Ο Τραμπ παραπονείται για Κίνα: Ζήτησε να συναντήσει τον ναύαρχο ε.α. Τζέιμ Σταυρίδη




Ο νεοεκλεγείς αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραπονέθηκε για την οικονομική και στρατιωτική πολιτική της Κίνας στο κοινωνικό δίκτυο Twitter χθες, χωρίς να δείχνει διάθεση συμφιλίωσης μετά από τηλεφωνική του συνομιλία με την πρόεδρο της Ταϊβάν που θορύβησε το Πεκίνο.

Το ασυνήθιστο τηλεφώνημά του στην πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν την Παρασκευή κατέληξε σε διπλωματική διαμαρτυρία το Σάββατο, παρότι ο αντιπρόεδρος του Τραμπ, Μάικ Πενς, υποβάθμισε τη σημασία του, λέγοντας ότι ήταν μια κίνηση αβροφροσύνης παρά μια δήλωση μεταστροφής της αμερικανικής πολιτικής ως προς την Κίνα.

Ο Τραμπ ωστόσο, ο οποίος υποσχέθηκε κατά την προεκλογική του εκστρατεία ότι θα αποκαλούσε την Κίνα χειραγωγό νομισμάτων, συνέχισε μέρος της σκληροπυρηνικής τακτικής του χθες. “Μήπως μας ρώτησε η Κίνα αν ήταν εντάξει να υποβαθμίσει το νόμισμά της (καθιστώντας το δύσκολο για τις εταιρείες μας να είναι ανταγωνιστικές), να φορολογήσει βαριά τα προϊόντα μας που μπαίνουν στη χώρα τους (οι ΗΠΑ δεν φορολογεί εκείνους) ή να χτίσει ένα τεράστιο στρατιωτικό συγκρότημα στη μέση της Νότιας Σινικής Θάλασσας; Δεν νομίζω!”, είπε ο Τραμπ στο Twitter.

Το τηλέφωνο στην Ταϊπέι ήταν το πρώτο που έχει γίνει από νεοεκλεγέντα πρόεδρο ή πρόεδρο εν ενεργεία με ταϊβανέζο αξιωματούχο από τότε που ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ έκανε στροφή στη διπλωματική αναγνώριση της Ταϊβάν το 1979, αναγνωρίζοντας το νησί ως τμήμα “της μιας Κίνας”. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν περιφέρειά της που έχει αποστατήσει.

Ο Πενς κάλεσε το θόρυβο περί του τηλεφωνήματος με την “δημοκρατικά εκλεγμένη” Τσάι “πολύ κακό για το τίποτα” και επέρριψε ευθύνη για τη διαμάχη στα μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι το τηλεφώνημα ήταν παρόμοιο με αυτό που έγινε μεταξύ του Τραμπ και του κινέζου πρόεδρου Σι Τζινπίνγκ μετά τις εκλογές στις 8 Νοεμβρίου.

“Νομίζω ότι θα έλεγα απλώς στους ομολόγους μας στην Κίνα ότι αυτό ήταν μια στιγμή αβρότητας. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος μίλησε με τον πρόεδρο Σι πριν από δύο εβδομάδες με τον ίδιο τρόπο. (Το τηλεφώνημα) δεν αποτέλεσε συζήτηση για πολιτικές”, είπε στην εκπομπή “Meet the Press” του καναλιού NBC ο Πενς.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είπε το Σάββατο ότι είχε υποβάλλει “αυστηρές διαμαρτυρίες” με “την σχετική αμερικανική πλευρά”, καλώντας για προσοχή στο θέμα.

Ο Πενς είπε ότι δεν ήταν ενήμερος για οποιαδήποτε επαφή μεταξύ της ομάδας μετάβασης στην προεδρία του Τραμπ και της κινεζικής κυβέρνησης από την Παρασκευή, και δεν ανέμενε την ομάδα του Τραμπ να έρθει σε επαφή με το Πεκίνο για να μειώσει την ένταση.

Ο Τραμπ και ο Πενς έχουν διεξαγάγει έως τώρα 50 συνομιλίες με αρχηγούς ξένων κρατών. Ο Πενς είπε ότι μίλησε με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα το Σάββατο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είπε χθες ότι η “ομάδα μετάβασης” του Τραμπ δεν είχε έρθει σε επαφή ακόμα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πληροφόρηση και συμβουλές προτού συνομιλήσει με ξένους ηγέτες.

Ο Πενς είπε επίσης ότι ο Τραμπ μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να μιλήσει και σε άλλα άτομα για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ενώ οι προβλέψεις εστιάζονται σε τέσσερα άτομα – τον Μιτ Ρόμνι (πρώην υποψήφιο πρόεδρο των ρεπουμπλικανών στις εκλογές του 2012), τον Ρούντι Τζουλιάνι (πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης), τον γερουσιαστή Μπομπ Κόρκερ (πρόεδρο της Επιτροπής Ξένων Υποθέσεων της Γερουσίας), και τον στρατηγό ε.α. και πρώην διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) Ντέιβιντ Πετρέους.

Σύμφωνα με την ανώτατη σύμβουλο του Τραμπ και διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του Κελιάν Κόνγουει, ο Τραμπ θα συναντηθεί και με τους υποψήφιους Τζον Χάντσμαν (πρώην πρεσβευτή στην Κίνα και πρώην κυβερνήτη της Γιούτα), Ρεξ Τίλερσον (διευθύνοντα σύμβουλο της πετρελαιοπαραγωγού ExxonMobil), και τον ναύαρχο ε.α. Τζέιμς Σταυρίδη.

Ο Σταυρίδης, πρώην επικεφαλής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και πρύτανης της Σχολής Νομικής και Διπλωματίας Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Tufts, θα συναντηθεί με τον Τραμπ την Πέμπτη, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Τζούλι Χάνσκομ. “Δεν υπάρχει συζήτηση περί θέσης στην κυβέρνηση Τραμπ”, είπε η Χάνσκομ. Ο Σταυρίδης ήταν μεταξύ των υποψηφίων για αντιπρόεδρος για την Χίλαρι Κλίντον, που πήρε το χρίσμα των δημοκρατικών στην κούρσα για την προεδρία.

Οι εκπρόσωποι των άλλων δύο δεν έκαναν δηλώσεις.

05/12/2016 05:32
ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: