Η πενταμερής της Γενεύης και η απορία των ομογενών: Ασάφειες και διπλές ερμηνείες




Του Πανίκου Παναγιώτου

Η πενταμερής διάσκεψη δεν θα είναι διεθνής σύνοδος του ΟΗΕ -είχαμε αναφέρει σε σχόλιό μας στις 25 Δεκεμβρίου- και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όποια μέρη (ΕΕ και μέλη Συμβουλίου Ασφαλείας) το επιθυμούν θα μπορούν να βρίσκονται στη Γενεύη ως παρατηρητές για να έχουν υποβοηθητικό ρόλο.

Από την στιγμή που η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχθηκε τον καθορισμό οδικού χάρτη με αποκορύφωμα τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, η τουρκική πλευρά δεν θα έδειχνε καμία διάθεση να αλλάξει κάτι έως την ημέρα της διάσκεψης.

Επίσης, επισημάναμε ότι, με βάση τη συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου, δεν υπάρχει καμία «δεσμευτική αναφορά» για τη συμμετοχή άλλων μερών στην πενταμερή διάσκεψη και επαφίεται στους «δυο ηγέτες» αν θα κρίνουν ότι υπάρχουν «ανάγκες και στόχοι» για να λάβουν μέρος κι άλλα μέρη.

Επομένως, η Κυπριακή Δημοκρατία -όπως τονίζαμε- δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη, αλλά συνάμα η κάθε πλευρά θα δίνει τη δική της ερμηνεία.

Άλλωστε, τα έως τώρα «συμφωνηθέντα» είναι γεμάτα ασάφειες και διπλές ερμηνείες.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα υποστηρίζει ότι συμμετέχει και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ οι Τούρκοι θα επιμένουν στη διαχρονική θέση τους για «εκλιπούσα» Κυπριακή Δημοκρατία, ισχυριζόμενοι ότι ο Αναστασιάδης λαμβάνει μέρος ως ισότιμος του Ακιντζί.

Δηλαδή: «δύο ηγέτες, δύο πολιτείες-κράτη».

Τελικά, αυτό θα γίνει στη Γενεύη.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, αρκετοί ομογενείς συμπατριώτες μας, τους οποίους δεν τους ενδιαφέρουν οι κομματικές αντιπαραθέσεις στην Κύπρο ούτε ασχολούνται με ενδοτικούς, απορριπτικούς και ενδιάμεσους χώρους, έχουν μια βασική απορία:

Γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είναι τουλάχιστον ειλικρινής απέναντι στον εαυτό του και απέναντι στον κόσμο;

Γιατί δεν υπερασπίζεται με θάρρος αυτά που συμφωνεί με τον Ακιντζί, αυτά που πιστεύει κι αυτά που πράττει, αλλά προσπαθεί εκ των υστέρων να παρουσιάζει μια ψεύτικη εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

Δεν καταλαβαίνει ότι όση σκοπιμότητα και να υπάρχει το ψέμα αργά ή γρήγορα αποκαλύπτεται;

  • Ο Πανίκος Παναγιώτου είναι ανταποκριτής της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ στη Νέα Υόρκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: