Μία αιρετική άποψη για τους “οκτώ”: Μήπως η Ελλάδα δεν έπρεπε να αναμειχθεί στο σήριαλ;




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Στην Ελλάδα της απέραντης πολιτικής υποκρισίας θα δυσκολευόμουν αρκετά να διατυπώσω τις σκέψεις που θα διαβάσετε, αν δεν είχα στη πλάτη μου τρείς δεκαετίες μαχητικής αρθρογραφίας για τα εθνικά θέματα. Αρθρογραφίας με εθνοκεντρικό στίγμα που σε κάποιες στιγμές έκανε κάποιους… ευαίσθητους προοδευτικούς από αυτούς που γυρνοβολάνε κηρύσσοντας την «αξία της παγκοσμιοποίησης» να με κοιτούν με μισό μάτι.

Αν η προσφιλής τους έκφραση «υπερπατριώτης» αποδίδει απλά την υπερβολική αγάπη για τον τόπο, τον λαό και την ιστορία του, την αποδέχομαι ασμένως. Ποτέ όμως δεν υπήρξα «θερμοκέφαλος». Από αυτούς δηλαδή που θα επεδίωκαν για ψύλλου πήδημα μία πολεμική σύρραξη με έναν εξαιρετικά υπολογίσιμο αντίπαλο, σε απολύτως ακατάλληλη συγκυρία, αγνοώντας την λαική ρήση… «που πας ρε Καραμήτρο».

Επειδή λοιπόν αγαπώ την πατρίδα και βάζω το συμφέρον της πάνω απ’ όλα, ακόμη και με μακιαβελικούς όρους, σας λέω ορθά-κοφτά ότι ο χειρισμός της υπόθεσης με τους οκτώ Τούρκους πραξικοπηματίες που κατέληξε στην μη έκδοση τους ήταν λανθασμένος. Και μπορεί στο άμεσο μέλλον να μας στοιχίσει πολύ ακριβά.

Κατά την ταπεινή μου άποψη το επεισόδιο έπρεπε να είχε λήξει ταχύτατα και αθόρυβα από τη πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε. Με το που πάτησαν οι στασιαστές αξιωματικοί το πόδι τους σε ελληνικό έδαφος, έπρεπε να έχουν επιστραφεί «πακέτο» στην Τουρκία, χωρίς εμπλοκή της δικαιοσύνης και χωρίς να προλάβουν να υποβάλλουν αίτημα για χορήγηση ασύλου. Κι ας στεναχωριόντουσαν κάποιοι τσάμπα μάγκες τουρκοφάγοι ή …κάποιοι ευαισθητούληδες της αριστεράς.

Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί δεν είναι τυχαίοι, ούτε τυχαία επέλεξαν την Ελλάδα για καταφύγιο. Και σίγουρα δεν ανήκουν σε «συμμαχικό στρατόπεδο», όπως για παράδειγμα ο ηγέτης των Κούρδων, Οτσαλάν.

Οι δικαιολογίες ότι δεν είχαν καμία ανάμιξη στο «κεμαλικό» πραξικόπημα, αλλά απλά …τρόμαξαν, είδαν φως και μπήκαν, αγγίζουν το όριο της φαιδρότητας.

Από τη στιγμή βέβαια που το ζήτημα πήρε εκτεταμένη δημοσιότητα και οι «οκτώ» απέκτησαν νομική υπεράσπιση, δεν ήταν δυνατόν να γίνει τίποτε διαφορετικό από αυτό που είδαμε. Η απόφαση της δικαιοσύνης ήταν ορθή στο βαθμό που είναι προφανές πώς οι άνθρωποι αυτοί δεν θα είχαν στοιχειωδώς αξιοπρεπή μεταχείριση στην Τουρκία βάσει των δικαιωμάτων που τους αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο και ο παγκόσμιος πολιτισμός.

Από ανθρωπιστικής πλευράς επομένως συμπεριφερθήκαμε ως Ευρωπαίοι. Με την επιφύλαξη όμως που επιβάλει το γεγονός πώς οι «οκτώ» δεν απέδρασαν από κάποια στυγνή τριτοκοσμική δικτατορία για να αναζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα. Εγκατέλειψαν προληπτικά την Τουρκία του Ερντογάν, καθώς συμμετείχαν σε αποτυχημένη προσπάθεια ένοπλης ανατροπής του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου. Γιατί καλώς ή κακώς ο Σουλτάνος είναι εκλεγμένος με δημοκρατικές διαδικασίες. Ασχέτως αν το σημερινό καθεστώς στη γειτονική χώρα, ειδικότερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα έχει ξεπεράσει κάθε όριο αυταρχισμού και αυθαιρεσίας.

Ας υποθέσουμε όμως ότι και από την σκοπιά της διεθνούς νομιμότητας φερθήκαμε σωστά. Από πολιτικής πλευράς φερθήκαμε έξυπνα; Όχι είναι η απάντηση! Δεν είχε καμία σχέση με προάσπιση ελληνικού κυριαρχικού δικαιώματος η υπόθεση των «οκτώ». Τα εσωτερικά των γειτόνων αφορούσε. Και εφόσον ο Ερντογάν παραμένει ισχυρός δεν υπήρχε λόγος να του μπούμε στο ρουθούνι, προσφέροντας …service στους πολιτικούς του αντιπάλους!

Το έχω ξαναγράψει πολλές φορές από αυτή τη στήλη. Σε αντίθεση με το κεμαλικό στρατιωτικό κατεστημένο και την μεγαλοαστική τάξη της Τουρκίας που κοιτάει προς τη Δύση και εγείρει χειροπιαστές εδαφικές αξιώσεις στο ελληνικό κυριαρχικό χώρο, ο Σουλτάνος, για πολλά χρόνια, επέλεξε να υποδύεται το μαντρόσκυλο που γαυγίζει, αλλά δεν δαγκώνει. Στη δεινή θέση που βρισκόμαστε σήμερα θα μπορούσε εύκολα να μπει στον πειρασμό και να μας στριμώξει με έμπρακτες προκλήσεις. Το απέφυγε όμως. Μέχρι προχθές…

Δυστυχώς η υπόθεση των «οκτώ» έπληξε ευθέως το γόητρο του. Και είναι απρόβλεπτο το πώς θα αποφασίσει να αντιδράσει. Τα πρώτα δείγματα γραφής με το σόου της…ναυτικής επιθέωρησης στα Ιμια και το μπαράζ υπερπτήσεων στο Αιγαίο είναι ανησυχητικά. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα διακινδυνεύσουμε σύρραξη με πραγματική αιτία ζήτημα που δεν μας αφορά, αλλά αφορμή τουρκικούς τσαμπουκάδες, στους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε!

  • Η ιστοσελίδα μας δεν συμφωνεί αναγκαστικά με τις απόψεις των αρθρογράφων της. Αλλά σέβεται το δικαίωμα τους να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: