Οι “χρησμοί” του ΔΝΤ για την Ελλάδα: Πιο πιθανό σενάριο είναι η αποχώρηση από το Πρόγραμμα




Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΣΦΙΚΗ

Σαν χρησμοί πλέον μοιάζουν οι απαντήσεις του ΔΝΤ όσον αφορά την επικείμενη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα για το αν το ΔΝΤ σκοπεύει να συμμετέχει στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν πάρει τα απαραίτητα δημοσιονομικά μέτρα και οι Ευρωπαίοι δεν προχωρήσουν σε μια ουσιαστική ρύθμιση του χρέους.

Ο κ. Μάρεϊ υποστήριξε πως το Ταμείο παραμένει «απόλυτα αναμεμειγμένο» στην όλη την διαδικασία, διευκρινίζοντας, όμως, πως δεν έχουν αλλάξει οι προϋποθέσεις για την συμμετοχή του και υποστηρίζοντας πως το θέμα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης αφορά τους Ευρωπαίους.

Οι αξιωματούχοι του Ταμείου έχουν επανειλημμένα τονίσει πως παρόλο που δεν είναι υπέρ της επιβολής περισσότερης λιτότητας οι αριθμοί «πρέπει να βγαίνουν». Η συγκεκριμένη φράση σημαίνει πως οι στόχοι πρέπει να συνοδεύονται από τα απαραίτητα μέτρα, που σύμφωνα με τις τεχνοκρατικές εκτιμήσεις του Ταμείου θα εξασφαλίσουν την επίτευξή τους

«Πρέπει να δούμε ότι οι αριθμοί να βγαίνουν πριν θέσουμε το πρόγραμμα υπόψιν του Εκτελεστικού Συμβουλίου. Δεν πιστεύουμε πως η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη λιτότητα και είμαι ευχαριστημένοι με τον στόχο για 1.5% πλεόνασμα. Αλλά αν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν μαζί με την Ελλάδα για υψηλότερα πλεονάσματα θα πρέπει να έχουμε τις αντίστοιχες πολιτικές που θα μπορούν να στηρίξουν την υλοποίηση αυτών των στόχων».

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο αναπληρωτής εκπρόσωπος απέφυγε να δώσει ακόμα και έναν σχετικό χρονικό ορίζοντα για το πότε το Ταμείο σκοπεύει να πάρει τις αποφάσεις του, ενώ δεν κατάφερε να δώσει καταφατική απάντηση ακόμα και όταν ρωτήθηκε για το αν είναι ρεαλιστικό ότι θα έχει παρθεί η απόφαση μέχρι το τέλος του έτους.

«Πρέπει να ελπίζουμε, αλλά δεν μπορώ να κάνω εικασίες. Ελπίζω ειλικρινά ότι θα έχουμε μια συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν», είπε ο κ. Μάρεϊ.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας το πλέον πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή είναι η αποχώρηση του ΔΝΤ από το Ελληνικό Πρόγραμμα. Θα παραμείνει όμως ως τεχνικός σύμβουλος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: