Διαφορετική η προσέγγιση Αθήνας – Αναστασιάδη για εγγυήσεις λέει η ΕΔΕΚ και εκφράζει ανησυχία




“Ανησυχούμε ιδιαίτερα από τη διαφορετική προσέγγιση ανάμεσα στον ΠτΔ και την Ελληνική Κυβέρνηση για το θέμα των εγγυήσεων”, αναφέρει ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.

“Σε αυτή την κρίσιμη φάση για το Κυπριακό και ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης, για τα θέματα εγγυήσεως, ασφάλειας και αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, η αγαστή συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση είναι εκ των ων ουκ άνευ.

“Ανησυχούμε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι διαπιστώνουμε να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση ανάμεσα στον ΠτΔ και την Ελληνική Κυβέρνηση. Πέρα από το γεγονός ότι ο ΠτΔ στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου συγκατατέθηκε στη σύγκληση της διάσκεψης χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Ελληνική Κυβέρνηση και χωρίς να καθοριστεί κατά τρόπο σαφή η σύνθεση, η ημερήσια διάταξη και η διαδικασία της διάσκεψης, διαπιστώνουμε να υπάρχει και διαφορετική προσέγγιση στο σημαντικό θέμα των εγγυήσεων.

“Τη στιγμή κατά την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση δημόσια και κατά τρόπο σαφή έχει τοποθετηθεί υπέρ της κατάργησης και όχι της αναθεώρησης των εγγυήσεων, ο ΠτΔ αναφέρει ότι χρειάζεται:

«[…] μια περίοδος που μπορεί να υπάρξει μια εγγύηση ομαλής εφαρμογής των όσων θα συμφωνηθούν και βεβαίως εγγύηση όσον αφορά τη σταθερότητα της συνταγματικής τάξης έτσι ώστε να μην είναι καμία από τις δύο πλευρές ανησυχούσα επ’ αυτού. Θέλω να πω, και να περιοριστώ σε αυτό, ότι δεν πρέπει να απολείπει η λογική από οποιονδήποτε που παρακάθεται σε συνομιλίες, αρκεί να υπάρχει προκαθορισμένη ημερομηνία λήξης των όποιων διασφαλίσεων θα δοθούν προς την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν εννοώ μόνο την Τουρκία. Οι εγγυήσεις μπορεί να δοθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, την ΕΕ την Τουρκία και όχι μόνον» (βλ. εφημ. Πολίτης 01/01/2017)”, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: