Τεταμένο το κλίμα στη συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν: Λεκτικοί διαξιφισμοί μεταξύ των δύο




Για «τεταμένη ατμόσφαιρα» κατά την προχτεσινή συνάντηση της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελας Μέρκελ και του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, κάνει λόγο η ολλανδική εφημερίδα Trouw.

Ενώ η συνάντηση αποσκοπούσε στην άμβλυνση των διαφορών μεταξύ Τουρκίας-Γερμανίας και τη δημιουργία ενός πιο εποικοδομητικού κλίματος, ο σκοπός αυτός δεν δείχνει να επιτεύχθηκε, αναφέρει η εφημερίδα και εξηγεί ότι η Άγκυρα κατηγορεί τη Γερμανία ότι παρέχει ασυλία σε Κούρδους μαχητές, ενώ ζητά επιτακτικά την έκδοση 40 Τούρκων στρατιωτικών τους οποίους κατηγορεί για εμπλοκή στο πραξικόπημα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν, μεταξύ άλλων, οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, η κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία, και ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία.

Το κλίμα ήταν “ηλεκτρισμένο” και οι δύο ηγέτες δεν απέφυγαν τους λεκτικούς διαξιφισμούς, συμπληρώνει η εφημερίδα. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως η Γερμανίδα Καγκελάριος ζήτησε από την Τουρκία να κάνει περισσότερα σε ό,τι αφορά την κατοχύρωση της ελευθερίας της έκφρασης και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φροντίζοντας παράλληλα να υπενθυμίσει το ρόλο και τη σημασία της αντιπολίτευσης στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες. Δεν παρέλειψε ακόμη να επισημάνει ότι στη Γερμανία η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη λόγω της διάκρισης των εξουσιών, στην προσπάθειά της να καταστήσει σαφές στον συνομιλητή της ότι δεν εναπόκειται σε εκείνη να αποφασίσει για τη μοίρα των 40 στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία.

Καταλήγοντας, η εφημερίδα σημειώνει πως η Μέρκελ δεν παρέλειψε επίσης να σημειώσει ότι η γερμανική κυβέρνηση συνεργάζεται αρμονικά με τους μουσουλμάνους που ζουν στη Γερμανία στα πλαίσια και των κοινών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Μάλτα/Βαλέτα 03/02/2017 20:48

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: