Υπερασπίζεται εισβολή και ψευδοκράτος η Άγκυρα: Απειλούν την κυπριακή κυβέρνηση οι Τούρκοι




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Σε βαρύ κλίμα, το οποίο προκάλεσαν οι αντιδράσεις Άγκυρας και κατοχικού καθεστώτος για την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, θα πραγματοποιήσει σήμερα ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά.

Η ακύρωση χθες από την τουρκική πλευρά της συνάντησης των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντιλ Ναμί, έχει δημιουργήσει αρνητική ατμόσφαιρα ενώ από τουρκικής πλευράς αφηνόταν να εννοηθεί πως ακόμη και το αυριανό ραντεβού των Αναστασιάδη και Ακιντζί είναι στον αέρα. Αυτό, μάλλον, δεν ισχύει καθώς είναι προφανές πως θα οδηγούσε σε πορεία αδιεξόδου με ευθύνη της τουρκικής πλευράς.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα συναντηθεί πρώτα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στη συνέχεια θα μεταβεί στα κατεχόμενα για να δει τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος του έχει ζητήσει να παρέμβει προς την ε/κ πλευρά για να ακυρωθεί η απόφαση της Βουλής. Είναι προφανές πως η τουρκική πλευρά αναζητά αφορμές για να παγώσει τη διαδικασία καθώς δεν θέλει να εμπλακεί σε αυτή τη φάση σε μια συζήτηση των ουσιαστικών πτυχών του Κυπριακού.

Παράλληλα, όμως, θέλει να φορτώσει την ευθύνη της μη προόδου ή και ενός ενδεχόμενου αδιεξόδου στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Πηγές από τα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν πως ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα επιχειρήσει σήμερα να καθαρίσει το τοπίο και αύριο στη συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί να συζητήσουν για την προετοιμασία της Διάσκεψης καθώς και των διαφόρων πτυχών του Κυπριακού. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν προτίθεται να συζητήσει με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ το θέμα που προέκυψε με την απόφαση της Βουλής, αλλά να κουβεντιάσει μαζί του τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό ΥΠΕΞ παρενέβη χθες για πρώτη φορά στο θέμα με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, επιβεβαιώνοντας πως οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα ( από την Παρασκευή που λήφθηκε η απόφαση εκδηλώθηκαν τη Δευτέρα), ήταν καθοδηγούμενες από την Άγκρα, ως συνήθως.

Η φρασεολογία Ακιντζί και ψευδοκυβέρνησης είναι η ίδια με αυτή της Άγκυρας. Το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του έσπευσε να υπερασπιστεί την εισβολή του 1974 και το ψευδοκράτος σημειώνοντας πως «ειρηνευτική επιχείρηση του τουρκικού στρατού σκόπευε να βάλει τέλος στην ανθρωπιστική τραγωδία που προκλήθηκε από την νοοτροπία που πήγαζε στις ψευδαισθήσεις της Ένωσης».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως «χωρίς νόημα και απαράδεκτη» την σύγκριση που έκανε ο κ. Αναστασιάδης που είχε αναφερθεί στον παραλογισμό να διαμαρτύρονται οι Τουρκοκύπριοι για την απόφαση της κυπριακής βουλής, όταν το ψευδοκράτος «εορτάζει» και την εισβολή αλλά και την ανακήρυξη του. Το τουρκικό ΥΠΕΞ εκφράζει πλήρη στήριξη στις δηλώσεις του Ακιντζί, που ζήτησε από τον Νίκο Αναστασιάδη να αποσύρει την απόφαση της Βουλής αλλά και στην διακήρυξη των τουρκοκυπριακών κομμάτων.

Στην ανακοίνωση η Άγκυρα κατηγορεί την Λευκωσία ότι με την απόφαση της Βουλής η οποία προτάθηκε από το ακροδεξιό ΕΛΑΜ, ειδικά την στιγμή που οι διαπραγματεύσεις στοχεύουν την εγκαθίδρυση ενός νέου Συνεταιρισμού στην Κύπρο «βασισμένου στην πολιτική ισότητα των δυο πλευρών» δεν συμβάλλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο λαών στο νησί ούτε συμβάλλει στην διαπραγματευτική διαδικασία. Και η Άγκυρα υποστηρίζει ότι αυτό το περιστατικό όπως και αλλά παρόμοια, «δηλώνουν ξεκάθαρα, ότι όσο δεν αλλάζει αυτή η θεμελιώδης νοοτροπία, η οποία αρνείται να αποδεχθεί τους Τουρκοκυπρίους σαν συνιδιοκτήτες του νησιού , θα είναι δύσκολο να υπάρξει αποτέλεσμα στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού».

Υποψήφιος της Τουρκίας ο Περτέβ
Ένας παλιός γνωστός, ο πρώην εκπρόσωπος της «προεδρίας» επί εποχής, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και διαπραγματευτής, είναι υποψήφιος της Τουρκίας στις προεδρικές εκλογές για το ΔΣ του Διεθνούς Ταμείου για την Αγροτική Ανάπτυξη (IFAD), που εδρεύει στη Ρώμη. Μαζί με τον κ. Περτέβ υποψήφιοι είναι έξι ακόμα άτομα, από την Ινδονησία, το Μεξικό, την Ιταλία, το Μαρόκο, το Τόγκο και από τη Δομινικανή Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος του IFAD διορίζεται για περίοδο τεσσάρων ετών και για μια θητεία μόνο.

Το Διεθνές Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη (IFAD) δημιουργήθηκε το 1977 και από τότε έχει επικεντρωθεί αποκλειστικά στη μείωση της φτώχειας στις αγροτικές περιοχές, σε συνεργασία με τους τοπικούς πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών εργάζεται για την εξάλειψη της φτώχειας, της πείνας και του υποσιτισμού, την αύξηση της παραγωγικότητας και των εισοδημάτων τους και βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Ο νέος Πρόεδρος θα διορισθεί από το ΔΣ κατά την 40η ετήσια σύνοδο του IFAD που άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί σήμερα. Ο κ. Περτέβ υποστηρίζεται από την Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας και πολλές οργανώσεις των αγροτών που είναι μέλη του IFAD.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: