Τον χαβά του ο Κυπριανού: Εξόφθαλμα λανθασμένη η απόφαση για ενωτικό δημοψήφισμα




Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την αναβολή της συνάντησης της Πέμπτης μεταξύ Αναστασιάδη – Ακιντζί εξέφρασαν ΑΚΕΛ και τ/κ Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας.

Αντιπροσωπεία του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Τζεμάλ Οζιγίτ είχε συνάντηση την Τετάρτη στα γραφεία του ΑΚΕΛ με αντιπροσωπεία του κόμματος υπό τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στις ανησυχίες που έχουν αναπτυχθεί στην τ/κ κοινότητα μετά την “εξόφθαλμα λανθασμένη απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής να τιμάται η πολιτική της ένωσης” και είπε ότι εξήγησε στην τ/κ αντιπροσωπεία ότι ο Πρόεδρος έχει διαχωρίσει τη θέση του και αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου.

Εξέφρασε λύπη και ανησυχία για την αναβολή της αυριανής συνάντησης των δύο ηγετών και απηύθυνε ξανά έκκληση προς τους δύο ηγέτες να συνειδητοποιήσουν ποιο θα είναι το μέλλον της χώρας και του λαού μας εάν υπάρξει ένα παρατεταμένο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και ότι η υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων εξυπηρετεί τις δυνάμεις που δεν επιθυμούν τη λύση. Πρέπει, είπε, οι ηγέτες, να καταβάλουν προσπάθειες να ξεπεραστεί η κατάσταση.

Επίσης, απηύθυνε έκκληση προς τους ηγέτες των ε/κ και τ/κ πολιτικών κομμάτων, να συνειδητοποιήσουν πού οδηγείται ο τόπος, λέγοντας ότι “χρειάζεται να αναλάβουμε δράση για να μην κλαίμε αύριο επί ερειπίων, τα οποία να είμαστε βέβαιοι ότι θα προκύψουν εάν και εφόσον δεν θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό”.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι μια κακή λύση θα είναι καταστροφική αλλά το ίδιο καταστροφική και επικίνδυνη όμως είναι και η μη λύση του Κυπριακού “και αυτό καλά κάνουμε να το συνειδητοποιήσουμε οι πάντες”. Είπε ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει τις προσπάθειες με τα κόμματα που επιθυμούν λύση στο Κυπριακό για να κρατηθεί η ελπίδα ζωντανή και η προοπτική για τη λύση ανοικτή.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ κατέβαλε πολλές προσπάθειες και αναφέρθηκε στις επαφές που είχε στα κατεχόμενα την προηγούμενη εβδομάδα με κόμματα και με συνεργάτες του κ. Ακιντζί καθώς και στις επαφές του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Δεν είναι το ΑΚΕΛ που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις και ως εκ τούτου τα περιθώρια που έχει για παρέμβαση έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης του διαλόγου έχουν όρια, επεσήμανε.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Οζιγίτ είπε ότι ενώ ήμασταν σε αναμονή της Γενεύης 2 στις αρχές Μαρτίου και οι συνομιλίες συνεχίζονταν, “εκείνοι που δεν θέλουν τη συμφιλίωση και επανένωση πάτησαν ένα κουμπί” και “με την πρωτοβουλία μιας ομάδας ρατσιστών-φασιστών, λήφθηκε από την πλειοψηφία της κυπριακής Βουλής μια απόφαση και δυστυχώς έπληξε σοβαρά τις συνομιλίες” και ακυρώθηκε η αυριανή συνάντηση των ηγετών.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση αποχής του ΔΗΣΥ στην ψηφοφορία στη Βουλή, ενώ εξήρε τη στάση του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι η μοναδική του έγνοια είναι η λύση και η ειρήνη στην Κύπρο.

Το κόμμα του, είπε, τάσσεται κατά της ένωσης, της διχοτόμησης, της προσάρτησης, και κατέκρινε οποιεσδήποτε προσπάθειες που έχουν στόχο να σπέρνουν εχθρότητα ανάμεσα στους Κύπριους.

Η μεγαλύτερή μας επιθυμία, είπε, είναι η επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να παραμεριστεί η απόφαση που λήφθηκε στη Βουλή και ότι προς αυτή την κατεύθυνση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνησή του έχουν ένα σημαντικό καθήκον. Το κόμμα του, συνέχισε, θα συνεχίσει τον αγώνα με το ΑΚΕΛ και όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της λύσης.

Σημείωσε ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς λύση είναι εις βάρος των Κυπρίων, προσθέτοντας πως ο στόχος παραμένει η επανένωση της κοινής μας πατρίδας με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο.

Ερωτηθείς εάν τον ικανοποιεί η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Οζιγίτ είπε ότι πράγματι οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη και οι δηλώσεις άλλων είναι σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση να ξεπεραστεί το πρόβλημα, αλλά ανέφερε ότι δεν επαρκούν αυτά τα βήματα. Για να μπορέσουν να συνεχίσουν οι συνομιλίες σε μια υγιή βάση χρειάζεται να ξεκαθαριστεί ότι θα υπάρχει δυνατότητα μη εφαρμογής αυτή της απόφασης, ότι θα βρεθεί κάποιος τρόπος παραμερισμού αυτής της απόφασης.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κάποιοι ερμηνεύουν ως κινδυνολογία τις δηλώσεις τους για τον κίνδυνο από την διακοπή των συνομιλιών, ο κ. Οζιγίτ είπε ότι “εάν κάποιοι αντιλαμβάνονται τις ανησυχίες μας ως εκβιασμό, θα τους έλεγα ότι ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να ζήσουμε στην κοινή μας πατρίδα όλοι μαζί. Εδώ δεν πρόκειται για εκβιασμό, αλλά σίγουρα υπάρχει μια πίεση προς αυτή την κατεύθυνση”.

Στη δική του απάντηση, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε σε κάποια γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου και συγκεκριμένα σε ανησυχίες και προειδοποιήσεις που εξέφραζε κατά καιρούς το ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι το κόμμα έχει δικαιωθεί από τις εξελίξεις παρά το ότι κάποιοι έλεγαν ότι το ΑΚΕΛ κινδυνολογούσε.

ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 22/02/2017 14:43

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: