Επιστολή στον Γκουτιέρες για την διπλή του ιδιότητα έστειλε ο Αναστασιάδης: Δεν αλλάζει ο Ταγίπ




Του Κώστα Βενιζέλου

Με γνωματεύσεις και την επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπό μάλης μεταβαίνει στη Γενεύη, μεθαύριο Κυριακή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ενημερώνοντας χθες το Εθνικό Συμβούλιο σε μια θυελλώδη συζήτηση, ο Πρόεδρος ενημέρωσε πως έχει αποστείλει επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αλλά και προς την Ε.Ε., με την οποία τους ενημερώνει για το καθεστώς παρουσίας του στη Γενεύη. Στην επιστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι συμβαλλόμενο μέρος στις συμφωνίες του 1960 και ως εκ τούτου θεωρείται δεδομένη η παρουσία της.

Με την επιστολή ο Πρόεδρος ενημερώνει πως θα έχει διπλή ιδιότητα στην πενταμερή διάσκεψη. Από τον Γενικό Γραμματέα ζήτησε να ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Διάσκεψη, ώστε να παραστούν δεδομένου, καθώς όπως υποστηρίζει θα πρέπει να υιοθετηθεί ψήφισμα για την εφαρμογή της συμφωνίας που θα προκύψει. Αυτή, είναι όπως είναι γνωστό, η ελληνοκυπριακή θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θεωρεί πως θα πρέπει να προσκληθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στη Διάσκεψη, ούτε και οι εγγυήτριες χώρες, καθώς όπως υποστηρίζει , αυτό περιγράφεται στη Συμφωνία του Δείπνου. Υπενθυμίζεται συναφώς πως στην Συμφωνία του Δείπνου περιγράφονται οι δυο κοινότητες και οι τρείς εγγυήτριες χώρες.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο ότι για την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ενώπιον του γνωματεύσεις. Αναφέρθηκε σε γνωματεύσεις του Χρήστου Ροζάκη, που έκανε για λογαριασμό του ελλαδικού ΥΠΕΞ και των Von Low και Pele( τη ζήτησε η Λευκωσία). Αποφεύγοντας να δώσει τις γνωματεύσεις όπως και την επιστολή στους αρχηγούς των κομμάτων, ο Πρόεδρος ανέφερε πως ο κ. Ροζάκης είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παύει να είναι πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ ταυτόχρονα εκπροσωπεί και την ε/κ κοινότητα. Οι Von Low και Pele επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι οι Συνθήκες του 1960 μπορούν να τροποποιηθούν μόνο από τα Συμβαλλόμενα Μέρη, άρα και από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ακόμα και να τοποθετηθεί από τουρκικής πλευράς σημαία του ψευδοκράτους στη Διάσκεψη, αυτό δεν σημαίνει αναγνώρισή του, αναφέρουν χαρακτηριστικά στη γνωμάτευσή τους.

Από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου αμφισβητήθηκε ο τρόπος που τέθηκαν οι ερωτήσεις προς τους ειδικούς που ετοίμασαν τις γνωματεύσεις. Περαιτέρω, κατά τη συζήτηση φάνηκε να υπάρχει μια ομιχλώδης εικόνα σε σχέση με το χρόνο αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων αλλά και το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων από την πρώτη ημέρα.

Ο Πρόεδρος ενημερώνοντας για τις εξελίξεις το Εθνικό Συμβούλιο ανέφερε πως δεν αναμένει αλλαγή στάσης του Ερντογάν ενόψει του γεγονότος ότι έχει προβεί σε συμμαχία με τους εθνικιστές του Μπαχτσελί. Ωστόσο, δεν απέκλεισε οτιδήποτε παραπέμποντας στο 2004.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Την ώρα που συζητούσε ο Πρόεδρος και με έντονο τρόπο με αρχηγούς κομμάτων που ζητούσαν να δουν την επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς όπως είπε πως δεν ήθελε να διαρρεύσει η κίνησή του, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο Μέρα Μεσημέρι του ΡΙΚ για την ύπαρξη της.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου είπε πως ο Πρόεδρος τους ενημέρωσε σχετικά στην Ιερά Σύνοδο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: