Και δεύτερη δικαστική διαμάχη ενόψει για Brexit για τη βρετανική κυβέρνηση




To ενδεχόμενο μίας δεύτερης δικαστικής διαμάχης για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ενόψει του Brexit ήγειρε η επιχειρηματίας Τζίνα Μίλερ, που ήδη είναι η αντίδικος στη νομική προσφυγή που αφορά το αν η πρωθυπουργός μπορεί να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 χωρίς κοινοβουλευτική συγκατάθεση.

Η κα Μίλερ δήλωσε ότι αν το Ανώτατο Δικαστήριο, όπως αναμένεται από πολλούς, αποφανθεί τον ερχόμενο μήνα ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει ρητή συναίνεση από το κοινοβούλιο για την ενεργοποίηση της επίσημης διαδικασίας του Brexit, αυτό θα σήμαινε πως θα έπρεπε να υποβληθεί ένα νομοσχέδιο προς ψήφιση τόσο από τη Βουλή των Κοινοτήτων όσο και από τη Βουλή των Λόρδων.

«Χρειάζεται να γίνει κανονική συζήτηση και στις δύο βουλές και μία νομοθετική πράξη του κοινοβουλίου. Ένα ψήφισμα ή μία απλή κυβερνητική πρόταση δε θα ερχόταν προς συζήτηση και στις δύο βουλές. Αν δεν υποβληθεί σχέδιο νόμου, τότε αυτό θα σημαίνει περιφρόνηση του δικαστηρίου. Θα επιστρέφαμε στο Ανώτατο Δικαστήριο», είπε η κα Μίλερ.

Η ίδια επανέλαβε ότι πήρε την πρωτοβουλία να διεκδικήσει νομικά την επιβεβαίωση της κυριαρχίας του κοινοβουλίου στην περίπτωση του Brexit όχι για να ανατρέψει την απόφαση του δημοψηφίσματος, αλλά για να διασφαλιστεί η τήρηση της συνταγματικής τάξης.

Παρόλα αυτά, συμπλήρωσε, δέχεται διαρκείς απειλές ακόμα και για τη ζωή της από υποστηρικτές του Brexit. «Μία εκστρατεία στο Facebook θέλει να με πυροβολήσουν και να με πετάξουν σε έναν σκουπιδοτενεκέ», είπε η κα Μίλερ.

Αθ. Γκαβός, ΚΥΠΕ, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: