“Εμφύλιος” στο Εθνικό Συμβούλιο: Να καταργηθούν οι εγγυήσεις αλλά «είναι ζήτημα ο χρονικός ορίζοντας»




Του Κώστα Βενιζέλου

Εκ των υστέρων γνωμάτευση από συνταγματολόγο για το πώς διασφαλίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία στη Διάσκεψη για την Κύπρο έχει ζητήσει η Κυβέρνηση.

Μετά τη συμφωνία του δείπνου, με την οποία καθορίστηκε οδικός χάρτης για τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, διαμορφώθηκε σειρά ερωτημάτων που αφορούν την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία θα απαντηθούν από συνταγματολόγο, όπως ανέφερε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Εθνικό Συμβούλιο.

Την ίδια ώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΑΚΕΛ, ζήτησαν, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, από τον Πρόεδρο να αποστείλει επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία θα ζητείται να προσκληθούν Κυπριακή Δημοκρατία, το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Περαιτέρω του ζήτησαν να ξεκαθαρίσει ότι στην ατζέντα θα βρίσκεται μόνο το θέμα Ασφάλειας.

Ο Πρόεδρος είπε πως θα θέσει το ζήτημα αυτό σε διεθνολόγο και θα επανέλθει. Ο Πρόεδρος στο θέμα της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως το «θεωρεί τούτο δεδομένο».

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε αργότερα και δημόσια λέγοντας πως «πάντοτε μιλούμε για πολυμερή, η παρουσία της ΕΕ είναι εκ των ων ουκ άνευ, για την παρουσία των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας έγιναν και γίνονται διαβήματα για να είναι παρόντα, και συνεπώς δεν θα ήταν φρόνιμο να αρχίσουμε να συζητούμε με βάση την α ή τη β αντίληψη».

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, που χαρακτηρίστηκε από ένταση και αντιπαραθέσεις, ασκήθηκε έντονη κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συμφωνία του δείπνου αλλά και για το θέμα των εγγυήσεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, στην κριτική των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, που προσήλθαν με ενιαία θέση στη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος απάντησε επικαλούμενος τις απειλές που εκτοξεύει το καθεστώς Ερντογάν ενώ έκανε αναφορά στην προσάρτηση της Κριμαίας, στην «πολιτογράφηση» εποίκων, όπως και σε πιθανή αντίδραση της Τουρκίας όταν αρχίσει η αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Ουσιαστικά αναφέρθηκε στα όσα είπε δημόσια προ ημερών, έχοντας ως βασικό λόγο, που τον είχε οδηγήσει σε συμφωνία, τις απειλές της Άγκυρας.

Για το θέμα των εγγυήσεων, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ανέφερε πως θα συνδιαμορφώσουν τις προτάσεις της πλευράς μας με την Ελλάδα. Στο θέμα των σχέσεων με την Ελλάδα αναφέρθηκαν κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία υποστηρίζουν πως υπάρχουν διαφωνίες Λευκωσίας και Αθήνας στο θέμα των εγγυήσεων και παρέπεμψαν στην αμφισβήτηση από το κυβερνητικό στρατόπεδο των θέσεων του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά. Περαιτέρω και συζητώντας το θέμα των εγγυήσεων είπε πως πρέπει να καταργηθούν οι εγγυήσεις αλλά «είναι ζήτημα ο χρονικός ορίζοντας».

Στο σημείο αυτό ο γ.γ. του ΑΚΕΛ ανέφερε πως θα πρέπει να καταργηθούν οι εγγυήσεις από την πρώτη ημέρα της συμφωνίας, διαφοροποιώντας τη θέση του από αυτήν του Προέδρου. Σε ερώτηση αν οι πολιτικοί αρχηγοί θα τον συνοδεύσουν στη Γενεύη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «βεβαίως θα συνοδεύσουν όσοι συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο».

Οι τέσσερις πένες του ‘Αιντα και πότε θα υπογράψουν
O Έσπεν Μπαρθ Άιντα σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ και τη δημοσιογράφο Στέλλα Μιχαήλ αναφέρθηκε στη σύνθεση της διάσκεψης και περιέγραψε βασικά τις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δυο κοινότητες.

Είπε πως τη Διάσκεψη συγκαλούν τα Ην. Έθνη, τα οποία θα διαβουλευθούν με τις δυο πλευρές για το ποίος θα συμμετέχει καθώς όπως είπε η διαδικασία είναι «κυπριακής ιδιοκτησίας». Αναφέρθηκε και στην Ε.Ε. που διαδραματίζει ρόλο ενώ για την Κυπριακή Δημοκρατία, ουσιαστικά το άφησε ανοικτό.

Είπε πως για την αναθεώρηση των συνθηκών χρειάζονται τέσσερις πένες. Αναφερόμενος σε «Κύπρο» και όχι σε Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Άιντα είπε πως θα διαφανεί κατά πόσο θα υπογραφούν πριν την επανένωση ή μετά!

Συζητούσαν «εξωτερικές σχέσεις»
Το θέμα των “εξωτερικών σχέσεων” συζήτησαν χθες οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών που συναντήθηκαν για τρεις ώρες το πρωί. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σύμφωνα με πηγές του “προεδρικού”, στην επόμενη συνάντηση αύριο Παρασκευή θα συζητηθούν θέματα ΕΕ και Περιουσιακού.

Στη χθεσινή συνάντηση των Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί παρών ήταν και ο Έσπεν Μπαρ Άιντα ο οποίος επέστρεψε στην Κύπρο από τις επισκέψεις του σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ενημερώσεις από τον Πρόεδρο
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως και τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο του ΕΛΚ και θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην παρουσία και των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ελλάδας, ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα, μέσα στο πλαίσιο της συνεχούς επαφής και ανταλλαγής απόψεων με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: