Αθήνα και Λευκωσία συζητούν στο Μαξίμου: Κανένα μήνυμα από την Άγκυρα για αλλαγή της στάσης της




Του Κώστα Βενιζέλου

Το κεφάλαιο της Ασφάλειας αλλά και ζητήματα διαδικασίας, που αφορούν τη Διάσκεψη της Γενεύης, θα συζητήσουν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης, πλαισιωμένοι από τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και Ιωάννη Κασουλίδη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπό το φως και της πρώτης συνάντησης εμπειρογνωμόνων Ελλάδος και Τουρκίας προχθές στην Άγκυρα, θα συζητηθεί η τακτική που θα ακολουθεί στα θέματα της Ασφάλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μηνύματα από την Άγκυρα αναφορικά με το θέμα των εγγυήσεων και των στρατευμάτων δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς εκφράζονται διαχρονικές θέσεις, με τα εναλλακτικά σενάρια να μην διαφοροποιούν τον πυρήνα των τουρκικών επιδιώξεων.

Δεν είναι τυχαίο που τις τελευταίες ημέρες την τουρκική θέση επαναλαμβάνει συνεχώς και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα βρίσκονται σε στάση αναμονής κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί τελικά συνάντηση Τσίπρα και Ερντογάν πριν τη Γενεύη ενώ διαμηνύουν ότι δεν συζητούν άλλο θέμα εκτός από τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού. Κι αυτό γιατί η Τουρκία επιχειρεί διεύρυνση της ατζέντας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της διαδικασίας, οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου θα συζητήσουν σήμερα στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, το θέμα της σύνθεσης της Διάσκεψης. Αμφότερες οι κυβερνήσεις θεωρούν πως δεν μπορεί να συγκληθεί Διάσκεψη εάν δεν συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Υπενθυμίζεται συναφώς πως επί τούτου ετοιμάστηκαν και γνωματεύσεις, τις οποίες έχουν ενώπιον τους Αθήνα και Λευκωσία. Στη βάση αυτών των γνωματεύσεων θα γίνουν και οι επόμενες κινήσεις, ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι κινήσεις αυτές γίνονται καθώς με βάση τη «Συμφωνία του Δείπνου» τούτο δεν διασφαλίζεται.

Την ίδια ώρα, σήμερα θα συζητηθούν και μια σειρά από κοινές αλλά και χωριστές ενέργειες που θα γίνουν μέχρι και τη νέα φάση των διαπραγματεύσεων που θα αρχίσει από την 9η Ιανουαρίου στη Γενεύη. Μια από τις κινήσεις είναι και η μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκου Κοτζιά στη Νέα Υόρκη, στις 6 Ιανουαρίου, για να συναντήσει το νέο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα θέσει κάποια ζητήματα ενόψει της Γενεύης. Και για τη Διάσκεψη ( σύνθεση κλπ) και για το ρόλο του Διεθνούς Οργανισμού στη διαδικασία.

Ο νέος Γ.Γ. αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα την πρωτοχρονιά και η συνάντηση που θα έχει με τον κ. Κοτζιά θα είναι από τις πρώτες που θα πραγματοποιήσει με αξιωματούχο κράτους-μέλους του Διεθνούς Οργανισμού. Στη Λευκωσία δηλώνουν πως δεν τίθεται ζήτημα αυτή τη στιγμή για μετάβαση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη. Το ζήτημα αυτό, πάντως, αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά τη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου.

Περαιτέρω, στη σύσκεψη θα γίνει και μια αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων. Σημαντικά βήματα προς τα εμπρός δεν έχουν γίνει και είναι προφανές πως οι εμπλεκόμενοι θα προσέλθουν στη Γενεύη με πολλά ανοικτά θέματα και πολλές διαφωνίες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην Αθήνα σήμερα το πρωί και θα επιστρέψει το μεσημέρι, αμέσως μετά τη σύσκεψη.

Θα ενημερώσει το λαό ο Πρόεδρος
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προτού μεταβεί στη Γενεύη θα ενημερώσει και τους πολίτες. Εκτός από το Εθνικό Συμβούλιο, που θα συνέλθει στις 5 Ιανουαρίου και την Ιερά Σύνοδο, ο Πρόεδρος προτίθενται να απευθυνθεί και προς τους πολίτες.

Ο τρόπος δεν έχει διευκρινιστεί αν και θεωρείται απομακρυσμένο να γίνει εκ νέου διάγγελμα. Ενδεχομένως να γίνει τούτο μέσα από το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε χθες στην εκπομπή του ΡΙΚ Από Μέρα Σε Μέρα, ότι ο Πρόεδρος θα ενημερώσει για τις εξελίξεις και τον λαό.

Τα είπαν για Κυπριακό Πουτίν και Τσίπρας
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε χθες το θέμα της συριακής κρίσης και της διευθέτησης του Κυπριακού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. «Συζητήθηκε σειρά διεθνών θεμάτων , ανάμεσά τους η κατάσταση στη Συρία και η διευθέτηση του Κυπριακού», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κρεμλίνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον Ρώσο πρόεδρο τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Κάρλοφ στην Άγκυρα και την αεροπορική καταστροφή στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Τα διαβατήρια των αρχηγών στο προεδρικό

Τα διαβατήρια των πολιτικών αρχηγών βρίσκονται στο προεδρικό για να προχωρήσουν οι διαδικασίες διαπίστευσης στα κτίρια των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Όπως αναφέρθηκε από κόμματα της αντιπολίτευσης η μετάβασής τους θα κριθεί από την ενημέρωση που θα γίνει από τον Πρόεδρο στα κόμματα στα πλαίσια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 5 Ιανουαρίου( ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία, Οικολόγοι).

Οι ηγέτες του ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, Αλληλεγγύης έχουν ανακοινώσει πως θα μεταβούν στη Γενεύη συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το ΕΛΑΜ έχει αποχωρήσει από το Εθνικό Συμβούλιο και δεν θα μεταβεί εκπρόσωπος του στη Γενεύη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε χθες πως πέραν του ΕΛΑΜ δεν υπήρξε άλλη αρνητική απάντηση σημειώνοντας πως κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ήδη ανταποκριθεί θετικά.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: