Η Αθήνα δεν πιστεύει τουρκικούς ισχυρισμούς για τους αγνοούμενους στα στρατόπεδα ΕΛΔΥΚ-Ε.Φ.




Θέμα αξιοπιστίας των ισχυρισμών που διατυπώθηκαν πρόσφατα από την τουρκική πλευρά, σχετικά με αγνοούμενους σε στρατόπεδα της ΕΛΔΥΚ και της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), θέτει η  ελληνική Κυβέρνηση. Σε υπόμνημά της προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Αθήνα υπογραμμίζει ότι για το θέμα των αγνοουμένων «υπάρχει μόνο ένα εναγόμενο κράτος», η Τουρκία.

Το υπόμνημα της ελληνικής Κυβέρνησης κατατέθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Στρασβούργο, καθώς τα μέλη του ΣτΕ εξέταζαν τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), μεταξύ 6 και 8 Δεκεμβρίου, απαντώντας έτσι σε προηγούμενο τουρκικό έγγραφο, όπου διατυπώνονταν οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί και το οποίο είχε δημοσιεύσει το ΚΥΠΕ.

Η Αθήνα επισημαίνει στο έγγραφό της, την «ξαφνική και πολύ πρόσφατη εμφάνιση ανώνυμων μαρτυριών σχετικά με σορούς που φέρεται να έχουν ταφεί σε ότι περιγράφεται ως ‘στρατιωτική περιοχή’» στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ προσθέτει ότι η αξιοπιστία των μαρτυρίων δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Απορρίπτει, επίσης, τον παραλληλισμό μεταξύ «στρατιωτικών περιοχών» στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές, προσθέτοντας ότι ο όρος χρησιμοποιείται για να καταδείξει την «ανεξέλεγκτη, επεκτατική και πολυεπίπεδη παράνομη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο», για την οποία «δεν υπάρχει ισοδύναμο πουθενά».

Παράλληλα, αναφέρει ότι η Αθήνα είναι στην πλευρά εκείνων που αναζητούν πληροφόρηση, αναφορικά με χώρους ταφής αγνοουμένων. Προστίθεται ότι η Ελλάδα εξετάζει προσεκτικά και αποτελεσματικά όσα αιτήματα υποβάλλονται από τη ΔΕΑ.

«Παρά τους προσχηματικούς ισχυρισμούς ή τα απατηλά συμπεράσματα», αναφέρεται στο υπόμνημα της ελληνικής Κυβέρνησης, η πραγματικότητα είναι ότι «δεν υπάρχει χώρος για εκτροπές από αυτή την τραγωδία και περαιτέρω περισπασμούς στο έργο αυτής της Επιτροπής».

«Υπάρχει μόνο ένα εναγόμενο κράτος» προστίθεται, το οποίο «πρέπει να συμμορφωθεί με τη Σύμβαση, να υλοποιήσει τις αποφάσεις του δικαστηρίου και να συνεργαστεί», λέει η ελληνική Κυβέρνηση. Η έλλειψη ενός πνεύματος συνεργασίας από την πλευρά της Άγκυρας «δεν είναι απλώς ένας ισχυρισμός ή θέση της τεράστιας πλειοψηφίας της Επιτροπής Υπουργών» αλλά «είναι γεγονός», κατά την Αθήνα.

Σε άλλο σημείο, αναφέρεται επίσης ότι «είναι καιρός το εναγόμενο κράτος να δράσει με σοβαρότητα για να συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου χωρίς πολιτικά κηρύγματα, ενεργώντας ως εναγόμενο κράτος και όχι ως κράτος στο οποίο άλλοι οφείλουν άλλοι να απαντήσουν».

Η Αθήνα επισημαίνει εξάλλου ότι το τουρκικό έγγραφο που στάληκε στο ΣτΕ, στα τέλη Νοεμβρίου, «πολιτικοποιεί το ανθρωπιστικό αυτό θέμα» των αγνοουμένων «εμπερικλείοντας αναφορές στην ούτως καλούμενη ‘τδβκ’».

Χαρακτηρίζει ως απαράδεκτες τις αναφορές που γίνονται στα όποια έγγραφα, τόσο στο ψευδοκράτος όσο και σε «αξιωματούχους» του, υποδεικνύοντας πως η τακτική της τουρκικής πλευράς είναι να επικαλείται τα Ηνωμένα Έθνη και την ίδια στιγμή να παραβιάζει τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η Ελλάδα υπενθυμίζει ότι τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ είναι δεσμευτικά για όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρεται στο υπόμνημα, με την Αθήνα να υπενθυμίζει ότι η λεγόμενη «μονάδα αγνοουμένων» που διενεργεί κατ’ ισχυρισμό ποινικές έρευνες για αγνοούμενους στα κατεχόμενα, αποτελεί παρακλάδι της αποσχιστικής οντότητας «και είναι ως εκ τούτου παράνομη».

Εξάλλου, η Αθήνα ευθυγραμμίζεται με τη Λευκωσία στο θέμα της αποτελεσματικής διερεύνησης αναφορικά με την τύχη των αγνοουμένων, λέγοντας ότι οι ευθύνες της Τουρκίας δεν τελειώνουν με την όποια συνεισφορά της προς το έργο της ΔΕΑ. Παρόμοια αναφορά υπήρχε και σε υπόμνημα της κυπριακής Κυβέρνησης προς το ΣτΕ, το οποίο είχε μεταδώσει την περασμένη εβδομάδα το ΚΥΠΕ.

Αυτό που έχει πραγματικά σημασία, σύμφωνα με το ελληνικό έγγραφο, είναι η παροχή πληροφοριών, κάτι που συναρτάται αναπόφευκτα με το πέρασμα του χρόνου. «Το εναγόμενο κράτος πρέπει να εξασκήσει όλες του τις εξουσίες ενεργά και ανεξάρτητα από τη ΔΕΑ, χωρίς να επιδεικνύει την όποια θλιβερή αργοπορία, για να συλλέξει όλη τη σχετική πληροφόρηση για τις κατεχόμενες περιοχές που ελέγχει» συμπληρώνεται.

Η Αθήνα παραθέτει στοιχεία της ΔΕΑ, σύμφωνα με τα οποία μόλις 737 άτομα ταυτοποιήθηκαν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2016, ενώ 1.264 άτομα, περιλαμβανομένων πέραν των 60 Ελλήνων υπηκόων, εξακολουθούν να αγνοούνται. Ζητά από την Άγκυρα να δώσει αυτοβούλως πρόσβαση σε πληροφόρηση που μόνο εκείνη κατέχει και επαναλαμβάνει την έκκληση για πληροφόρηση αναφορικά με μετακινήσεις οστών και αιχμαλώτους πολέμου που είχαν μεταφερθεί στην Τουρκία.

Στο υπόμνημα της ελληνικής Κυβέρνησης περιλαμβάνεται και μια αναφορά του τρίτου μέλους της ΔΕΑ προς το ΣτΕ, το Δεκέμβριο του 2013, για την ανάγκη άσκησης διεθνούς ανθρωπιστικής πίεσης, με την Αθήνα να υπερθεματίζει τη συνεκτική και συνεπή δράση από τα κατάλληλα όργανα της διεθνούς κοινότητας, όπως είναι η Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ.

Αποφάσεις της Επιτροπής Υπουργών

Η Επιτροπή Υπουργών, που εξέτασε μεταξύ 6 και 8 Δεκεμβρίου το βαθμό συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ στην 4η Διακρατική προσφυγή «Κύπρου εναντίον Τουρκίας», στην υπόθεση «Βαρνάβα» και στην ομαδική προσφυγή «Ξενίδη-Αρέστη», σημειώνει σε όλες τις περιπτώσεις την άνευ όρων υποχρέωση της Τουρκίας για καταβολή την αποζημιώσεων χωρίς καθυστέρηση.

Όσον αφορά τα ζητήματα αγνοουμένων που προκύπτουν στην απόφαση της 4ης Διακρατικής, τα κράτη μέλη του ΣτΕ αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στις αποφάσεις τους στη δημιουργία μιας «επιτροπής αρχείου» που συστήθηκε στα κατεχόμενα τον περασμένο Αύγουστο, καλώντας παράλληλα τις τουρκικές Αρχές να παράσχουν στη ΔΕΑ κάθε αναγκαία βοήθεια ώστε να επιτευχθούν απτά αποτελέσματα «το συντομότερο δυνατό».

Το ΣτΕ επαναλαμβάνει, εξάλλου, την έκκλησή του προς τις τουρκικές Αρχές να διασφαλίσουν την αποτελεσματική διερεύνηση και σύντομη κατάληξη των υποθέσεων, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στην υπόθεση του Ανδρέα Βαρνάβα.

Συναφώς, η Επιτροπή Υπουργών ζητά να της δοθούν πληροφορίες για τα συμπεράσματα των τελικών εκθέσεων στις υποθέσεις που υπήρξε μέχρι σήμερα ολοκλήρωση των ερευνών.

Το θέμα των αγνοουμένων θα τεθεί ξανά προς συζήτηση τον Σεπτέμβριο του 2017, ενώ η υλοποίηση των αποφάσεων στις υποθέσεις «Βαρνάβα» και «Ξενίδη-Αρέστη» θα εξεταστεί εκ νέου το Μάρτιο του 2017.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 09/12/2016 21:10

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: