Στη φυλακή, για δεύτερη φορά, για ένα μήνυμα στο Twitter Τούρκος δημοσιογράφος




Συνελήφθη για δεύτερη φορά ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, ο οποίος είχε συλληφθεί και φυλακιστεί και στο παρελθόν για ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Αχμέτ Σικ αυτή τη φορά συνελήφθη για μηνύματά του στον λογαριασμό του στο τουίτερ και για κάποια άρθρα του στην εφημερίδα “Τζουμχουριέτ” στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με τις κατηγορίες της δημόσιας προσβολής της Τουρκικής Δημοκρατίας, των δικαστικών, του στρατού και της αστυνομικής ασφάλειας, καθώς και για προπαγάνδα τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Αχμέτ Σικ συνελήφθη στο σπίτι του και αμέσως έγραψε στο λογαριασμό του στο τουίτερ: “Με συλλαμβάνουν. Θα με πάνε στον εισαγγελέα για ένα τουίτ”.

Ο Αχμέτ Σικ είχε συλληφθεί και το 2011 έπειτα από τη συγγραφή βιβλίου για το κίνημα Γκιουλέν. Συνελήφθη πριν ακόμη εκδοθεί το βιβλίο με τον τίτλο “Ο στρατός του Ιμάμη”. Κατά την ώρα της σύλληψής του είχε φωνάξει: “Όποιος ακουμπά καίγεται”. Τότε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε υπερασπιστεί τη σύλληψη του λέγοντας: “Κάποια βιβλία είναι πιο επικίνδυνα και από τις βόμβες”. Ο Αχμέτ Σικ έμεινε στη φυλακή για ένα χρόνο και μετά την αποφυλάκισή του συνέχισε να επικρίνει τόσο το κίνημα Γκιουλέν όσο και το ΑΚΡ λέγοντας: “Το ΑΚΡ είναι κλέφτης, το κίνημα Γκιουλέν κλίκα”.

Ο Αχμέτ Σικ γεννήθηκε στα Άδανα το 1970, σπούδασε δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης και άρχισε να εργάζεται στην εφημερίδα “Μιλλιέτ” πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες “Τζουμχουριέτ”, “Εβρενσέλ”, “Γενί Γιουζγίλ”, “Ραντικάλ” και το περιοδικό “Νοκτά”. Εργάστηκε επίσης ως φωτορεπόρτερ για το Ρόιτερς.

Άννα Ανδρέου, ΚΥΠΕ, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: