραντη αγάπη για την Κύπρο. Τόσο ως λειτουργος και αργοτερα Διευθύντρια Τύπου στη ΜΑΝΥ όσο και ως λειτουργος στο Ταμείο για τα Παιδια της Κύπρου και ως αντπροσωπος της Κύπρου στην Επιτροπή Πληροφοριών του ΟΗΕ έδωσε τον καλύτερο της εαυτό και εκπροσώπησε την Κύπρο επάξια οπως ήξερε καλύτερα να κάνει. Θα μείνει για πάντα στη μνήμη μου μαζί με όλες τις αναμνησεις και τη φιλία που αναπτύξαμε τα χρόνια που περάσαμε μαζί στη Νέα Υόρκη, αλλα και αργοτερα. Αιώνια της η μνήμη”.

Ο Αποστόλης για το τέλος

Ο Απόστολος Ζουπανιώτης, ο σύζυγος και συνοδοιπόρος της Μαρίας για 40 χρόνια, έγραψε για το τελευταίο σκληρό διάστημα:

«Τους τελευταίους 10 μήνες η οικογένειά μου πορευόταν ένα δύσκολο Γολγοθά, εξ αιτίας της βαριάς ασθένειας της συζύγου μου Μαρίας Γερμανού – Ζουπανιώτη. Διαγνώστηκε με καρκίνο στον πνεύμονα, χωρίς καν να είναι καπνίστρια, ή κάποιος να καπνίζει στο σπίτι και παρ’ όλες τις προσπάθειες των γιατρών της στο Memorial Sloan Kettering και τρεις διαφορετικές θεραπείες, o καρκίνος τη λύγισε. Το όλο δεκάμηνο θύμιζε αρχαίους μύθους, που ο Δίας έστελνε κεραυνούς στους ανθρώπους. Κάπως έτσι έπεφταν πάνω μας τα χτυπήματα της μοίρας. Του Ιησού Χριστού τα πάθη κράτησαν 3-4 μέρες τα δικά της δέκα μήνες. Το τετέλεσται το είπαν την ίδια Μεγάλη Πέμπτη».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: