Έναρξη εκπαίδευσης Λίβυων αξιωματικών στην Κρήτη: Στο πλαίσιο της επιχείρησης EUNAVFOR




Στις 30 Ιανουαρίου ξεκίνησε, στην Κρήτη, η εκπαίδευση είκοσι στελεχών της Ακτοφυλακής και του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης, οι οποίοι φέρουν τον βαθμό Πλοιάρχου ή Αρχιπλοιάρχου.

Η εκπαίδευση διοργανώνεται στο πλαίσιο της επιχείρησης EUNAVFOR Med Sophia και καλύπτει θέματα επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, λαμβάνοντας υπόψη επιμέρους πτυχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαίου της θάλασσας.

Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση εντάσσεται στις προβλέψεις του ΜΟU που υπεγράφη τον Αύγουστο 2016, μεταξύ EUNAVFOR MED Sophia και Λιβύης και πρόκειται να υλοποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου. Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση των δυνατοτήτων της Λιβύης, προκειμένου να παταχθεί το λαθρεμπόριο και κυρίως, η λαθρομετανάστευση, που έχει προκαλέσει μεγάλο αριθμό θυμάτων εντός των λιβυκών χωρικών υδάτων.

H επιχείρηση European Naval Force Med (EUNAVFOR MED) Sophia αποτελεί την στρατιωτική συμβολή της ΕΕ στον αγώνα για την καταπολέμηση κυκλωμάτων διακινητών που δραστηριοποιούνται στη νότια ζώνη της κεντρικής Μεσογείου. Μέχρι στιγμής, χάρις σε δράσεις που προωθούνται στο πλαίσιο της ανωτέρω επιχείρησης έχουν σωθεί περί τις 32.000 χιλιάδες μετανάστες, εκ των οποίων 1900 ανήλικοι και έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό διακινητές.

Η συνδρομή της Ελλάδας στην εκπαιδευτική δράση της ENFΜ,

α) επιβεβαιώνει το υψηλό ενδιαφέρον μας για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των Λιβυκών Αρχών προκειμένου να αντιμετωπίζουν από μόνες τους τις προσφυγικές/μεταναστευτικέ ροές,

β) συμβάλλει στις ευρύτερες προσπάθειες της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης στο πλαίσιο της συνεκτικής προσέγγισης της ΕΕ,

γ) συμβάλλει στη περαιτέρω προώθηση των διμερών μας σχέσεων με τη Λιβύη, σε συνέχεια και την πρόσφατης επίσκεψης του κ. ΥΠΕΞ στην Τρίπολη (28.11.2016) και,

δ) αναδεικνύει την εμπειρογνωμοσύνη του ΚΕΝΑΠ (Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής) και τον ευρύτερο ρόλο του σε θέματα θαλάσσιας ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα πέτυχε πρόσφατα την συμμετοχή της στην Ομάδα Επαφής των ευρωπαϊκών χωρών για τη Λιβύη, μαζί με Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και την προεδρεύουσα χώρα στο Συμβούλιο της ΕΕ. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αναγνώριση του ρόλου που θέλει και μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου καθώς στη χώρα μας παρέχεται πλέον η δυνατότητα να συμμετέχει στην διαμόρφωση των σχετικών αποφάσεων σε περιφερειακό επίπεδο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: