Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το περιεχόμενο της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή που παραδόθηκε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είναι το κύριο θέμα της σημερινής ειδησεογραφίας στις εφημερίδες.

Δεσπόζουν επίσης η δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη στην ‘Αγκυρα, η ανάληψη της ευθύνης από το ισλαμικό κράτος για την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, το Κυπριακό και άλλα θέματα.

Η “Αλήθεια” κάτω από τον τίτλο “Ρώσο-Τουρκικό κυνηγητό για τη δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη” γράφει στο κύριο της θέμα ότι σοκαρισμένο είναι το παγκόσμιο από τη δράση των τρομοκρατών στην Ευρώπη. Ρώσοι και Τούρκοι εξαπέλυσαν κυνηγητό για τη σύλληψη του ηθικού αυτουργού της δολοφονίας του Ρώσου Πρέσβη ενώ στην Γερμανία η ‘Αγκελα Μέρκελ αναφέρει ότι η τιμωρία των τζιχαντιστών που προκάλεσαν το μακελειό στο Βερολίνο θα είναι σκληρή. Προβάλλει επίσης την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή ο οποίος για πρώτη φορά διαπιστώνει βελτίωση στον δημόσιο τομέα. Αλλού αναφέρει ότι φέτος θα είναι πιο φτηνό το γιορτινό τραπέζι.

“Η Σημερινή” γράφει στο κύριο θέμα της με τίτλο “Η διαφθορά απλώνεται παντού” ότι Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Γενικός Ελεγκτής κινήθηκαν στο ίδιο μοτίβο ότι τα θέματα διαφθοράς δεν μπορεί να γίνονται ανεκτά. Γράφει επίσης ότι σε ρεσιτάλ επιθετικής αδιαλλαξίας αποδύθηκε ο Τουρκοκύπρος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος απειλεί ότι χωρίς εγγυήσεις, παραμονή στρατού και εκ περιτροπής προεδρία δεν θα υπάρξει λύση. Γράφει επίσης ότι σε συναγερμό βρίσκεται το Βερολίνο μετά το κτύπημα σε χριστουγεννιάτικη αγορά.

“Ο Φιλελεύθερος” στο κύριο θέμα του με τίτλο “Μαύρη τρύπα 2,2 δισ. ευρώ” γράφει ότι το κράτος αδυνατεί να εισπράξει τα έσοδά του σε εποχές οικονομικής κρίσης, αναδεικνύει ο Γενικός Εισαγγελέας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μέσα από την ετήσια έκθεσή του για το έτος 2015 που παρέδωσε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γράφει αλλού ότι δοκιμασία για τη Ρωσία και την Τουρκία αποτελεί η δολοφονία του Ρώσου Πρεσβευτή στην ‘Αγκυρα. Οι Πρόεδροι των δύο χωρών έκαναν λόγο για προβοκάτσια. Αλλού γράφει ότι θετικά ανταποκρίθηκε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στην πρόσκληση της Βουλής να έρθει στην Κύπρο για ανταλλαγή απόψεων με τους βουλευτές.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Η ετήσια λίστα του Γενικού Ελεγκτή για παρατυπίες” και γράφει ότι η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή επικεντρώνεται στην ειδική μεταχείριση μεγάλων εταιριών και στα σοκαριστικά ποσά ανείσπρακτων φόρων. Γράφει επίσης ότι αφέθηκε ελεύθερο άτομο το οποίο κρατείτο από την Αστυνομία στο Βερολίνο για το πολύνεκρο επεισόδιο στην χριστουγεννιάτικη αγορά την ώρα που το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη νέα επίθεση. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίς για τα ζώα στο ζωολογικό κήπο στην Πάφο, αφού τους έδωσαν τα δώρα τους χθες.

Η εβδομαδιαία “Οικονομική Καθημερινή” αναφέρει στο κύριο θέμα της με τίτλο “Ζεστός Δεκέμβριος για το λιανικό” ότι μπορεί ο μήνας να έφερε πτώση της θερμοκρασίας, εντούτοις η κίνηση στην αγορά είναι αυξημένη και ο τζίρος των καταστημάτων ανεβασμένος. Γράφει επίσης ότι ατιμωρησία, συγκάλυψη και Υπουργεία κακοπληρωτές αποτυπώνει η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. Αναφέρει επίσης ότι έσοδα 2.4 δις ευρώ έφερε το 2016 ο τουρισμός.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία ΧριστοφήΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 21/12/2016 08:37

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: