Η Ελλάδα γύρισε σελίδα λέει ο Τσίπρας, διαφωνεί η αντιπολίτευση: Τι θα πουν οι δανειστές;




Η Ελλάδα έχει ήδη γυρίσει σελίδα, η οικονομία αντεξε η οικονομία ανέκαμψε, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισαγωγική τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει με θέμα το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

«Έπειτα από 7 χρόνια καταστροφικής ύφεσης η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτή η αδήριτη πραγματικότητα μας υποχρεώνει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, γιατί η επόμενη μέρα είναι ήδη εδώ», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην τεχνική διαπραγμάτευση, σημείωσε ότι, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, η οικονομία άντεξε και ανέκαμψε και πως το αληθινό διακύβευμα δεν παίζεται στον χώρο συνεδρίασης τεχνικών κλιμακίων, αλλά στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας. Είπε επίσης ότι κάποιοι στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων μπορεί να επιμένουν στο δικό τους βιολί, αλλά η πραγματικότητα έχει κάνει το σκοπό τους «παράφωνο». Τώρα, υπογράμμισε, είμαστε σε θέση να συνθέσουμε εμείς το σκοπό.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσουμε για την οργάνωση ενός διαλόγου για την ανάπτυξη, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβούλιου ευημερία είναι η μείωση των ανισοτήτων,η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου,το δικαίωμα όλων σε αξιοπρεπή δουλειά, σε ένα βιώσιμο κράτος.

«Οφείλουμε συντεταγμένα να ανοίξουμε τη διαβούλευση για την επόμενη μέρα της οικονομίας και αυτός είναι ο σκοπός του σημερινού υπουργικού Συμβουλίου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να αποτελεί επιθυμία μας να επιστρέψουμε στο μοντέλο του παρελθόντος.

Στόχος μας πρέπει να είναι η σύγκριση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Χρειάζονται πολύπλευρες και ριζικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, επισημαίνοντας ότι δεν είναι όλες οι μεταρρυθμίσεις το ίδιο και ότι όσοι χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο τον χρησιμοποιούν με διαφορετικό τρόπο.

Είπε, επί παραδείγματι, ότι η απελευθέρωση των απολύσεων είναι αντιμεταρρύθμιση, και πως τέτοιες αντιμεταρρυθμίσεις αποτελούν την ατζέντα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.

Για εμάς κοινωνική ευημερία είναι η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, το δικαίωμα όλων σε μια αξιοπρεπή και σταθερή εργασία και ένα βιώσιμο κοινωνικό κράτος, σημείωσε.

«Ορίζοντας της στρατηγικής για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μπορεί να είναι το 2021 οπότε στόχος είναι να έχει επανέλθει η κανονικότητα τόσο στους αναπτυξιακούς όσο και στους κοινωνικούς δείκτες, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι, παρά την κρίση, η Ελλάδα παρέμεινε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και παρέμεινε όαση ασφάλειας και σταθερότητας παρά την αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη γειτονιά μας. Επισήμανε ότι αυτά είναι δυο βασικά στοιχεία-πλεονεκτήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν πολλαπλώς π.χ. τουρισμός, η Ελλάδα να αποτελέσει βασικό διαμετακομιστικό κόμβο, κ.λπ.

«Με τελικό στόχο να ξανασταθεί η κοινωνία στα πόδια της οφείλουμε να συνθέσουμε μαζί με τους τοπικούς και τους παραγωγικούς φορείς, τους βασικούς στόχους ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Περιγράφοντας τους βασικούς αυτούς στόχους, ο Αλέξης Τσίπρας απαρίθμησε τα εξής:

Πρώτον, στροφή της παραγωγής σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Δεύτερον, ενδυνάμωση της εξωστρέφειας επιχειρήσεων.

Τρίτον, ενίσχυση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού.

Τέταρτον, ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων.

Η επίτευξη των παραπάνω στόχων δεν είναι μόνο υπόθεση των λεγόμενων παραγωγικών υπουργείων αλλά αφορά τους πάντες μέχρι και τα υπουργεία που έχουν την εποπτεία της διοίκησης και του κοινωνικού τομέα, ανέφερε.

Η νέα συνάντηση με δανειστές και τα ανεθωρημένα στοιχεία της ΕΣΛΤΑΤ

Στις 17.00 ώρα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη. Θα ακολουθήσει η συνάντηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια.

Στο μεταξύ, αναφορικά με την αναθεώρηση επί τα χείρω της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι αναμένονται τα στοιχεία του Απριλίου.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αναφορικά με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, πηγές της κυβέρνησης -μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, όπου δεν συζητήθηκε η διαπραγμάτευση αλλά μόνο το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση- σχολίαζαν ότι η Κομισιόν υποβαθμίζει τα στοιχεία, είναι προσωρινά, περιμένουμε τα στοιχεία του Απριλίου.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι βασικός στόχος για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας παραμένει το επόμενο Eurogroup, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 20 Μαρτίου. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι η συμφωνία πρέπει να είναι συνολική: Να κλείσει το Staff Level Agreement και στη συνέχεια οι συζητήσεις σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ανέφεραν, ακόμη, ότι στη σημερινή συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια θα υπάρξει ανασκόπηση για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και τα επόμενα βήματα.

Ως προς το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, παρουσίασε το εκτενές κείμενο, το οποίο θα αποτελεί τη βάση του στρατηγικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση, που θα συνδιαμορφωθεί μετά από ευρεία διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, με το χρονοδιάγραμμα των βημάτων που περιέγραψε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική τοποθέτησή του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στόχος είναι το υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα.

ΝΔ: Τα οικονομικά στοιχεία διαψεύδουν Τσίπρα

«Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει για τη δήθεν επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα στοιχεία τον διαψεύδουν», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ σημειώνει πως η οικονομία επέστρεψε το 2015 και παρέμεινε το 2016 σε ύφεση και πως ακόμη το Α.Ε.Π. δεν έχει φτάσει εκεί που ήταν το 2014.

Ανέφερε, επίσης, ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2016, η μεταβολή του Α.Ε.Π. παρουσιάζει σημαντικό αρνητικό πρόσημο τόσο έναντι του προηγούμενου τριμήνου όσο και έναντι του αντίστοιχου του 2015, καθιστώντας αυτό το χειρότερο τέταρτο τρίμηνο από το 1998.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που παραμένει και διογκώνεται λόγω, κυρίως, της καθυστέρησης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Η Κυβέρνηση έχει ήδη συσσωρεύσει τεράστιο κόστος στην οικονομία και στην κοινωνία. Δεν έχει όμως ούτε την ικανότητα, ούτε το σχέδιο, ούτε τη βούληση να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Αντιθέτως, με την αναποτελεσματικότητα, την ανικανότητα και τις ιδεοληψίες που την χαρακτηρίζουν, σέρνει την οικονομία στη στασιμότητα και βυθίζει την κοινωνία στο τέλμα», πρόσθεσε ο τομεάρχης οικονομικών και βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΚΚΕ: Πομφόλυγες τα περί δίκαιης ανάπτυξης του πρωθυπουργού

«Βασικός στόχος της σημερινής ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν να στρέψει το βλέμμα του λαού αλλού κι όχι στα παζάρια που κάνει η κυβέρνησή του με τους θεσμούς, για το νέο σκληρό πακέτο αντιλαϊκών μέτρων. Ό,τι ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο.

«Οι πομφόλυγες για “δίκαιη ανάπτυξη”, “άνοιξη της ελληνικής οικονομίας” κοκ δεν μπορούν να κρύψουν τη σκληρή πραγματικότητα που επιδεινώνει τη ζωή του λαού. Στην πραγματικότητα η “άνοιξη” θα είναι μόνο για τους λίγους, για το κεφάλαιο, ενώ για τη λαϊκή πλειοψηφία θα εξακολουθήσει να υπάρχει “βαρυχειμωνιά”. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε και το γεγονός, ότι η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που πανηγυρίζει για την ανάπτυξη, την ίδια στιγμή προωθεί νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, νέα επιδρομή στο λαϊκό εισόδημα, νέες περικοπές στις συντάξεις» προσθέτει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ σημειώνει ότι οι αναφορές του πρωθυπουργού στα συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας «αφορούν στην πραγματικότητα τομείς που το κεφάλαιο μπορεί να επενδύσει για να βγάλει μεγαλύτερο και γρηγορότερο κέρδος κι όχι για να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες, αξιοποιώντας και την πάμφθηνη εργατική δύναμη».

Σε ό, τι αφορά τις αναφορές στην «καινοτομία» και τη «σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας μ’ αυτές των πιο ανεπτυγμένων κρατών» το ΚΚΕ τονίζει ότι «έχουν στόχο να κρύψουν ότι η αξιοποίηση της τεχνολογίας κι η αύξηση της παραγωγικότητας, σε συνθήκες καπιταλισμού, δε συνοδεύονται με τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων. Άλλωστε τα ίδια αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα, που υλοποιούνται στην Ελλάδα, εφαρμόζονται και στις πιο “ανεπτυγμένες” χώρες, που επικαλείται ο πρωθυπουργός».

«Στη διαβούλευση που σχεδιάζει για το “νέο παραγωγικό μοντέλο” η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να βρει συνομιλητές στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τ’ άλλα κόμματα, αφού ουσιαστικά μοιράζονται τους ίδιους στόχους και την ίδια στρατηγική. Δεν πρέπει όμως, να βρει συνομιλητές κι αποδέκτες στην εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τους ανέργους, που μπορούν πλέον να συνειδητοποιήσουν ότι η ανάπτυξη την οποία υπόσχονται είναι η κόλαση για τα λαϊκά συμφέροντα.

Η πραγματική φιλολαϊκή προοπτική βρίσκεται στον αντίποδα του σημερινού δρόμου ανάπτυξης, στη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ. Μόνο έτσι μπορούν να απελευθερωθούν οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες, σύμφωνα με τις επιστημονικές και τεχνολογικές κατακτήσεις» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Γεννηματά: Ο βασιλιάς είναι γυμνός

«Για μία ακόμη φορά, όλοι κατάλαβαν πως ο “βασιλιάς είναι γυμνός”. Ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί, είναι αλλού», σχολίασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο υπουργικό συμβούλιο.
Η κ. Γεννηματά, επικρίντας έντονα τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι οι εξαγγελίες περί ανάπτυξης επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο και ο θησαυρός είναι άνθρακες.

«Όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο το καλύτερο. Την ίδια ώρα που ο κ. Τσίπρας διαπιστώνει ότι “έχουμε ανάπτυξη” τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνοντας ύφεση για το 4ο τρίμηνο του 2016, τινάζουν στον αέρα τους ισχυρισμούς του. Την ίδια ώρα που ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι θα “κλείσει την αξιολόγηση”, τα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης παίρνουν επικίνδυνες διαστάσεις», υπογράμμισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Θεοδωράκης: Ο Τσίπρας μετά τα νταούλια

Με μήνυμα στο twitter σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο υπουργικό συμβούλιο.

«Μετά την επιτυχία που είχε ο κ. Τσίπρας με τα νταούλια, αυτοπροβιβάστηκε σε συνθέτη! Πάμε για το Ρέκβιεμ; Ή για την Ισπανική υποχώρηση;» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης.

Εξάλλου, το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για λαϊκισμό: «Την ώρα που η κοινωνία περιμένει ο πρωθυπουργός να πει την αλήθεια και να αναγνωρίσει τα λάθη του, η κυβέρνηση μελοποιεί ποιήματα λαϊκισμού. Το μόνο, προφανώς, που ξέρει να κάνει».

Επίσης, στην ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται ότι «την ώρα που ο πρωθυπουργός έβλεπε την ανάπτυξη να τρέχει, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ύφεση ήδη από το τελευταίο τετράμηνο του 2016. Την ώρα που ο πρωθυπουργός γίνεται συνθέτης… μουσικής, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παραπαίουν μέσα στην αβεβαιότητα και την υπερφορολόγηση».

http://mignatiou.com/2017/03/pissaridis-katastrofi-i-drachmi-i-kathisterisi-sti-diapragmatefsi-echi-kostos/

http://mignatiou.com/2017/03/epithesi-tsipra-se-danistes-me-emfasi-sto-dnt-kolisiergoun-ti-diapragmatefsi-diloni/

06 Μαρτίου, 2017, 14:46
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: