Η Μέρκελ προσγείωσε ανώμαλα τον Αλέξη: Xωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να συνεχιστεί το Πρόγραμμα




«Χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει συνέχιση του ελληνικού προγράμματος», ξεκαθάρισε στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Οι ίδιες πηγές της Καγκελαρίας αναφέρουν ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ρώτησε τη Γερμανίδα ομόλογό του «τι θα κάνετε αν φύγει το ΔΝΤ;» και της ζήτησε “να σπρώξει” το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ποσοτική χαλάρωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ξεκαθάρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η ίδια δεν είναι Υπουργός Οικονομικών, απαντώντας ουσιαστικά στα παράπονα του Αλέξη Τσίπρα.

«Να πάτε στους Θεσμούς, διότι εγώ δεν θα υποκαταστήσω τους Υπουργούς Οικονομικών», είπε η κ. Μέρκελ.

Η Καγκελάριος έκανε και μια παρατήρηση στον Πρωθυπουργό, προειδοποιώντας τον να «μην κάνετε πράγματα που διαταράσσουν το αμοιβαίο κλίμα εμπιστοσύνης».

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε για τις παροχές που εξήγγειλε και απάντησε στις παρατηρήσεις της Μέρκελ λέγοντας «δίνουμε επειδή έχουμε υπερ – έσοδα».

Σύμφωνα με πηγές της Καγκελαρίας, η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά της για το ότι στοχοποιείται ο Σόιμπλε και παραπονέθηκε για τη στάση ορισμένων Υπουργών.

Ελληνικό πρόγραμμα, Προσφυγικό, Κυπριακό, έθεσε στη Μέρκελ ο Τσίπρας

Κατά την πολύωρη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με την Καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωση της β` αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπροθέσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη της Ελλάδας στη λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στην καγκελάριο τον προβληματισμό του για τη στάση που τηρεί το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση, καθώς και για την πιθανή επιθυμία του Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Επισήμανε στη συζήτηση ότι η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα – δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες – δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Συζήτησαν το γεγονός ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και ότι το Κυπριακό και το προσφυγικό έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας ξανά ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ Τουρκίας, ταυτόχρονα όμως ότι και άλλα κράτη της ΕΕ οφείλουν να αναλάβουν ευθύνη που τους αναλογεί τόσο άμεσα σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών όσο και μακροπρόθεσμα.

Τέλος ενημέρωσε την καγκελάριο σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας-Τουρκίας, προκείμενου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης για το ζήτημα. Τόνισε παράλληλα σημασία ότι η ΕΕ πρέπει να έχει ενεργό ρολό στην πολυμερή διάσκεψη.

Η Μέρκελ δεν άκουσε τον Αλέξη: Η Καγκελάριος προστάτευσε τον Σόιμπλε αλλά και το ΔΝΤ

Επιτέθηκε στο ΔΝΤ ο ΑΛέξης, ζήτησε ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου Βέλγιο/Βρυξέλλες 16/12/2016 19:41

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: