Υπενθύμιση για ραντεβού: Μήνυμα του Αναστασιάδη προς τον κατοχικό ηγέτη




Του Κώστα Βενιζέλου

Το ραντεβού της ερχόμενης Πέμπτης υπενθύμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Μουσταφά Ακιντζί, στέλνοντας την μπάλα στο γήπεδο της τουρκικής πλευράς.

Θέλοντας προφανώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να ξεκαθαρίσει το τοπίο το συντομότερο, παρενέβη χθες με δημόσια δήλωσή του δίνοντας ταυτόχρονα και το στίγμα των προθέσεών του. Είναι προφανές πως μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, που είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνάντηση, πολλά θα πρέπει να προηγηθούν, τα οποία ενδεχομένως θα καθορίσουν και τα επόμενα βήματα.

Πρώτο, εάν πραγματοποιηθεί η συνάντηση των διαπραγματευτών την Τρίτη, αυτό σημαίνει πως θα θεωρείται, λίγο-πολύ, δεδομένη και αυτή των Αναστασιάδη και Ακιντζί της Πέμπτης.

Δεύτερο, μέχρι και χθες ο Μουσταφά Ακιντζί θεωρεί ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση της συνάντησης την ακύρωση της απόφασης της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. Εάν δεν ακυρωθεί η απόφαση δεν θα προσέλθει στη συνάντηση; Αυτό θα τον βαρύνει περισσότερο καθώς ουσιαστικά θα σηματοδοτεί και την έξοδό του από τη διαδικασία και όχι απλά την αποχώρησή του από μια συνάντηση.

Τρίτο, εάν πραγματοποιηθεί τελικά η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα τη Δευτέρα, αυτή σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και την τ/κ στάση. Άλλωστε για αυτό τον σκοπό μεταβαίνει στα κατεχόμενα, ανεξάρτητα εάν επιχείρησε ο Ακιντζί να δώσει την εντύπωση πως ήταν… προγραμματισμένη.

Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται, όπως πληροφορούμαστε, σε στάση αναμονής. Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα έκανε την προσπάθειά του, με τις χωριστές επαφές της Πέμπτης και τώρα παρακολουθεί πώς θα κινηθούν οι εμπλεκόμενοι τις επόμενες ημέρες. Την ίδια ώρα, φαίνεται να ενεργοποιούνται κι άλλοι παράγοντες, σε μια προσπάθεια από τη μια να ανιχνεύσουν προθέσεις των εμπλεκομένων και από την άλλη να «σπρώξουν» τις διεργασίες στην «ίσια οδό της διαδικασίας».

Ξένη διπλωματική πηγή σημείωνε πως οι πιθανότητες να μην επαναρχίσουν οι συζητήσεις είναι ελάχιστες. Το ζητούμενο, σημείωναν, είναι πώς θα προχωρήσουν εφεξής.

Η δήλωση του Προέδρου

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε γραπτή του δήλωση αναφέρει πως δεν επιθυμεί με κανέναν τρόπο να εμπλακεί σε ένα αχρείαστο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, ιδιαίτερα μετά τη δημόσια αποτύπωση των όσων έχουν επισυμβεί κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνάντησης από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τον εν εξελίξει διάλογο, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση «που να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όπως και τις

κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου», παρέπεμψε στην ομόφωνη δήλωση του Εθνικού Συμβουλίου στις 13 Φεβρουαρίου. Δήλωση που αφορά την απόφαση της Βουλής.

Καταλήγοντας στη δήλωσή του, ο Πρόεδρος κάλεσε τον κ. Ακιντζί να προσέλθει στη συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης:

«Ως εκ τούτου, εάν η ίδια αποφασιστικότητα διακρίνει και την άλλη πλευρά, καλώ τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να είναι παρών στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση, προκειμένου μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για θετικό αποτέλεσμα».

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: «Κάθε λίγο ο Αναστασιάδης θυμώνει»

“Τα τεχνάσματα της ε/κ πλευρά δεν τα ανεχόμαστε”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζοντας ότι κάθε μια και δυο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θυμώνει και κλείνει το τραπέζι.

Σε νέες του δηλώσεις κατά τη συνάντηση της Ένωσης Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών στην Κολωνία της Γερμανίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) είναι όπως την ε/κ πλευρά που εγκαταλείπει συνέχεια το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

“Κάθε φορά εγκαταλείπουν το τραπέζι, όπως η ε/κ πλευρά. Κάθε μια και δύο λένε όπως ο Αναστασιάδης ‘Εγώ θύμωσα’, κλείνουν το τραπέζι και φεύγουν. Τώρα πάλι έφυγαν από το τραπέζι. Από τη μια λένε ‘δεν χρειάζονται οι εγγυήσεις της Τουρκίας, μπορούμε να ζήσουμε σε ειρήνη’, από την άλλη αποδέχονται νομοσχέδιο σχετικά με την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Εμείς αυτά τα τεχνάσματα δεν τα ανεχόμαστε. Εμείς μέχρι σήμερα ήμασταν κοντά στον ‘τ/κ λαό’ και θα είμαστε κοντά στον ‘τ/κ λαό’ και από δω και μπρος μέχρι το τέλος”, ανέφερε.

Η Κομισιόν κάλεσε σήμερα τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να ξεπεράσουν τη διακοπή των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού και αναφέρει ότι, αν όλοι προσπαθήσουν σκληρά, η λύση είναι εφικτή. Συγκεκριμένα, ο Αναπληρωτής Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, απαντώντας στο ΚΥΠΕ για τις τελευταίες εξελίξεις, δήλωσε:

“Προφανώς και πρόκειται για δύσκολες διαπραγματεύσεις και θεωρώ ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν μεταπτώσεις, είναι εξίσου φυσιολογικό να υπάρχει συναισθηματική φόρτιση. Από τη δική μας πλευρά, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους ηγέτες να ξεπεράσουν το συγκεκριμένο περιστατικό, ώστε το συντομότερο δυνατό να επιτευχθεί λύση. Νομίζω ότι αν όλοι προσπαθήσουν σκληρά, η επίλυση είναι εφικτή”.

Ζήτησαν να μην υπάρχουν φωτογράφοι

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στην προσχεδιασμένη ενέργεια της τουρκικής πλευράς, έφερε το εξής παράδειγμα:

«Πριν από τη συνάντηση η τουρκοκυπριακή πλευρά ζήτησε να μην υπάρχουν φωτογράφοι, κάμερες, κλπ για τη συνάντηση. Θεωρώ ότι όλα μαζί συνηγορούν ότι χθες η εκεί παρουσία ήταν για σύντομο διάστημα.».

Ο κ. Χριστοδουλίδης, που μιλούσε στο ΡΙΚ είπε πως «ο Πρόεδρος κάποια στιγμή ζήτησε διάλειμμα να βγει για να καπνίσει καθώς δεν καπνίζει εντός της αίθουσας των συνομιλιών. Η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία έμεινε στην αίθουσα και κάποια στιγμή ξαφνικά είπαν ότι αναχωρούν.

Ο κ. Άιντα και τα Ηνωμένα Έθνη και εμείς που ήμαστε στην αίθουσα δεν θεωρήσαμε ότι θα ήταν αναχώρηση από το τραπέζι των συνομιλιών. Αργότερα έγινε κατανοητό διότι ο κ. Ακιντζί έφυγε με τους συνεργάτες του λέγοντας «εμείς φεύγουμε!» Δεν είχε προηγηθεί όμως επεισόδιο ανάμεσα στον κ. Ακιντζί και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που να αιτιολογεί κάτι τέτοιο».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: