Τι δεν δέχεται ο Αναστασιάδης; Η Γενεύη δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή του διαλόγου, λέει




Οριστικά και αμετάκλητα λύση με δικαίωμα μονομερούς επέμβασης ή εγγυητικά δικαιώματα  δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξη του στην εκπομπή του Megaone «BETO» ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η πρόταση μας στη Γενεύη είναι ξεκάθαρη και προνοεί  την αποχώρηση και του τελευταίου Τούρκου Στρατιώτη, ξεκαθαρίζοντας ότι η Γενεύη είναι η αρχή και όχι το τέλος.

Η διάσκεψη της Γενεύης

Η Γενεύη το είπαμε από την αρχή ότι δεν θα ήταν το τέλος αλλά η αρχή του διαλόγου, ανέφερε ο Πρόεδρος, ενώ ακολούθως ανέφερε ότι «δεν νομίζω από πλευράς να δημιουργήσαμε υψηλές προσδοκίες , δεν γνωρίζω ποιοι καλλιέργησαν υψηλές προσδοκίες για την Γενεύη». Αν δούμε τις συζητήσεις στο  εσωτερικό μέτωπο, αυτές  επικεντρώθηκαν στο αν η διάσκεψη θα ήταν πενταμερής ή πολυμερής, χωρίς να δώσουν την σημασία που θα έπρεπε στη διάσκεψη, καθώς η Τουρκία για πρώτη φορά κάθεται στο τραπέζι των συνομιλιών απέναντι στην Κύπρο αποδεχόμενη ότι το σύστημα εγγυήσεων δεν μπορεί να συνεχίσει και να γίνει αποδεκτό, ανέφερε ο Πρόεδρος.

Ακολούθως ανέφερε ότι , «από την στιγμή που η Τουρκία αποδέχτηκε στο κοινό ανακοινωθέν να λέγεται ότι απώτερος στόχος της διάσκεψης είναι η εφαρμογή εκείνων των διασφαλίσεων ότι η ασφάλεια της μιας δεν θα αποτελεί απειλή  της άλλης είναι ένα πρώτο βήμα», είπε ο Πρόεδρος, τονίζοντας ότι  αναμένουμε και απαιτείτε ότι σε κάποια στιγμή πρέπει να γίνουν τα αποκαλυπτήρια των πραγματικών προθέσεων της Τουρκίας.  Κληθείς να σχολιάσει τη  διαδικασία των συνομιλιών, ο ΠτΔ ανέφερε ότι η ορθή διαδικασία  είναι αυτή που ακολουθείται και στόχος είναι  να σμικρυνθούν οι διαφορές, γνωρίζοντας όωμς πιες είναι οι απαιτήσεις μας από τη διαπραγμάτευση.

Δεν νοείται λύση με ασφάλεια και εγγυήσεις

Οριστικά και αμετάκλητα λύση με δικαίωμα μονομερούς επέμβασης ή εγγυητικά δικαιώματα δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά, η πρόταση μας αναφέρει πως προβλέπεται η αποχώρηση και του τελευταίου Τούρκου Στρατιώτη, τόνισε ο Πρόεδρος,   ακολούθως ο κ. Αναστασιάδης  ανέφερε ότι αυτά τα θέματα δεν πρέπει να συζητούνται από αέρος, θα έρθει η ώρα που θα πληροφορηθεί ο Κυπριακός Λαός, άλλωστε όπως ανέφερε ο ΠτΔ ο λαός θα αποφασίσει.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα ο ΠτΔ ανέφερε ότι θα γίνει μια αξιολόγηση με τη συνάντηση με τον κ. Ακιντζι.

Πρόωρη η Συνάντηση του Μοντ Πελεραν1

Αναφερόμενος στο Μον Πλεραν 1 ο Πρόεδρος είπε ότι ήταν πρόωρο κάτι που το επισήμανε και στον κ. Έιντε και στον κ. Ακιντζί,  πήγαμε όμως λόγω της επιμονής της άλλης πλευράς αλλά και για να δούμε τις προσθέσεις της, είπε, λέγοντας παράλληλα  ότι τα Ηνωμένα Έθνη θέλησαν να δημιουργήσουν πολλές προσδοκίες, και το αποτέλεσμα τελικά δεν  ανταποκρίθηκε  στις προσδοκίες που καλλιεργούνται  από τα ΗΕ, προκαλώντας απογοήτευση στον κόσμο.  Συνεχίζοντας την αναφορά του στο Μοντ Πελεράν , ο Πρόεδρος είπε ότι μετά τη σχετική αποτυχία του Μοντ Πελεραν,  ΗΕ αλλά και η άλλη πλευρά επέμεναν ότι έπρεπε να πάμε σε πολυμερή για να συζητήσουμε όλα τα εκκρεμούντα θέματα καθώς και την ασφάλεια. Πήραμε απόφαση ευθηνής , ανέφερε ο ΠτΔ, τονίζοντας ότι έπρεπε επιτέλους να βρεθεί η Τουρκία εκεί που έχει περισσότερο την ευθύνη . Το κύριο θέμα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού είναι η εισβολή και η κατοχή, έπρεπε να φανούν οι προθέσεις τις Τουρκίας, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στα όσα ακούγονται για την Ελληνική Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι όλα αυτά είναι κουτσομπολιά τονίζοντας ότι συνεργασία με την Ελλάδα είναι αρραγής.

Το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου

Κληθεις να σχολιάσει το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι , η απόφαση της 1ης Δεκεμβρίου, ήταν να πάμε σε μια  πολυμερή διάσκεψη, όπως και έγινε η διάσκεψη ήταν πολυμερής ,ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος, λέγοντας ότι  η παρουσία της Ε.Ε δεν ήταν τυχαία ήταν εκεί για την παρουσία της ΚΔ που είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε, συνεπώς ας μην ασχολούμαστε με την τυπολατρία, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι όλα αυτά που λένε κάποιοι υποβαθμίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας ότι είναι λάθος αυτή η καθημερινή προσπάθεια  να αμφισβητούνται τα πάντα.

Γιατί πήγαμε στη Γενεύη

Στη Γενεύη πήγαμε για να διαφανεί κατά πόσο η Τουρκία και ο κ. Ακιντζί εννοούν όλα αυτά που λένε, ανέφερε ο ΠτΔ,  κάποια στιγμή έπρεπε να συζητήσουμε και το κεφάλαιο των εγγυήσεων, είπε.  Κληθείς να σχολιάσει για την μη παρουσία των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι οι συνθήκες δεν επέτρεψαν στα μόνιμα μέλη του ΣΑ να ήταν παρών, ξεκαθαρίζοντας ότι από πλευράς της ΚΔ έγινε κρούση στα πέντε μόνιμα μέλη, δεν ήταν δική μας ευθύνη η μη παρουσία των πέντε μονίμων μελών, τα μέλη δεν παρευρέθηκαν  γιατί δεν ήθελαν, είτε γιατί κάποιοι παρεμπόδιζαν  την συμμετοχή των μονίμων μελών του ΣΑ.

Η ουσία της Γενεύης ήταν ότι πήγαμε να διαβουλευτούμε για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις , και όχι όλα όσα ακούγονται. Ο ΠτΔ κλήθηκε να σχολιάσει για «βρώμικο» παιχνίδι Έιντε ,ο Πρόεδρος ανέφερε ότι αν έχεις τη δύναμη να αντισταθείς  κανένας δεν παίζει παιχνίδι στην πλάτη σου, τονίζοντας ότι «φτάνει πλέον η συνομοσιολογία».

Εσωτερικό μέτωπο

Σχολιάζοντας τα πυρά που δέχεται ο ΠΤΔ ανέφερε ότι όλα όσα προέβλεψαν ορισμένοι μέχρι σήμερα διαψεύθηκαν , δεν ασχολούμαι με τα όσα λέει ο καθένας και για αυτό δεν απαντώ, ανέφερε, τονίζοντας παράλληλα ότι  πρέπει όλοι να είναι  ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην κάνουμε εμείς οι ίδιοι ζημιά στην ΚΔ. «Είναι καιρός να υπάρξει ένα επίπεδο διαλόγου και κριτικής, υπάρχουν κόμματα που ασκούν κριτική συνεχώς, θέλουν να είναι παρόντα σε συζήτηση για μια λύση που δεν την πιστεύουν», είπε.

 

Υπάρχουν διαφωνίες στους χάρτες

Αναφερόμενος στους χάρτες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι όταν ξεκινάς τον διάλογο στα αρχικά στάδια θα υπάρχουν διαφορές, κατατέθηκαν χάρτες επάνω σε εκείνα που συμφωνήθηκαν στο Μοντ Πελεραν , υπάρχουν διαφωνίες αλλά επάνω στους χάρτες θα γίνει διάλογος, για να καταλήξουμε , ανέφερε, τονίζοντας ότι υπάρχουν ευαίσθητες περιοχές  και πάνω σε αυτές θα γίνει διάλογος. Ο Πρόεδρος απέφυγε να μπει σε διάλογο για περιοχές που θα επιστραφούν ή για το τι προνοεί ο χάρτης λέγοντας ότι είναι αυστηρός απόρρητος, ξεκαθαρίζοντας ότι θα τηρηθεί η εμπιστευτικότητα.

Για το θέμα του εδαφικού ανέφερε ότι υπάρχουν διαφορές και όσο μένει ο ζωντανός ο διάλογος το εδαφικό θα συζητιέται για να λυθούν οι διαφορές. Επιτύχαμε την κατάθεση χαρτών για πρώτη φορά, επιτύχαμε να καθίσει η Τουρκία να συζητήσει την ασφάλεια και παρόλα αυτά δεχόμαστε κριτική, ανέφερε.

Δεν συζητήθηκε η Εκ περιτροπής Προεδρία  

Αναφορικά με την εκ περιτροπής προεδρία ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, διαψεύδοντας ουσιαστικά τον κ. Έιντε, λέγοντας ότι ακούγονται ανακρίβειες. Ο Πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα, τα οποία πρέπει πρώτα να λυθούν για να λυθεί το Κυπριακό και κακώς κάποιοι δημιουργού κλίμα υπεραισιοδοξίας.

Αναφερόμενος στην εσωτερική πτυχή της λύσης ο ΠτΔ ανέφερε ότι  έχει συμφωνηθεί ότι η μια πολιτεία δεν θα επιβαρύνεται από την άλλη , υπάρχουν συζητήσεις από ειδήμονες οι οποίες δημιουργούν εικόνες καταστροφής θέλοντας  να επηρεάσουν αρνητικά την διαδικασία, ενώ για μια ακόμη φορά τόνισε ότι τίποτα δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα.

Οι  δημόσιες δηλώσεις που προκαλούν πόλωση και εμμονή είναι σφάλμα, το Κυπριακό είναι ένα συμβιβασμός που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των δυο πλευρών, οι κόκκινες γραμμές δεν λέγονται δημόσια γιατί και οι δυο πλευρές παραμένουν εκτεθειμένες, πρόσθεσε.

Περί ελευθεριών ο λόγος

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Τσαβούσογλου για τις τέσσερις ελευθερίες των εποίκων ότι πρέπει να τις απολαμβάνουν όπως τις απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες της Ε.Ε, Ο κ. Αναστασιάδης ήταν ξεκάθαρος λέγοντας   ότι  είναι αδύνατων να αποδεχτούμε αυτό που λέει ο κ. Τσαβούσογλου , είναι κάτι που θα είναι πολύ χειρότερο από την παρουσία του κατοχικού στρατού, τονίζοντας ότι με τέτοιες ιδέες  δεν μπορεί να υπάρξει λύση.

Αναφερόμενος στο 4προς 1 , ο Πρόεδρος είπε  ότι  η πληθυσμιακή αναλογία είναι συμφωνημένη, δηλαδή κάθε τέσσερις ε/κ πολίτες θα αναλογεί σε ένα Τούρκο, ούτος ώστε να διασφαλιστεί ο δημογραφικός χαρακτήρας. Ακολούθως ο Πρόεδρος ανέφερε ότι αρχικά θα δοθούν άδειες εργασίες σε εποίκους και όταν λήξει η άδεια εργασίες – παραμονής ,θα αποχωρήσουν, ενώ ξεκαθάρισε ότι 50 – 55000 έποικοι  θα μείνουν μόνιμα στην Κύπρο οι υπόλοιποι θα πάρουν άδεια εργασίας και όταν αυτή λήξη θα φεύγουν, εκτός αν παραστεί ανάγκη για ανανέωση τους.

Οι Τ/κ δεν πρέπει να παραγνωρίζουν ότι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις εισέβαλε στην Κύπρο, υπάρχουν θέματα τα οποία δεν βρίσκεις κατανόηση , αναφερόμενος στο περιουσιακό ανέφερε ότι υπάρχουν και αποφάσεις του ΕΔΑΔ, ενώ αναφέρθηκε ότι το τι θα αποφασίσουν εναπόκειται στους πρόσφυγες  (που θα επιστρέψουν) αν θέλουν δηλαδή να επιστρέψουν ή αν θα αποζημιωθούν.

Η Εφαρμογή της λύσης

Στην πρόταση για αποχώρηση των στρατευμάτων ο ΠτΔ ανέφερε ότι κατά την πρώτη μέρα θα αποχωρήσει το 75% και τα υπόλοιπα τάχιστα, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πάρει δέκα με δεκαπέντε χρόνια που λένε κάποιοι, είπε.

Την εφαρμογή της λύσης θα την παρακολουθούν διεθνείς φορείς, είπε, τονίζοντας  ότι η συνθήκες που υπογράφηκαν διασφαλίζουν την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η λύση, ανέφερε  πρέπει να δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας για όλους όσους έτυχε να κατοικούν νομίμως σε αυτή τη χώρα.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στους εξ Ελλάδος επισκέπτες, τονίζοντας ότι δεν αναφερόταν στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας αλλά σε αυτούς που έρχονται και μιλούν για δύο κράτη αγνοώντας τους πρόσφυγες και όλα όσα διεκδικούμε, ανέφερε.

Δεν σκέφτομαι τις εκλογές

Τέλος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι τώρα δεν τον απασχολούν οι επερχόμενες εκλογές, αυτή την ώρα στο μυαλό μου, είπε  δεν είναι οι εκλογές, ούτε και το πολιτικό κόστος  όταν παίρνω πολιτικές αποφάσεις.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: