Θα παρουσιαστούν οι χάρτες και θα τους φυλάξει ο κ. Άιντα: Σενάρια και φόρμουλες για Κύπρο




Πολλά και διαφορετικά σενάρια, φόρμουλες και ιδέες διαμορφώνονται για το κεφάλαιο της Ασφάλειας στο παρασκήνιο ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, που θα συγκληθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Γενεύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ηνωμένα Έθνη έχοντας την πλήρη εικόνα των θέσεων που παρουσιάζονται από όλους τους εμπλεκόμενους, επιχειρούν να διαδραματίσουν «υποβοηθητικό ρόλο». Οι ιδέες αυτές αφορούν δυο διαφορετικά σενάρια και επί των οποίων διαμορφώνονται σενάρια. Το πρώτο, είναι αναθεώρηση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων και το δεύτερο κατάργησή του μετά από μεταβατική περίοδο, που θα συμφωνηθεί. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, στα Ηνωμένα Έθνη φαίνεται να διαχωρίζουν «το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης» από το υπόλοιπο σύστημα ασφάλειας και εγγυήσεων. Δηλαδή, να προωθηθεί η ιδέα κατάργησης του δικαιώματος μονομερούς επέμβασης.

Είναι προφανές πως υπάρχει μεγάλη απόσταση να διανυθεί για να «συναντηθούν» οι εκατέρωθεν θέσεις στο θέμα της Ασφάλειας. Η τουρκική πλευρά επιμένει στη διατήρηση των εγγυήσεων, έχει ωστόσο εκφράσει κάποιες διαφοροποιημένες απόψεις που δεν αλλάζουν την ουσία. Ο βασικός άξονας επιδιώξεων της Τουρκίας είναι η παρουσία της Τουρκίας και μετά τη συμφωνία με στρατεύματα.

Στην αντίπερα όχθη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστηρίζει πως θα πρέπει υπάρχει «sunset clause», δηλαδή ρήτρα στη συμφωνία για αποχώρηση όλων των Τούρκων στρατιωτών. Ωστόσο, φαίνεται να αποδέχεται μεταβατικές περιόδους. Στο έγγραφο που έχει καταθέσει για το θέμα της Ασφάλειας κάνει λόγο για αποχώρηση από την πρώτη ημέρα του 75% των στρατευμάτων κατοχής, ενώ για το υπόλοιπο 25% (10.000 περίπου) δεν υπάρχει ημερομηνία πλήρους αποχώρησης.

Στη Γενεύη, σήμερα, στην πρώτη διαδικαστικού χαρακτήρα συνάντηση, Αναστασιάδης και Ακιντζί θα ενημερωθούν για τον κατάλογο των διαφωνιών που έχουν καταρτίσει οι δυο διαπραγματευτές. Στη βάση αυτή θα διαμορφωθεί η ημερησία διάταξη για τις συζητήσεις από τις 9-11 Ιανουαρίου. Όπως είναι γνωστό στις 11 Ιανουαρίου θα παρουσιαστούν από τις δυο κοινότητες χάρτες για το Εδαφικό. Όπως πληροφορούμαστε, θα κατατεθούν, θα ελεγχθούν εκατέρωθεν από τους ειδικούς και στη συνέχεια θα παραδοθούν στον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα για να «φυλαχθούν».

Σήμερα, από τη Γενεύη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: