ΗΠΑ: Η Επιτροπή Άμυνας θα έχει τον τελικό λόγο στην έγκριση του στρατηγού Ματίς ως ΥΠΑΜ




Η Επιτροπή Άμυνας της Γερουσίας θα έχει τον τελικό λόγο στην επιλογή από τον Ντόναλντ Τραμπ του απόστρατου στρατηγού των Πεζοναυτών Τζέιμς Ματίςγια την ανάληψη καθηκόντων ηγεσίας στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Μακέιν χαρακτήρισε τον Ματίς “έναν από τους καλύτερους αξιωματικούς της γενιάς του, αλλά και εξαιρετικό ηγέτη.”

Ο Ματίς θα είναι ο πρώτος απόστρατος Αμερικανός στρατηγός που θα αναλάβει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας μετά τον Τζορτζ Μάρσαλ το 1950.

Η απόφαση αυτή προσθέτει στην ομάδα εθνικής ασφάλειας του Τραμπ έναν άλλο βετεράνο του Πενταγώνου που υπηρέτησε υπό τη διακυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και συχνά είχε τεταμένες σχέσεις με τους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον. Αξιωματούχοι που τον γνωρίζουν πριν από τη συνταξιοδότησή του, το 2013, δηλώνουν ότι ο Ματίς είχε συγκρουστεί με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης την περίοδο που διοικούσε την κεντρική στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ (U.S. Central Command). Ο Μάτις υποστήριζε την καλύτερη προετοιμασία έναντι της αντιμετώπισης πιθανών απειλών ασφάλειας από το Ιράν, αλλά και την ανάγκη καλύτερης χρηματοδότησης των πολεμικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

Ο Τραμπ έχει επιλέξει ως σύμβουλό του σε θέματα ασφάλειας των ΗΠΑ, τον απόστρατο στρατηγό Μάικ Φλιν, τον οποίο η κυβέρνηση Ομπάμα απομάκρυνε από την υπηρεσία στρατιωτικής κατασκοπείας (DIA) το 2014. Ο Φλιν ήταν σφοδρά επικριτικός έναντι της κυβέρνησης Ομπάμα στη διάρκεια του πρόσφατου προεκλογικού αγώνα, υιοθετώντας την σκληρή προεκλογική ρητορική του Τραμπ. Η ομάδα του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, για το χειρισμό των θεμάτων της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας, συμπληρώνεται από τον Μάικ Πομπέο, που είναι Ρεπουμπλικάνος, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων κι έχει επιλεγεί για τη διεύθυνση της CIA.

Ο Ματίς ήταν επικριτικός στην υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι η απειλή που μπορεί να προέλθει από την Τεχεράνη, είναι πιο σημαντική έναντι των απειλών ασφάλειας από το Ισλαμικό Κράτος ή την αλ Κάιντα. “Η ιρανική κυβέρνηση είναι κατά την άποψή μου, η πιο μακροχρόνια απειλή κατά της σταθερότητας και της ειρήνης στη Μέση Ανατολή,” δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης ανάληψης των νέων καθηκόντων του, από τη Γερουσία των ΗΠΑ, ο Ματίς θα κληθεί να συνεργαστεί με τον επίσης στρατηγό των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο οποίος προεδρεύει του Μεικτού Στρατιωτικού Επιτελείου των ΗΠΑ. Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν “ασυνήθιστη” τη συνεργασία δύο στρατηγών των Πεζοναυτών στις θέσεις αυτές, αναφορικά με τον καθορισμό αρμοδιοτήτων και άσκησης της ηγεσίας σε ένα από τα πιο αξιόμαχα σώματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι δύο αξιωματικοί έχουν εμπειρία στο πεδίο της μάχης, καθώς έχουν υπηρετήσει στο Ιράκ. Το 2003, ο Ματίς ήταν διοικητής της 1ης Μεραρχίας των Πεζοναυτών, στη διάρκεια της εισβολής που έγινε υπό αμερικανική διοίκηση. Έχει δηλώσει ότι μία από τις πιο δύσκολες αποστολές που κλήθηκε να επιβλέψει, ήταν αυτή της αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεών του από την πόλη Φαλούτζα το 2004, εκφράζοντας το φόβο ότι θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στο ηθικό των Αμερικανών στρατιωτών. Ωστόσο, δε συνέβη κάτι τέτοιο.

02/12/2016 12:25
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: