Λουτρό αίματος στη Συρία: Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί τον Άσαντ για την επίθεση με χημικά




Ο Λευκός Οίκος επέρριψε άμεσα την ευθύνη για τις επιθέσεις με χημικά όπλα που διαπράχθηκαν νωρίτερα σήμερα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή πρέπει να «καταδικαστεί» και «δεν μπορεί να αγνοηθεί από τον πολιτισμένο κόσμο».

«Αυτές οι ειδεχθείς ενέργειες από μέρους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ αποτελούν μια συνέπεια της αδυναμίας και της αναποφασιστικότητας της προηγούμενης κυβέρνησης», έκρινε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης Σον Σπάισερ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Ο (πρώην) πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα είχε δηλώσει το 2012 ότι θα χάρασσε μια “κόκκινη γραμμή”», η οποία θα ήταν η χρήση χημικών όπλων, αλλά κατόπιν «δεν έκανε τίποτα», συμπλήρωσε ο Σπάισερ.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας απέφυγε να πει πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στην επίθεση. Ωστόσο, δήλωσε πως ο ρεπουμπλικάνος συζήτησε νωρίτερα με την ομάδα του για την εθνική ασφάλεια σχετικά με το ζήτημα.

ΣΑ του ΟΗΕ συνεδριάζει αύριο με θέμα την επίθεση με χημικά στη Συρία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Τετάρτη στις 10.00 το πρωί (17.00 ώρα Ελλάδας), προκειμένου να ενημερωθεί για την επίθεση με τοξικά αέρια στη Συρία.
Στην επίθεση αυτή, στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 11 παιδιά.

“Προφανώς ανησυχούμε πολύ για το τι συνέβη με την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία και για αυτό θα συνεδριάσουμε εκτάκτως αύριο το πρωί” δήλωσε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Οι ΗΠΑ ασκούν αυτόν τον μήνα την προεδρία του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας.
Τη σύγκληση του ΣΑ ζήτησαν οι Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις πληροφορίες για τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην ανταρτοκρατούμενη πόλη Χαν Σεϊχούν.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Οι επιθέσεις με χημικά όπλα που διαπράχθηκαν στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας αποδεικνύουν ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ «πιστεύει ότι μπορεί να διαπράττει ατιμωρητί εγκλήματα πολέμου», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν.

«Το ερώτημα με το οποίο έρχονται πλέον αντιμέτωπες οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι κατά πόσον θα λάβουν δράση για να του διαλύσουν αυτή την δολοφονική αντίληψη», τόνισε σε ανακοίνωση του ο Μακέιν που προεδρεύει της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

Ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ δοκιμάζει την νέα αμερικανική κυβέρνηση με την χημική επίθεση, δήλωσε ο ΥΠΕΞ Ερό

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό δήλωσε σήμερα ότι η επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να εξαπέλυσαν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στην επαρχία Ιντλίμπ ήταν ένας τρόπος για να δοκιμάσουν την νέα αμερικανική κυβέρνηση, σημειώνοντας πως ήρθε η ώρα η Ουάσιγκτον να ξεκαθαρίσει την θέση της απέναντι στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Είναι μια δοκιμασία. Για αυτό το λόγο η Γαλλία επαναλαμβάνει τα μηνύματά της, κυρίως προς τους Αμερικανούς, να ξεκαθαρίσουν την θέση τους», δήλωσε ο Ερό στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, τονίζοντας ότι μπορεί να το κάνει κατά την διάρκεια της αυριανής έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Τους τόνισα ότι χρειαζόμαστε σαφήνεια. Ποια είναι η θέση σας; Το ερώτημα είναι να μάθουμε, ναι ή όχι, κατά πόσον οι Αμερικάνοι στηρίζουν μια πολιτική μετάβαση στην Συρία, που σημαίνει την οργάνωση αυτής της μετάβασης, την διεξαγωγή εκλογών και στο τέλος αυτής της διαδικασίας, όταν τους τεθεί, να δώσουν απάντηση στο ερώτημα της αποχώρησης του Άσαντ από την εξουσία», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

http://mignatiou.com/2017/04/moscha-ke-damaskos-arnounte-oti-echoun-schesi-me-epithesi-me-chimika-stin-siria/

04/04/2017 19:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: