Νέα Γενεύη αντί ερευνών: Η Τουρκία ζητά νέα Διάσκεψη για να φρενάρει σχεδιασμούς για το αέριο




Η Άγκυρα επιδιώκει σε συνεννόηση με άλλους παίκτες στο Κυπριακό τη σύγκληση νέας Διάσκεψης στη Γενεύη με απώτερο στόχο να σταματήσουν οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ για φυσικό αέριο.

Στόχος της τουρκικής πλευράς είναι  η πραγματοποίηση Διάσκεψης μέχρι το τέλος Ιουλίου και σε αυτό φαίνεται να συμφωνεί και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ  Άιντα.

Ενόψει του γεγονότος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε υποδείξει μετά την Γενεύη  πως για να συγκληθεί νέα Διάσκεψη θα πρέπει να επιτευχθούν σημαντικές συγκλίσεις, έχει διαπιστωθεί σε τακτικό επίπεδο αλλαγή συμπεριφοράς από τουρκικής πλευράς. Αυτό διαφάνηκε και από τις συναντήσεις των δυο διαπραγματευτών και αναμένεται να επιβεβαιωθεί κατά τη συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί, την ερχόμενη Τρίτη.

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί, παρουσιάσθηκε «εποικοδομητικός» για επιμέρους ζητήματα. Συζήτησε  τα θέματα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων με μικρές διαφοροποιήσεις από προηγούμενες θέσεις του ενώ  παράλληλα ζήτησε ανταλλάγματα που αφορούν τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων  στη δομή του κράτους. Οι εντολές από την Άγκυρα είναι, πάντως, σαφέστατες: Θα παραμείνετε στις συνομιλίες μέχρι νεωτέρας.

Η τουρκική πλευρά φαίνεται να προωθεί τις επιδιώξεις της σε δυο επίπεδα. Με την κάθοδο στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου τουρκικών ερευνητικών πλοίων επιδιώκει τη δημιουργία κλίματος έντασης και εκφοβισμού αλλά αμφισβήτηση; κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.  Σε διπλωματικό επίπεδο, επιχειρείται από την τουρκική πλευρά να δημιουργηθεί νέα κινητικότητα στο Κυπριακό με στόχο τη σύγκληση νέας Διάσκεψης, ώστε να πιεστεί η Λευκωσία να αναστείλει τον ενεργειακό προγραμματισμό της. Κι αυτό, όπως αναφέρεται από τρίτους, γιατί υπάρχει προηγούμενο. Είναι  προφανές πως διεθνείς παίκτες θα επιχειρήσουν να στριμώξουν την ελληνοκυπριακή πλευρά προβάλλοντας το επιχείρημα πως ενόψει της Διάσκεψης και «της προοπτικής για συμφωνία»  μπορούν «να περιμένουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί».

Από δικής του πλευράς, ο  Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θεωρεί  πως ό,τι είναι να γίνει σε σχέση με το Κυπριακό πρέπει να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, θεωρώντας πως η έναρξη ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς του.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: