Η Τουρκία θα κινηθεί ταχύτατα στο Κυπριακό μετά τις 16 Απριλίου εκτιμά ο γ.γ. του ΑΚΕΛ




Την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς στο Κυπριακό μετά από τις 16 του Απρίλη που θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση και “πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι”, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Αναφορικά με την διεθνή διάσκεψη της Γενεύης 2 τον ερχόμενο Μάρτιο, ο κ. Κυπριανού, ο οποίος μιλούσε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη στα γραφεία του ΑΚΕΛ, είπε ότι “δεν πρέπει να ανεβάσουμε τον πήχη των προσδοκιών μεταβαίνοντας στη Γενεύη τον ερχόμενο Μάρτη”, προσθέτοντας ότι θα είναι μια συνάντηση που θα έχει τη δική της λογική και “σίγουρα δεν πρόκειται να είναι η καταληκτική”.

“Θα γίνει μια περαιτέρω συζήτηση και ελπίζω και εύχομαι να υπάρξει έστω και μια μικρή πρόοδος στη συζήτηση των θεμάτων της ασφάλειας”, πρόσθεσε.

Ειδικότερα, σε παρατήρηση ότι μετά τη Γενεύη είχε δηλώσει ότι πρέπει να υπάρξει μια καλή προετοιμασία για να πάμε σε μια Γενεύη 2, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “δεν είναι τυχαία που διατυπώνεται αυτή η άποψη” και πρόσθεσε ότι διαπίστωση του ΑΚΕΛ είναι ότι “η διαδικασία μπλοκάρεται και ότι εάν δεν συζητηθούν τα ουσιώδη ζητήματα και να ληφθούν σχετικές αποφάσεις δεν πρόκειται να προχωρήσει η διαδικασία, ούτε πρόκειται να έχουμε λύση στα θέματα της ασφάλειας διότι δεν θα δεχτεί η Τουρκία να μπει καν στην ουσία των ζητημάτων δίχως να έχουν συζητήσει τα ουσιώδη θέματα που αφορούν την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού”.

“Εάν θέλουμε να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία πρέπει να έχουμε την τόλμη να βάλουμε κάτω ζητήματα ουσιαστικά και να τα συζητήσουμε” και “αναφέρομαι στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, στα ζητήματα που αφορούν το εδαφικό και το περιουσιακό”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι “πρέπει να τα προτάξουμε αυτά τα θέματα για συζήτηση μαζί και με τα ζητήματα τα οποία θέτει η τουρκική πλευρά για να δούμε κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσουμε ή όχι”.

Αντιλαμβάνομαι ότι δεν θα πάμε στη Γενεύη τον Μάρτη με την προσδοκία να υπάρξει κατάληξη σε οτιδήποτε, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “θα βρεθούν οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δύο κοινότητες για να συνεχίσουν τη συζήτηση στα θέματα της ασφάλειας υπό το φως του τι έχει συζητηθεί στο Μοντ Πελεράντ μετά τις 20 του Γενάρη”.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, “θα είναι μια συνάντηση η οποία θα στοχεύει να διερευνήσει περαιτέρω τα ζητήματα που αφορούν το κεφάλαιο Ασφάλεια”.

Ανέφερε ότι μια προεργασία, η οποία θα πρέπει να γίνει μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων αλλά και με την Κυπριακή Δημοκρατία, θα βοηθούσε, για να έχει πιθανότητες να προχωρήσει και το συγκεκριμένο ζήτημα.

“Δεν νομίζω ότι οι συνθήκες όπως είναι αυτή τη στιγμή ευνοούν να υπάρξει κάτι τέτοιο, με δεδομένο την επικέντρωση της Τουρκίας στο εσωτερικό μέτωπο του δημοψηφίσματος στις 16 του Απρίλη και με την ένταση η οποία επικρατεί αυτή τη στιγμή στις σχέσεις Τουρκίας- Ελλάδας”, πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν νομίζει ότι πάνε στη διάσκεψη “με το σκεπτικό ότι μπορούν να συζητήσουν ουσιαστικά και μετά να προχωρήσουν σε κατάληξη”, προσθέτοντας ότι “θα πάμε εκεί, με τα δεδομένα όπως είναι διαμορφωμένα αυτή τη στιγμή, απλά και μόνο για να γίνει μια περαιτέρω συζήτηση”.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι δεν θα έπρεπε να πάμε, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν είπε κάτι τέτοιο και ότι “θα μπορούσε αυτή η συνάντηση να αξιοποιηθεί ως μια προεργασία για κάποιες επόμενες συναντήσεις που θα γίνουν σε ότι αφορά το Κυπριακό”.

“Με το να μην συζητούμε και να μην συναντιόμαστε δεν πρόκειται να λυθεί μόνο του το Κυπριακό”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “έχει σημασία να συζητούμε και να επιδιώκουμε πάντοτε το καλύτερο δυνατό γι΄ αυτό έχει σημασία ποιους στόχους θα καθορίσουμε πηγαίνοντας στη συνάντηση στη Γενεύη για να ξέρουμε που πατούμε”.

Σε άλλη παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι αυτή τη φορά στη Γενεύη θα διαφανεί αν θα πάμε προς λύση ή αν θα πάμε σε ένα νέο τέλμα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο ίδιος δεν προτρέχει να προκαθορίσει τι θα δείξει η νέα Γενεύη.

“Κατά την άποψη μου θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για εξελίξεις που θα προκύψουν μετά τις 16 του Απρίλη. Δεν έχω αμφιβολία ότι η Τουρκία θα κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς στο Κυπριακό μετά από τις 16 του Απρίλη. Γι’ αυτό εμείς πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι”, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η Τουρκία μετά τις 16 Απριλίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν είναι μάντης και ότι “η Τουρκία σε πάμπολλες περιπτώσεις λέει την μια μέρα κάτι και την επομένη συμπεριφέρεται διαφορετικά”.

“Δεν λέω ότι έτσι θα πράξει στο Κυπριακό. Αλλά με την λογική ότι δεν θα αλλάξει τίποτε δεν πρόκειται να έχουμε πρόοδο στο Κυπριακό”, ανέφερε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά από τον Απρίλη θα διαφανεί κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα να προχωρήσουμε σε λύση ή όχι.

Κληθείς να πει που το στηρίζει αυτό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι εκτίμηση πολιτική και πρόσθεσε ότι “δεν πρόκειται, αυτή τη δύσκολη για τον Ερντογάν περίοδο, να ρισκάρει να χάσει υποστήριξη από τον τουρκικό λαό για να κάνει κινήσεις στο Κυπριακό”.

Ερωτηθείς τι θα γίνει αν δεν κάνει κίνηση η Τουρκία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “αν δεν κάνει τότε δεν θα έχουμε λύση στο Κυπριακό και θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε παρακάτω”.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ανάγκη να παρευρίσκονται οι πολιτικοί αρχηγοί στη Γενεύη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “θα είναι τέτοια τα ζητήματα που δεν χρειάζεται η δική μας μετάβαση” και πρόσθεσε ότι “είναι θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να αποφασίσει”.

ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 10/02/2017 15:07

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: