Προετοιμάζεται κάθοδος του Αλέξη στην Κύπρο: Συντονισμός ενόψει της νέας πενταμερούς




Γράφει: Κώστας Βενιζέλος

Λευκωσία: Η κάθοδος του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρο, στα μέσα Φεβρουαρίου, εντάσσεται στα πλαίσια του συντονισμού αλλά και των συζητήσεων που έχουν ήδη αρχίσει ενόψει της νέας πενταμερούς διάσκεψης, που συμφώνησε την περασμένη Τετάρτη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, και η οποία χρονικά τοποθετείται στις αρχές Μαρτίου.

Η Αθήνα, που ενημερώθηκε εκ των υστέρων για τη νέα πενταμερή, θεωρεί πως σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για λύση, ενώ την ίδια στιγμή παρακολουθεί με ανησυχία τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο. Είναι σαφές πως αυτές οι προκλήσεις δεν μπορούν να υποβαθμιστούν, ωστόσο, όπως σημείωσαν ενημερωμένες πηγές, η Αθήνα τις αντιμετωπίζει με ψυχραιμία.

Πέραν τούτων, Αθήνα και Λευκωσία, μπροστά στο δεδομένο που διαμορφώθηκε με τη δρομολόγηση της σύγκλησης νέας διάσκεψης, αρχίζουν την προετοιμασία. Χθες στην Αθήνα, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε διαδοχικές συναντήσεις. Έγινε δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό σε σχέση και με την τουρκική απαίτηση για εφαρμογή στην Κύπρο, μετά τη λύση, των τεσσάρων ελευθεριών της Ε.Ε. για τους Τούρκους πολίτες. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η Λευκωσία όπως και η Αθήνα θεωρούν πως τέτοια αξίωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και σε αυτό το θέμα υπάρχει στήριξη και από τα κράτη-μέλη.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι τις προηγούμενες ημέρες ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, είχε για το θέμα αυτό επαφές στις Βρυξέλλες ενώ μετέφερε και επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τα ευρωπαϊκά θέματα, κυρίως το θέμα της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ, που συζητείται μεταξύ της Κομισιόν και των κρατών-μελών, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε  ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Κατρούγκαλο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε και με τον διπλωματικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλη Καλπαδάκη.

Στο μεταξύ, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θα γίνει σήμερα δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκο Κοτζιά. Ο κ. Άιντα, που σχεδιάζει να επισκεφθεί στη συνέχεια την Τουρκία και τη Βρετανία, χθες βράδυ παρακάθησε σε δείπνο με πρέσβεις της Ε.Ε. που υπηρετούν στην Αθήνα, το οποίο παρέθεσε η πρεσβεία της Νορβηγίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρισκόμενος στη Μάλτα για την άτυπη σύνοδο της Ε.Ε., είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου. Σύμφωνα με ανάρτηση -στο τουίτερ- του αναπληρωτή κυβερνητικού Εκπροσώπου, Βίκτωρα Παπαδόπουλου, Αναστασιάδης και Νετανιάχου συζήτησαν το Κυπριακό, το θέμα ενέργεια, καθώς και άλλα διμερή ζητήματα.

Δεν αποφάσισε ακόμη ο Γ.Γ. εάν θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη

Δεν γνωρίζουν ακόμη τα Ηνωμένα Έθνη κατά πόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα συμμετάσχει στη νέα πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό. Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, ερωτήθηκε αν ο κ. Γκουτέρες θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη της Γενεύης στις 6 Μαρτίου. Η απόφαση για τη συμμετοχή ή όχι του ΓΓ του ΟΗΕ στην επόμενη συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο, της Διάσκεψης για την Κύπρο, θα αποφασιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν είμαι σε θέση να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες είπε ο κ. Ντουζαρίκ.

«Οι ηγέτες των Ε/κ και Τ/κ συναντήθηκαν προχθές υπό την αιγίδα του ειδικού συμβούλου Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Έχουν σχεδιάσει περισσότερες συναντήσεις, νομίζω συναντώνται σε μια εβδομάδα εντός του Φεβρουαρίου, με σκοπό να προετοιμάσουν τη συνέχιση της Διάσκεψης σε πολιτικό επίπεδο, στις αρχές Μαρτίου. Όσο για τον ΓΓ, θα αποφασιστεί αρκετά αργότερα» πρόσθεσε ο κ. Ντουζαρίκ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: