Στόχος η επιστροφή θεσμών στην Αθήνα, λέει ο Γερούν: Έχουμε κοινή στάση, δηλώνει ο Σόιμπλε




Πρώτος μου στόχος είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, δήλωσε ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το Eurogroup θα εξετάσει κατά πόσο οι θεσμοί θα μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση της δεύτερης αξιολόγησης και με το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Θα πρέπει να συζητήσουν για όλα τα δύσκολα θέματα που ακόμα πρέπει να λυθούν. Έχουμε καλύψει αρκετό έδαφος, θα δούμε σήμερα αν είναι αρκετό», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Το επόμενο βήμα θα γίνει με το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Η θέση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει, θέλει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ζητά σοβαρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και βιώσιμο χρέος. Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν πριν πάνε στο εκτελεστικό συμβούλιο. Αυτός είναι και ο στόχος μου», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια προθεσμία, ούτε λόγος βιασύνης λόγω προεκλογικής περιόδου σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης. Eξήγησε ότι δεν τίθεται θέμα ρευστότητας για την Ελλάδα, τουλάχιστον ως το καλοκαίρι, και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για να συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα και να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία.

Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι σύνθετες. Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, ακόμα και στην Ολλανδία αν προσπαθούσαν την ίδια στιγμή να περάσουν μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, τις συντάξεις και στην αγορά εργασίας θα ήταν «σκληρή δουλειά». «Ας είμαστε ρεαλιστές, πρώτος μου στόχος είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και μετά υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogoroup.

Σόιμπλε: Όλοι θέλουν να καταλήξουμε πραγματικά σε συμφωνία

«Το πρόγραμμα το οποίο συμφωνήσαμε το 2015 συμπεριλαμβάνει και τη συμμετοχή του (Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου). Η Ευρωζώνη πάει καλά, αλλά και στην Ελλάδα τα πράγματα πάνε καλά, θα πρέπει όμως να γίνει ανταγωνιστική» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες, και προσέθεσε:

«Το σημαντικό δεν είναι τα χρέη, αλλά να αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών. Απαιτείται ανάπτυξη και μικρότερη ανεργία. Πιστεύω πως όλοι θέλουν να καταλήξουμε πραγματικά (σε συμφωνία). Και την περασμένη χρονιά θέλαμε να καταλήξουμε, αλλά η Ελλάδα χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο. Θα τα καταφέρουμε».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «ξεκινά από την υπόθεση» πως οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν «τώρα μια κοινή θέση».

«Ξεκινώ από την υπόθεση ότι οι θεσμοί έχουν τώρα μια κοινή θέση και σήμερα θα προχωρήσουμε ώστε τα τεχνικά κλιμάκια να μπορέσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα ώστε να φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα» οριστικό, διευκρίνισε ο Σόιμπλε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Αισιόδοξος ο Μοσκοβισί

Την πεποίθηση ότι η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών θα είναι «θετική» και πως θα μπορούσε να επιτρέψει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Μία συμφωνία για τις παραμέτρους που θα επιτρέψουν την επιστροφή της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα σήμερα είναι πιθανή και αναγκαία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα δείξει ότι «βρισκόμαστε εντός τροχιάς» και ότι «σημειώνεται πρόοδος» παρόλο που «πολλή δουλειά απομένει να γίνει επί τόπου».

Επίσης, ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει «σημαντική πορόοδο», καθώς έχει επιστρέψει η ανάπτυξη, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους της. Επιπλέον, ανέφερε πως αναμένει ότι η σημερινή συνεδρίαση θα είναι «θετική», προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί, το συντομότερο, στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Στη συνέχεια τόνισε πως η «επιτυχία» του προγράμματος έγκειται στην επιστροφή της ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη, επιτρέποντας στους Έλληνες να δουν «το φως στην άκρη του τούνελ» χωρίς λιτότητα.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, απάντησε ότι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα συμπεριλαμβάνει το ΔΝΤ και πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση το ΔΝΤ να εγκαταλείψει το πλοίο». «Το ΔΝΤ είναι ένας καλός εταίρος για τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα», επεσήμανε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

Μια καλή λύση θέλει ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ

Την ανάγκη για «μία καλή λύση» στο ελληνικό ζήτημα, έναντι μίας «γρήγορης λύσης», υπογράμμισε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Γιόχαν Βαν Όβερτβελτ, προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup.

Όπως ανέφερε, οι εκλογές σε διάφορες χώρες της ΕΕ μπορούν να προκαλέσουν «προβλήματα» στην προσπάθεια εξεύρεσης καλών λύσεων, ωστόσο, δεν πρέπει να είναι η αιτία για «μισές λύσεις». «Ας επικεντρωθούμε στην εξεύρεση καλής λύσης με οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα», τόνισε, σημειώνοντας πως παρόλο που είναι καλοδεχούμενη μία συμφωνία το συντομότερο, η «σημαντική ημερομηνία» είναι τον Ιούνιο, οπότε η Ελλάδα έχει δανειακές ανάγκες ύψους 7 δισ. ευρώ.

Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Σε καλό δρόμο η Ελλάδα, πρέπει να γίνουν και άλλα

Την άποψη ότι η Ελλάδα οδεύει προς την «σωστή κατεύθυνση», αλλά περισσότερα πρέπει να γίνουν και στις «δύο πλευρές του τραπεζιού» υπογραμμίζει ο Σλοβάκος υπουργός Οικομικών, Πήτερ Κάζιμιρ, σε διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter. O υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας αναφέρει επίσης πως είναι «θετικό» το γεγονός ότι σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ η Ελλάδα θα χρειαστεί «πολύ λιγότερα χρήματα» από το τρίτο πρόγραμμα, ενώ εκφράζει την ελπίδα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση «τις επόμενες εβδομάδες».

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σημειώνει: «Όσον αφορά τους φίλους μας από το ΔΝΤ, τους συμπαθούμε και είναι καλό να τους έχουμε μαζί μας αλλά δεν διατίθεμαι να πληρώσω οποιοδήποτε τίμημα για την παραμονή τους, δίνοντάς τους το πράσινο φως για μια ελάφρυνση χρέους που η Ελλάδα δε χρειάζεται». Τέλος, αναφορικά με τις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, σημειώνει πως από τη δική του εμπειρία, η Ελλάδα είναι ένα ζήτημα που κανείς «επιθυμεί να αποφύγει στην προεκλογική καμπάνια».

20/02/2017 16:04
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χρ. Βασιλάκη, Μ. Σπινθουράκης
Βρυξέλλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: