Η ΕΚΤ θα διατηρήσει την υφιστάμενη πολιτική της κατά τη σημερινή της συνεδρία




Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διατηρήσει την τεράστια στήριξη που δίνει στην οικονομία της Ευρωζώνης, όταν οι Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών συνεδριάσουν σήμερα Πέμπτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι βελτιώνεται η υγεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ο πληθωρισμός βρίσκεται πλησίον του στόχου της τράπεζας, υποστηρίζοντας τις εκκλήσεις των επικριτών της ΕΚΤ για να προχωρήσει σε αύξηση των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων και να περιορίσει τις δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που καταβάλει το μήνα για την αγορά κυβερνητικών και εταιρικών ομολόγων.

Οι πολιτικές της ΕΚΤ που σχεδιάστηκαν για να ενισχύσουν την ανάπτυξη και ως εκ τούτου τον πληθωρισμό δεν χρειάζονται πλέον, υποστηρίζουν οι διαφωνούντες με την πολιτική που ακολουθεί η τράπεζα, και θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς, αν δεν αναθεωρηθούν.

Ωστόσο, οι χαράκτες της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ εκτιμούν ότι το άλμα των τιμών στην Ευρωζώνη που άρχισε τον περασμένο Δεκέμβριο αποτελεί μια προσωρινή επίδραση από την αύξηση των τιμών ενέργειας.

“Δεν πρέπει να αντιδρούμε σε μεμονωμένα στοιχεία και στην βραχυπρόθεσμη αύξηση του πληθωρισμού”, τόνισε τον Φεβρουάριο ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

“Η στήριξη (της οικονομίας) από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής εξακολουθεί να είναι αναγκαία”, υπογράμμισε.

Επισημαίνοντας τον αδύναμο δομικό πληθωρισμό – από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές τροφίμων και ενέργειας – το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας συμφώνησε να “κοιτάξει μέσα από την μεταβλητότητα των βραχυπρόθεσμων στοιχείων”, όταν αποφασίζουν την πολιτική, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίας του ΔΣ της ΕΚΤ τον περασμένο Ιανουάριο.

ΚΥΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων – Γερμανία/ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ 09/03/2017 09:36

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: