Δεν αναμένει τελική συμφωνία για Ελλάδα στο Eurogroup ο Σόιμπλε: 2 δισ. κατέβαλε η Αθήνα στον ESM




Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αναμένει από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία για την Ελλάδα κατά τη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος.

«Δεν αναμένουμε μια τελική συμφωνία από τη συνάντηση του Eurogroup, πρόκειται μάλλον για αποτίμηση μιας έκθεσης προόδου, και μ’ αυτές τις προσδοκίες αναχώρησε ο υπουργός για τις Βρυξέλλες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γιούργκ Βάισγκερμπερ.

«Ελπίζουμε ότι οι θεσμοί θα μπορέσουν να επιστρέψουν σχετικά σύντομα στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Πάντως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επίσης δεν υποχωρεί από την απαίτησή του για μέτρα, και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν υποχωρεί από τη θέση της για μηδενική λιτότητα.

Βασική επιδίωξη της Αθήνας παραμένει να υπάρξει πολιτική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup στους τρεις βασικούς άξονες: τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας, τότε αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Και μόνο στην περίπτωση αυτή, θα ήταν εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Το επόμενο βήμα θα ήταν η διοίκηση του ΔΝΤ να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Έκτακτη συνάντηση Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Βίζερ

Έκτακτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών πραγματοποιείται αυτήν την ώρα, με στόχο την προετοιμασία του σημερινού Eurogorup, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στη συνάντηση συμμετέχουν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ενώ από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχουν ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Μάρκο Μπούτι και ο επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, Ντέκλαν Κοστέλο. Από το ΔΝΤ, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πόλ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου, ενώ από τον ESM συμμετέχει ο επικεφαλής, Κλάους Ρέγκλινγκ και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Μπενουά Κερέ.

2 δισ. κατέβαλε η Ελλάδα στον ESM

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, τη Δευτέρα έλαβε αποπληρωμή του δανείου € 2 δισ από την ελληνική κυβέρνηση, στη βάση συμβατικής υποχρέωση σε συνέχεια της πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου από μία από τις τράπεζες που συμμετείχε το 2015 τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση.

«Η έγκαιρη πληρωμή αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος . Είναι ένα σημάδι ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα προχωρεί ικανοποιητικά. Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού με την Ελλάδα κατά το υπόλοιπο του προγράμματος », δήλωσε ο Klaus Regling Διευθύνων Σύμβουλος του ESM. Στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, ο ESM εκταμίευσε 5,4 δις € για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών το 2015 η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (Εθνική Τράπεζα) και την Τράπεζα Πειραιώς.

Το ποσό αυτό έχει ληφθεί από τα 25 δις € διατίθενται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος βοήθειας.

Προϋπόθεση της έγκρισης για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας ήταν η πώληση της θυγατρικής της Finansbank, καθώς και το να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για την αποπληρωμή μέρους της ανακεφαλαιοποίησης. O ESM είχε το δικαίωμα να ζητήσει την επιστροφή του εν λόγω ποσού από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ESM . Η επιστροφή δεν επηρεάζει τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μέτρων βραχυπρόθεσμου χρέους για την Ελλάδα.

20/02/2017 14:15, ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters, Βερολίνο
ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 20/02/2017 14:17

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: