Συνομιλίες υπό απειλή: Ο Αναστασιάδης μίλησε για προσάρτηση κατεχομένων, «πολιτογράφηση» εποίκων




Την απόφαση του να αποδεχθεί τον οδικό χάρτη στον οποίο επέμεινε η τουρκική πλευρά εξήγησε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Παραπέμποντας εμμέσως στο δημοψήφισμα στην Κριμαία για αυτονόμηση, είπε πως προτίμησε αντί να δει τον κίνδυνο που αντιμετωπίστηκε αλλού διεθνώς, δηλαδή «μιας ενδεχόμενα ετυμηγορίας τάχα των Τουρκοκυπρίων για ενσωμάτωση», να μπει στο διάλογο.

Επικαλέστηκε, επίσης, την προειδοποίηση Ερντογάν για «πολιτογράφηση» 26.500 εποίκων. Έθεσε ουσιαστικά το δίλημμα «να οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο με απρόβλεπτα τα τετελεσμένα ή να επαναρχίσει ο διάλογος».

Ο Πρόεδρος μιλούσε χθες βράδυ σε εκδήλωση του ΔΗΣΥ για τους Στέλιο και Έλλη Ιωάννου ενώ την ίδια επιχειρηματολογία ανέπτυξε νωρίτερα και κατά συνεδρίαση της διαπραγματευτικής ομάδας.

Την ίδια ώρα, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα πέρασε «αθόρυβα» από την Άγκυρα. Πήγε χθες εκεί, συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλουτ Τσαβούσογλου και τον σύμβουλο του Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχήμ Κανλί. Καμία από τις δυο πλευρές δεν προέβη σε δηλώσεις για το περιεχόμενο των συναντήσεων.

Ο κ. Άιντα αναμενόταν χθες βράδυ να επιστρέψει στην Κύπρο για να συμμετέχει στην προετοιμασία και τις συνομιλίες ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης στη Γενεύη. Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, η οποία είχε οργανωτικό χαρακτήρα. Αποφάσισαν να συναντώνται τρεις φορές την εβδομάδα, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή για να συζητούν τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Δεν αποκλείεται να πραγματοποιούνται και συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Στο μεταξύ, ο Μουσταφά Ακιντζί βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες για επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Σε δηλώσεις του ανέφερε πως «σε μια λύση, θα εξασφαλίσουμε τη θέση μας ως ένα από τα ίσα ιδρυτικά κράτη. Θα πάρουμε τη θέση μας εντός της ΕΕ. Γι’ αυτόν το λόγο, οι συναντήσεις μας με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ έχουν μεγάλη σημασία». Ο κ. Ακιντζί θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: