Ο “κατινισμός”του κατοχικού ηγέτη: Ποιος καρφώνει στον Ακιντζί τις σκέψεις του Προέδρου Αναστασιάδη;




Του Κώστα Βενιζέλου

Γνωρίζει ο Μουσταφά Ακιντζί τι σκέφτεται ο Νίκος Αναστασιάδης. Το ανέφερε ο ίδιος λέγοντας πως το έχει πει και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι «το μισό του μυαλό σκέφτεται τις εκλογές και το άλλο τη λύση» ( ο Πρόεδρος για λόγους προφανώς αβρότητας απέφυγε να του πει πως αυτός δεν αποφασίζει αλλά η Τουρκία, η οποία του διαβιβάζει ντιρεκτίβες, άρα δεν χρειάζεται να σκέφτεται).

Ισχυρίσθηκε ακόμη πως του αναφέρθηκε για το ζήτημα της εκ περιτροπής ότι το ΑΚΕΛ δηλώνει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ήρθε η ώρα για να πραγματοποιήσει ένα βήμα, ωστόσο, αυτός δεν εννοεί να εκπέμψει το εν λόγω μήνυμα στην κοινότητα του (συνέντευξη στην Καθημερινή). Πέραν τούτων αναλώνεται σε αναφορές κουτσομπολιού (τροφή μόνο για κατινίστικες στήλες) για φωνές, θορυβώδεις εξόδους από την αίθουσα κ.λπ. Είναι, πάντως, ενδιαφέρον από πού αντλεί την ενημέρωσή του ο κατοχικός ηγέτης. Πώς γνωρίζει τι λέγεται ενδεχομένως πίσω από κλειστές πόρτες στην ελληνοκυπριακή πλευρά; Είναι σαφές πως κάποιοι εκ των επισκεπτών του είναι ιδιαίτερα ομιλητικοί, για να δικαιολογούν προφανώς και τις εκεί επαφές.

Είναι επίσης ενδιαφέρον, ότι προσπαθεί ο κατοχικός ηγέτης να δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό της ελληνοκυπριακής πλευράς. Μοιράζει πιστοποιητικά καλής θέλησης και συνεργασίας και καρφώνει άλλους για τη στάση τους. Χωρίζει σε «καλούς» και «κακούς» πολιτικούς και πολίτες και το εκπληκτικό είναι πως κάποιοι στην ε/κ πλευρά αποδέχονται τους χαρακτηρισμούς (μέχρι και like κάνουν). Προετοιμάζει, προφανώς, ο κ. Ακιντζί το έδαφος για το πώς θα συμπεριφέρεται σε περίπτωση λύσης. Το πρόβλημα με τον κατοχικό ηγέτη είναι πως δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα, δεν ενεργεί με δικές του πρωτοβουλίες και πολιτικές. Και στην προσπάθεια να διασωθεί πολιτικά παρουσιάζεται βασιλικότερος του βασιλέως. Δίνει συνεχώς διαπιστευτήρια στον Ερντογάν για να διατηρηθεί πολιτικά στο προσκήνιο και στην ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος. Η τελευταία του ενέργεια με την αποχώρηση από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μπορεί και να του έχει εξασφαλίσει παράταση.

Πόσο θα τραβήξει το σχοινί η τουρκική πλευρά, είναι ένα θέμα που θα ξεκαθαρίσει ενδεχομένως και με τις επαφές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα κατεχόμενα. Αν και κλιμακώνει το κλίμα έντασης η τουρκοκυπριακή πλευρά και θέτει προϋποθέσεις για να επανέλθει στις συναντήσεις, είναι προφανές πως αναζητεί τρόπους για να είναι εκεί, στο προγραμματισμένο ραντεβού, την ερχόμενη Πέμπτη. Γιατί διαφορετικά θα επωμισθεί και το βάρος της ευθύνης για το αδιέξοδο. Προσπαθεί, ωστόσο, ο κ. Ακιντζί να επανέλθει ως… θριαμβευτής. Να υπάρξει παραδοχή λάθους για την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα και παράλληλα να γίνει διορθωτική κίνηση, είναι οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Για παραδοχή λάθους έγινε ήδη αναφορά και η διορθωτική κίνηση μπορεί να εκληφθεί η πρόταση που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ. Το θέμα είναι τι θα πει ο Μουσταφά Ακιντζί επιστρέφοντας στη διαδικασία.

Και κάτι άλλο: Η στάση και η εν γένει συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς ροκανίζει την εμπιστοσύνη προς τη διαδικασία και μειώνει τις προοπτικές να εγκριθεί μια συμφωνία, εάν και όποτε φθάσουν μέχρι εκεί οι συνομιλίες.

ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: