Η Αυστρία αρχίζει την αποτίμηση των επιπτώσεων, για την ίδια, από το Brexit




Με αρκετή ανησυχία για τις γενικότερες επιπτώσεις, αλλά και τις αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν για την ίδια, σε ομοσπονδιακό και σε τοπικό επίπεδο, για παράδειγμα στον τουρισμό και στην οικονομία, αντιμετωπίζεται στην Αυστρία το θέμα της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά και την καθοριστικής σημασίας ενεργοποίηση, από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Για τον Αυστριακό ομοσπονδιακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, προτεραιότητα έχουν το καθεστώς και τα δικαιώματα των περίπου 25.000 Αυστριακών που σήμερα ζουν και εργάζονται στη Βρετανία, τα οποία ο ίδιος θα υποστηρίζει, ενώ, όπως τονίζει θα πρέπει σύντομα να υπάρξει σαφήνεια και νομική διασφάλιση των αυστριακών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί.

Η αξία των αυστριακών προϊόντων που είχαν εξαχθεί στη Βρετανία το 2015 ανερχόταν σε 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εισαγωγές από την Βρετανία στην Αυστρία έφτασαν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με το εμπορικό ισοζύγιο να εμφανίζει πλεόνασμα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ υπέρ της Αυστρίας και να είναι για τη χώρα το τρίτο μεγαλύτερο μετά από εκείνα με τις ΗΠΑ και με τη Γαλλία.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη Βρετανία 111 θυγατρικές εταιρείες αυστριακών επιχειρήσεων με συνολικά 32.000 συνεργάτες, ενώ μέσα στο 2015 ο αριθμός των Βρετανών που έκαναν διακοπές στην Αυστρία ανήλθε σε 876.000, με συνολικά 3,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, αφήνοντας στην αυστριακή οικονομία 639 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, είναι δεδομένο πως με την έξοδο της Βρετανίας αποδυναμώνεται αισθητά η Ευρώπη, χάνοντας σε σημασία και κύρος στον κόσμο, ενώ η έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος, τον περασμένο Ιούνιο, συνιστά λογικό επακόλουθο των φονταμενταλιστικών θέσεων απέναντι σε ευρωπαϊκά ζητήματα, τα δέκα προηγούμενα χρόνια, και άρα θα πρέπει να εξαχθούν τα απαραίτητα και σαφή διδάγματα, αλλά και να καταβληθούν οι κατάλληλες προσπάθειες για να κρατηθούν σε όσο χαμηλότερο επίπεδο οι συνέπειες.

Ο Κρίστιαν Κερν εκτιμά πως τώρα είναι ακόμη περισσότερο ανάγκη να εξηγηθούν στους πολίτες οι ευρωπαϊκές προοπτικές και προς τούτο είναι επιτακτικά αναγκαία μία μεταρρυθμιστική διαδικασία στην πολιτική της ΕΕ. Ιδιαίτερα δε στην οικονομική πολιτική, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να φροντίσουν ώστε η Ευρώπη να είναι όχι μόνον καλή για μεγάλους ομίλους, αλλά επίσης και για τους μικρομεσαίους.

Ο ίδιος θεωρεί πως προτεραιότητα για την Ευρώπη έχουν αυτή τη στιγμή δύο ζητήματα, αφενός η δημιουργία απασχόλησης και η ενίσχυση της Ευρώπης ως οικονομικό κέντρο, και αφετέρου να αποδειχθεί, με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, ότι η συνεργασία στην Ευρώπη φέρνει υπεραξία.

Θέσεις που, κατά την άποψή του Κρίστιαν Κερν, θέλουν μία νηφάλια ανάλυση των αιτίων της συγκεκριμένης επιλογής από την πλειοψηφία των Βρετανών, χωρίς λαϊκίστικες τοποθετήσεις, όπως «για όλα φταίνε οι πρόσφυγες», αλλά ταυτόχρονα και μία συγκροτημένη συζήτηση των επιπτώσεων αλλά και των επόμενων βημάτων, ενόψει της πολιτικής κατάστασης που διαμορφώνεται και του εύφορου εδάφους που υπάρχει σε διάφορες χώρες για παρόμοιες εξελίξεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αυστριακής Ένωσης Βιομηχάνων, Γκέοργκ Καπς, εκτιμά πως, παρά το γεγονός ότι θα υπάρξουν μειώσεις στις εξαγωγές, μακροπρόθεσμα η ζημιά από την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είναι μικρή για την αυστριακή οικονομία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά το γεγονός ότι το δίκτυο ανάμεσα στις παραμένουσες χώρες-μέλη της ΕΕ είναι επαρκώς ισχυρό, πρέπει να αναμένεται μία αποσταθεροποίηση και τώρα έγκειται στην ΕΕ να δώσει γρήγορα απαντήσεις ως προς την ικανότητά της στο μέλλον να λύσει την κρίση εμπιστοσύνης.

Διαφορετικές, αλλά με αρκετή ανησυχία, είναι οι αντιδράσεις στα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας, των οποίων η οικονομία και ο τουρισμός συνδέονται περισσότερο ή λιγότερο με τη Βρετανία, και ανάλογες θα είναι τώρα οι επιπτώσεις σε αυτά από την έξοδό της από την ΕΕ.

Η αντιδήμαρχος και τοπική υπουργός Οικονομικών στον δήμο και το ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης, Ρενάτε Μπράουνερ, σημειώνοντας πως κανένας δεν μπορεί ακόμη να υπολογίσει τα επακόλουθα για την Ευρώπη, εκτιμά πως οι άμεσες συνέπειες για την βιεννέζικη οικονομία είναι σχετικά περιορισμένες, γιατί οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της είναι η Γερμανία και οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Για το ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας, η Βρετανία συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα σημαντικότερων εμπορικών εταίρων του, και για τον λόγο αυτό δεν αποκλείονται αρνητικές συνέπειες στην τοπική οικονομία, ωστόσο υπάρχουν και ευκαιρίες, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τοπικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου του ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου Γιούργκεν Μπότενζεερ αναφέρει πως με το Brexit προκύπτουν μειονεκτήματα για την οικονομία και τον τουρισμό της περιοχής, ενώ για τους ιθύνοντες του ομόσπονδου κρατιδίου του Σάλτσμπουργκ προκύπτει το ερώτημα, ποια θα είναι η συνέχεια με την παρουσία των Βρετανών στον χειμερινό τουρισμό της περιοχής και τον ρόλο τους ως πελατών της τοπικής οικονομίας.

Ανήσυχη για αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, δηλώνει και η γενική γραμματέας της Ένωσης Βιομηχάνων στο ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας, Κλαούντια Μισένσκι, καθώς, όπως σημειώνει, οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκαταλέγονται στους τρεις σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους του κρατιδίου, με την Βρετανία να αποτελεί την πύλη προς τις ΗΠΑ.

Στην πολιτική, τώρα, αποτίμηση των συνεπειών του Brexit , ο Κρίστιαν Στράχε, ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού «Κόμματος των Ελευθέρων» – το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, που σε όλες τις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται εδώ και πάνω από ένα χρόνο ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη με ποσοστό πάνω από 30%- επιμένει στην εκτίμηση πως αυτό αποτελεί δίδαγμα εναντίον του πολιτικού συγκεντρωτισμού, αλλά και εναντίον της συνεχιζόμενης «απάτης» ως προς τη μετανάστευση.

Ο ίδιος θεωρεί πως σε αυτή τη «χαοτική κατάσταση» απαιτούνται μία μαζική αναδιάταξη των ευρωπαϊκών θεσμών, συνολική επιστροφή αρμοδιοτήτων από τις Βρυξέλλες στα εθνικά Κοινοβούλια, όπως επίσης αναστολή της ισχύος της Συνθήκης Σένγκεν.

Σημειώνεται, πως ήδη μία εβδομάδα μετά από το δημοψήφισμα στη Βρετανία, οι ηγέτες ακροδεξιών κομμάτων από εννέα ευρωπαϊκές χώρες, με “κορυφαία” την αρχηγό του γαλλικού “Εθνικού Μετώπου”, Μαρίν Λεπέν, σε σύναξη τους στη Βιέννη, ζητούσαν τη διεξαγωγή παρομοίων δημοψηφισμάτων σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

03/04/2017 09:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δ. Δημητρακούδης
Βιέννη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: