Κρύβουν τις διαφορές κάτω από το χαλί: Οι σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας χαρακτηρίζονται από ένταση




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, στις Βρυξέλλες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξε ποτέ οποιοδήποτε πρόβλημα στις σχέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Εάν ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δεν ήταν σοβαρός, θα έλεγα πως «μας δουλεύει άγρια», ή ότι μας περνά εντελώς για βλάκες. Διότι οι σχέσεις χαρακτηρίζονται από ένταση, και επιδεινώθηκαν από τις συντονισμένες επιθέσεις κυπριακών μέσων ενημέρωσης, προσκείμενων στον κ. Αναστασιάδη και τον Δημοκρατικό Συναγερμό, εναντίον του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά. Οι επιθέσεις χαρακτηρίστηκαν από ψευδείς αναφορές και από ένα πρωτόγνωρο αρρωστημένο εθνικισμό από την …ανάποδη. Κυριαρχημένοι από το μίσος τους για καθετί το ελληνικό, οι εγκέφαλοι της συνωμοσίας εναντίον του κ. Κοτζιά χρησιμοποίησαν ψευδείς πληροφορίες που έλαβαν από την …Μόσχα, μόνο που η ρωσική πρωτεύουσα είχε μετακομίσει στις …Βρυξέλλες.

Και ο Πρόεδρος της Κύπρου, και ο κ. Αλέξης Τσίπρας, γνωρίζουν την πηγή των δημοσιευμάτων, που επιχείρησαν να αθωώσουν τον ισλαμο-εθνικιστή Ταγίπ Ερντογάν και το «εργαλείο» του στο νησί: τον Μουσταφά Ακιντζί. Προσέξτε… Ο εγκέφαλος  της επίθεσης εναντίον του κ. Κοτζιά, στόχευε να αθωώσει την κατοχική δύναμη Τουρκία.

Ο κ. Αναστασιάδης γνωρίζει πολύ καλύτερα από τον καθένα, ότι ο κ. Κοτζιάς ΔΕΝ προκάλεσε την κατάρρευση των συνομιλιών στην Ελβετία. Είναι ένα καραμπινάτο ψέμα και πρέπει να το ομολογήσει ώστε να μην μολύνονται οι σχέσεις της Λευκωσίας και της Αθήνας. Άλλωστε, οι συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν αφορούσαν την εδαφική πτυχή, όχι τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα. Ρε ανόητοι, πως θα μπορούσε η Αθήνα να τινάξει μία διαπραγμάτευση στον αέρα στην οποία δεν συμμετείχε…

Βεβαίως, και για τα υπόλοιπα θέματα έχει θέσεις η ελληνική κυβέρνηση. Αλλά δείχνει απόλυτο σεβασμό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον οποίο αν και διαφωνεί δεν του δημιουργεί προβλήματα.

Ο κ. Αναστασιάδης γνωρίζει πως αν δεν υπήρχε ο κ. Κοτζιάς έπρεπε να τον εφεύρει. Οι θέσεις του για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια είναι απόλυτα ορθές και πρέπει να τις αποδεχθεί και να τις ενστερνιστεί ο Πρόεδρος της Κύπρου. Δεν πρέπει να γίνει το ανάποδο. Και βεβαίως η Λευκωσία πρέπει να σταματήσει να απαιτεί από την Αθήνα να αποδεχθεί τμήμα του τουρκικού κατοχικού στρατού και μετά τη λύση του Κυπριακού. Αυτή η πολύ σοβαρή λεπτομέρεια, μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ένα δημοψήφισμα. Δεν υποστηρίζω ότι θα αλλάξει το αποτέλεσμα, από το «όχι» στο «ναι», αλλά πολλοί Ελληνοκύπριοι θα λάβουν υπόψιν και θα σκεφθούν ξανά τις επιλογές τους, εάν ο κ. Αναστασιάδης κερδίσει, ως οφείλει, την αποχώρηση των δυνάμεων του Αττίλα.

Εδώ που τα λέμε, θα πρόκειται για πολύ μεγάλη εξέλιξη εάν φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα και εάν οι πολίτες της Κύπρου έχουν τα δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι κάτοικοι των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα συμβεί αυτό; είναι το ερώτημα. Με τα μέχρις στιγμής δεδομένα δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να πράξει τα αυτονόητα. Το σχέδιο, και κακώς ο Πρόεδρος τους πιστώνει με ειλικρίνεια, του διδύμου Ερντογάν και Ακιντζί, απαιτεί κυριαρχία και επιρροή σε όλο το νησί. Ε, αυτά τα πράγματα δεν γίνονται… Ο κ. Αναστασιάδης θα ψάχνει την ψήφο του στο δημοψήφισμα… Και δεν θα την βρίσκει.

Αλλά, για να επιστρέψω στις σχέσεις της «Μητέρας» και της «Θυγατέρας»… Ο Πρόεδρος της Κύπρου απαιτεί από την Αθήνα να αποδεχθεί όλες τις αποφάσεις του και αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Ανεξάρτητα από τον ισχυρισμό του κ. Χριστοδουλίδη ότι όλα είναι «μέλι-γάλα», η αλήθεια είναι άλλη. Ο κ. Αναστασιάδης τους αγνόησε επιδεικτικά όλο το προηγούμενο διάστημα και στην πλέον κρίσιμη στιγμή, και αναφέρομαι στο περίφημο δείπνο και τις αποφάσεις που ελήφθησαν, ούτε καν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Αυτό το γεγονός δείχνει βασικά ότι τους έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια -για να μην πω κάτι άλλο. Στην Αθήνα πιστεύουν ότι με τον τρόπο που μεθόδευσε τις συναντήσεις και συνομιλίες της Ελβετίας, όπως και την πενταμερή, εάν αυτές καταρρεύσουν θα επιρρίψει τις ευθύνες στην Ελλάδα. Οι παραπάνω πληροφορίες δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα και η αλήθεια είναι ότι κυριαρχεί η δυσπιστία. Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πως η Κύπρος δεν είναι προς πώληση, και αναγνωρίζει ότι η κακή λύση του Κυπριακού θα προκαλέσει δυσάρεστες εξελίξεις στο Αιγαίο και στη Θράκη.

Πάντως, ο τρόπος παρουσίασης των πραγμάτων κυριαρχείται από ψέματα, αναλήθειες και άνευ προηγουμένου κινδυνολογία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προσέξει -εάν πραγματικά επιθυμεί καλή λύση, την οποία θα υποστηρίξει ο λαός. Πρέπει να σταματήσει να δημιουργεί συνθήκες εκφοβισμού των πολιτών. Πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας και της κυβέρνησής της. Είναι ο ίδιος που δίνει τροφή στους εχθρούς της Ελλάδας, οι οποίοι υποστηρίζουν διαχρονικά και με συνέπεια όλες τις τουρκικές θέσεις. Η δήλωση του Προέδρου της Κύπρου για τους …Ελλαδίτες ήταν λάθος, ήταν απαράδεκτη και πρέπει να βρει τρόπο να την διορθώσει. Κανονικά θα έπρεπε να απολογηθεί, διότι έσφαλλε και πρόσβαλε τους συγγενείς των Ελλαδιτών που πολέμησαν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία στην Κύπρο. Μερικοί είναι και σήμερα αγνοούμενοι…

Πέραν του γεγονότος ότι ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος είπε τα αυτονόητα, για τα οποία θίχθηκαν τα άκρα, οι «Ελληναράδες» και οι οπαδοί του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν, ο κ. Αναστασιάδης είχε στο μυαλό του, όταν απαντούσε τη δημοσιογραφική ερώτηση, τον κ. Κοτζιά. Η επίθεση του Κύπριου Προέδρου εναντίον του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος ήταν, εκτός όλων των άλλων, και εξωφρενική… Η πρόταση του κ. Κοτζιά για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια φανέρωσε τα πραγματικά σχέδια της Τουρκίας. Και η Λευκωσία έπρεπε να τις ενστερνιστεί αντί να πυροβολεί τον «πατέρα» της πρότασης…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Το Κυπριακό Πρακτορείο (ΚΥΠΕ) παίζει εσχάτως ένα περίεργο παιγνίδι στο εθνικό θέμα. Ο τρόπος γραφής των κειμένων για το κατοχικό καθεστώς έχει αλλάξει. Υιοθετούνται όροι απαράδεκτοι. Μιλώντας με δημοσιογραφικούς όρους, παραβιάζουν κάθε δεοντολογία. Θα επανέλθω…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: