Η Έφη Αχτσιόγλου στη Γερμανία: Συζήτηση για την έκβαση διαπραγμάτευσης και αξιολόγησης




Σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στη Φραγκφούρτη, με τίτλο «Αποκατάσταση αντί της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα», θα συμμετάσχει η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «την ημερίδα διοργανώνει η μεγαλύτερη ομοσπονδία εργαζομένων της Γερμανίας IG Metall, με μέλη 2,3 εκατομμύρια εργαζόμενους. Σκοπός της ημερίδας είναι να αναδειχθεί ότι η έκβαση της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, δεν επηρεάζει μόνο τη χώρα μας, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη».

Με τη συμμετοχή της στην ημερίδα, η υπουργός Εργασίας στοχεύει στην προβολή των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αποτελεί εξαίρεση από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της ημερίδας:

19.00 (ώρα Ελλάδος): Χαιρετισμός και έναρξη συζήτησης-Wolfgang Lemb (Εκτελεστικό Συμβούλιο της IG Metall)

19.15 (ώρα Ελλάδος): Οι προτάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την αναθεώρηση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα-Dr. Wolfgang D?ubler (Πανεπιστήμιο Βρέμης, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων)

19.45 (ώρα Ελλάδος): Οι προοπτικές για την αποκατάσταση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα-Έφη Αχτσιόγλου (υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)

20.15 (ώρα Ελλάδος): Αποκατάσταση αντί της απορρύθμισης στην Ελλάδα-Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με Έφη Αχτσιόγλου, Dr. Wolfgang Dubler, Wolfgang Lemb, Horst Mund.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Τους βουλευτές των ΕΠΕΚΕ (Επιτροπές Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου) Οικονομίας και Εργασίας ενημέρωσαν για δύο περίπου ώρες οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου.

Η συνάντηση που έγινε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στον δεύτερο όροφο της Βουλής αφορούσε την πορεία των διαπραγματεύσεων και τα ανοιχτά ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς. Από αρκετούς βουλευτές που συμμετείχαν στην ενημέρωση εκφράστηκε αγωνία και επισημάνθηκε η ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την προστασία των πιο αδύναμων πολιτών που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Η ενημέρωση των βουλευτών έγινε ενόψει του Eurogroup της 20ης Μαρτίου και της πορείας των διαπραγματεύσεων, «με στόχο να κλείσουν τα τεχνικά θέματα και να προχωρήσουν οι συζητήσεις για το χρέος». Οι δύο υπουργοί επανέλαβαν ότι θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα τα μέτρα και τα αντίμετρα και ταυτόχρονα θα εφαρμοστούν. Είναι χαρακτηριστική η φράση στελέχους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι «μέτρα, αντίμετρα και πρωτογενή πλεονάσματα βρίσκονται σε ισορροπία και εφαρμόζονται ταυτόχρονα».

Προβληματισμός και αγωνία

Ως προς το κλίμα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αυτό περιγράφεται ως κλίμα προβληματισμού και ανησυχίας να γίνει εφικτό να ισοσταθμιστεί η αναδιανομή της δημοσιονομικής πολιτικής και να υπάρξει εφαρμογή βιώσιμου αναπτυξιακού σχεδίου. Ταυτόχρονα, όμως, χαρακτηρίζεται θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά προχωρούν μαζί μέτρα και αντίμετρα με τους οι βουλευτές σημειώνουν την ανάγκη να στηριχθούν τα πιο αδύναμα στρώματα και ταυτόχρονα να υπάρξει και αναπτυξιακή προοπτική.

«Αγωνιζόμαστε να υπάρξει μία βιώσιμη οικονομικά και κοινωνικά συμφωνία», ανέφεραν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: