Επιστροφή στο …μέλλον; Γιατί Σόιμπλε και Σαπέν ζητούν να δεχθεί τα μέτρα και η Ν.Δ.




Λίγες ώρες μετά τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν ήρθε η σειρά του Γερμανού ομολόγου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να στείλει το μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει και αυτή να αποδεχθεί τα προληπτικά μέτρα για το 2019.

Παρά τη διάψευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ξεκαθάρισε πως σε όλες τις περιπτώσεις η αντιπολίτευση μίας χώρας πρέπει να αποδέχεται τα μέτρα που είναι στο πρόγραμμα. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Γερμανός υπουργός …προβλέπει το μέλλον, και με τον τρόπο αυτό, όπως και ο κ. Σαπέν, θέλουν να δεσμεύσουν τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σε όλες τις περιπτώσεις προγραμμάτων βοήθειας προς κράτη, οι θεσμοί πάντα διαμηνύουν ότι αποφάσεις για μέτρα που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον υπάρχουν εκλογές στο άμεσο μέλλον. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.

«Θα πρέπει οι αποφάσεις να διατυπωθούν νομοθετικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένουν ανεξάρτητες από τα εκλογικά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε. «Αυτό έχει γίνει με επιτυχία στο παρελθόν σε άλλα κράτη, αλλά και στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Πηγές της Πειραιώς σχετικά με όσα φέρεται να έχει πει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε μετά από συνεδρίαση του Ecofin ότι μελλοντικά μέτρα πρέπει να γίνονται αποδεκτά και από την αντιπολίτευση, τονίζουν τα εξής:

«H Νέα Δημοκρατία έχει πάρει θέση στο προσκήνιο για τα μέτρα. Δεν θα τα ψηφίσει. Τώρα η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση γι’ αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο. Και να εξηγήσει γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για να ψηφιστούν τα μέτρα που, λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα, ζητούνται από την χώρα. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν αισθάνεται τόσο άνετα με την κυβερνητική του πλειοψηφία. Τον διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να τον διευκολύνουμε».

Ο ΣΟΙΜΠΛΕ: Εξαρτάται από την Ελλάδα εάν μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα η τρέχουσα αξιολόγηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων της χώρας, δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι η επόμενη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα από το πρόγραμμα διάσωσης δεν μπορεί να καταβληθεί χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σόιμπλε σημείωσε ότι ακόμα και οι εταίροι στην Ουάσινγκτον έχουν πλέον αντιληφθεί ότι δεν είναι δυνατή μια ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

ΚΑΙ Ο ΣΑΠΕΝ: Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Γάλλος ομόλογός του, Μισέλ Σαπέν είχε αναφέρει ότι το ΔΝΤ ζητά τη στήριξη και της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα στην Ελλάδα για τα δημοσιονομικά μέτρα μετά το 2019. Κάτι το οποίο, πάντως, διέψευσε το ίδιο το Ταμείο.

Όπως ανέφερε αξιωματούχος του Ταμείου, «το ΔΝΤ δεν ζητά καμία διαβεβαίωση από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον Μισέλ Σαπέν, το ΔΝΤ ουσιαστικά ζητά την ψήφιση και από τα άλλα κόμματα των δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ μίλησε και για εμμονές του ΔΝΤ σε σχέση με τα εργασιακά και τις συντάξεις.

«Αυτό που μου φαίνεται περίεργο στη στάση του ΔΝΤ είναι ότι ζητά από την αντιπολίτευση (στην Ελλάδα) να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης του ΕCOFIN.

O Γάλλος υπουργός κάλεσε το ΔΝΤ να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς οι όποιες καθυστερήσεις μπορούν να κοστίσουν πολύ στην Ελλάδα. Όπως είπε ο κ. Σαπέν, ο ίδιος δεν θεώρησε ποτέ απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που έγινε από άλλους για λόγους τεχνογνωσίας και αξιοπιστίας. Ωστόσο, πλέον, είναι παρόν, ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση μαζί με το ΔΝΤ.

«Θα πρέπει οι αποφάσεις να διατυπωθούν νομοθετικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένουν ανεξάρτητες από τα εκλογικά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε. «Αυτό έχει γίνει με επιτυχία στο παρελθόν σε άλλα κράτη, αλλά και στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Ο ΓΕΡΟΥΝ: Υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το καλοκαίρι του 2015 συμφωνήθηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα δεν πρέπει να ανατραπούν και ζητήθηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων να συμβουλεύσει τη χώρας για τις πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει στο μέλλον. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ευρωπαϊκή βέλτιστη πρακτική και ότι θα πρέπει να επανέλθουν στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε ότι σε ορισμένες χώρες υπάρχουν κριτήρια αντιπροσωπευτικότητας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και πως αυτά τα κριτήρια συζητώνται αυτήν τη στιγμή με τους εκπροσώπους των θεσμών και τις ελληνικές Αρχές. «Η γνώμη της ομάδας των εμπειρογνωμόνων ήταν απόλυτα σαφής», πρόσθεσε και κατέληξε: «Ας δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του κ. Παπαδημούλη σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι εάν το ΔΝΤ ζητήσει τη συγκεκριμενοποίησή τους, το Eurogroup είναι διατεθειμένο να το συζητήσει. Υπενθύμισε, όμως, ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή το β’ εξάμηνο του 2018, και στον βαθμό που θα χρειαστούν. «Δεσμευόμαστε να συζητήσουμε αυτό το θέμα τις επόμενες εβδομάδες με το ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΝΤ: ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

“ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ” ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ

Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΤΑ “ΡΙΧΝΕΙ” ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: