Αλλού η θάλασσα και αλλού το πλοίο στην Κύπρο: Τα “δείπνα” και η απουσία στρατηγικής




Του Κώστα Βενιζέλου

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ενώ βρισκόμαστε κοντά στην τελική φάση του Κυπριακού, την οποία καθόρισε η «Συμφωνία του Δείπνου», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει από τα κόμματα που διαφωνούν με την πολιτική του να του παρουσιάσουν προτάσεις για εναλλακτική στρατηγική.

Είναι προφανές πως η αναφορά αυτή στην προεδρική επιστολή, η οποία στάλθηκε ενόψει και της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα, είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι φαίνεται να ενοχλείται σφόδρα από την κριτική που δέχεται για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό. Και τούτο επιβεβαιώνεται από το περιεχόμενο, το ύφος της επιστολής.

Η επιστολή αγνοεί πλήρως το τι προηγήθηκε αλλά και σε ποια φάση βρίσκεται το Κυπριακό. Το 2015 κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν καταθέσει τις προτάσεις τους, που δεν συζητήθηκαν ποτέ. Σήμερα ζητείται εκ νέου να κατατεθούν καθώς προφανώς ο συντάκτης της επιστολής δεν αναζήτησε στο αρχείο του Εθνικού Συμβουλίου εάν υπήρχαν κατατεθειμένα έγγραφα από κόμματα με θέμα την ακολουθούμενη πολιτική. Αυτό είναι το ένα ζήτημα που προκύπτει. Ότι δηλαδή, ανεξαρτήτως περιεχομένου, εάν πείθουν ή όχι, οι θέσεις των διαφωνούντων έχουν κατατεθεί.

Η δεύτερη διάσταση του θέματος που προκύπτει είναι η παρούσα πολιτική που ακολουθείται στο Κυπριακό και κατά πόσο θεωρείται ως στρατηγική η πρακτική του «στύλλον-στύλλον άνεση». Κατά πόσο αυτή η πρακτική, του αποφασίζεται το επόμενο βήμα αναλόγως των περιστάσεων και από το πόσο πιεσμένη είναι η Λευκωσία, είναι τελικά στρατηγική. Το βασικότερο, βεβαίως, είναι τι έχει αποδώσει αυτή η πολιτική. Όχι τώρα, επί της παρούσας Κυβέρνησης, αλλά διαχρονικά. Εκ του αποτελέσματος, κρίνεται ότι η πολιτική της πεπατημένης, του καλού παιδιού, της ρητορικής του φόβου και της κινδυνολογίας, όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά έχει επιδεινώσει την κατάσταση στο Κυπριακό.

Είναι σαφές πως με την επιστολή δίνονται δύο μηνύματα. Στο εσωτερικό ότι επειδή ο Πρόεδρος έχει ενοχληθεί από τα όσα του καταλογίζουν οι αντιπολιτευόμενοι, πικαρισμένα ζητά «τεκμηριωμένες προτάσεις» για «χάραξη άλλης στρατηγικής». Στον διεθνή χώρο, όσοι δεν γνωρίζουν τον τρόπο αντίδρασής του, αναρωτιούνται πώς παραμονές μιας νέας Διάσκεψης, που συμφώνησε ο ίδιος να συγκληθεί χωρίς να συντρέχει λόγος, ζητά από τα κόμματα να προτείνουν άλλη στρατηγική! Υπάρχει εξήγηση; Μπορεί η Κύπρος να είναι το… κέντρο του κόσμου, αλλά όσα λέγονται στη Λευκωσία τα ακούνε και εκτός και τα αναλύουν (όσο μπορούν).

Πάντως, ακόμη και νέα στρατηγική να αναζητηθεί και να χαραχθεί, δεν μπορεί ο κυριότερος εκφραστής και συνεπέστερος εκπρόσωπος της πεπατημένης να την εφαρμόσει. Ο σίγουρος δρόμος είναι αυτός των ατέρμονων συνομιλιών, των τακτικισμών, που οδηγούν βαθμηδόν στην εδραίωση του κατοχικού στάτους κβο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής δίνεται διά των διορισμών. Μόνο έτσι προφανώς μπορούν να εκτεθούν οι διαπλεκόμενοι! Μοναδική πατέντα στο παγκόσμιο. Μπορεί να την κάνουμε και εξαγωγή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: