Ανοικτός ο δρόμος για τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους λέει ο Μοσκοβισί: “Άγνωστος Χ” ο Σόιμπλε




Χαιρέτισε ο Πιέρ Μοσκοβισί, με ανάρτησή του στο Twitter, την ανακοίνωση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με την οποία οι συνομιλίες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα ξαναρχίσουν.

Το μήνυμα που ανήρτησε στο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Οικονομικών Υποθέσεων, μετά την ανακοίνωση του Ντάισελμπλουμ, είναι το εξής:

«Ανοιχτός ο δρόμος για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους: μια απαραίτητη και δίκαιη συμφωνία διαφαίνεται και το χαιρετίζω».

Βεβαίως, “Άγνωστος Χ” παραμένει πάντα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Σόιμπλε, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τα μέτρα που πιστεύει πως πρέπει να ληφθούν.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση απορρίπτει νέα μέτρα και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές.

Μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, στον Σκάι, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς σημείωσε για ακόμη μία φορά πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δεν ήθελε από την αρχή να επιτύχει το ελληνικό πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα ο κ. Παππάς τόνισε πως μέχρι το 2018 δεν πρόκειται να αλλάξει και ανέφερε πως όλοι θα πρέπει να κατανοήσουν πως το μπλοκ των δανειστών είναι διαιρεμένο.

“Το ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητο για το ελληνικό πρόγραμμα καθώς επίσημα η κομισιόν αμφισβητεί τους αριθμούς του” σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και σημείωσε πως “το ΔΝΤ πάει «αγκαζέ» με το γερμανικό ΥΠΟΙΚ”.

“Είμαστε ενώπιον μίας πολιτικής σύγκρουσης με τους δανειστές. Είναι η πρώτη φορά που ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα λειτουργεί και αυτό συμβαίνει γιατί έχουν συμφωνηθεί χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα με προτεραιότητες προστασίας για τους πλέον αδύναμους. Μόνο ένας ο οποίος είναι πολιτικά μονομερής αρνείται να δει πως η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται” είπε επίσης ο Νίκος Παππάς.

Η επιστολή του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που άνοιξε το δρόμο για την έναρξη των συζητήσεων για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Μιλώντας χθες στον Σκάι, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε ξανά την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή του κ. Τσακαλώτου.

Ο κ. Γεωργιάδης επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «η ιδέα πως αναγκάστηκε να στείλει ταπεινωτική επιστολή, ορκιζόμενη ότι δεν θα το ξανακάνει, σαν παιδί του δημοτικού, πλήττει την υπερηφάνεια κάθε Έλληνα».

Ανήμερα τα Χριστούγεννα, σε non paper που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, παραδεχόταν στην ουσία την ύπαρξη δημοσιονομικού κόφτη που αφορά τις συντάξεις, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί πλεόνασμα ύψους 0,5%. Τονιζόταν ότι «η επιστολή του υπουργού Οικονομικών επαναβεβαιώνει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις».

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι “καμία νέα δέσμευση δεν περιλαμβάνεται στην επιστολή που απέστειλε στον ESM το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να “ξεπαγώσουν” τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ας μην ανησυχούν, χρονιάρες μέρες, όλοι αυτοί που θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο και σήμερα κόπτονται για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα!»

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επιστολή του υπουργού Οικονομικών «λέει τα αυτονόητα»:

«- Το μέτρο με τις συντάξεις, που δόθηκαν, προχθές, σε 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, είναι εφάπαξ και δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

– Η αναστολή του ΦΠΑ για νησιά του Αιγαίου που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης αφορά στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του 2017».

«Στην επιστολή επαναλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα. Και υπενθυμίζεται ο δημοσιονομικός μηχανισμός (contingency fiscal mechanism), ο οποίος ενεργοποιείται σε περίπτωση που τα στοιχεία της Eurostat δείξουν ότι δεν επιτεύχθηκαν οι συμφωνηθέντες δημοσιονομικοί στόχοι. Στην επιστολή διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που το 2016 δεν υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα (+0,5%) -γεγονός εξαιρετικά απίθανο, όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και εκτιμά η μεγάλη πλειονότητα των αναλυτών-, τότε “οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν τη διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016″», προσθέτουν οι κυβερνητικές πηγές.

Αναφορικά με το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση σήμερα, οι ίδιες πηγές, τονίζουν ότι «η κυβέρνηση δεν δεσμεύθηκε σε τίποτα παραπάνω από όσα είχε συμφωνήσει -η επιστολή, απλώς, επαναβεβαιώνει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις». «Είτε μας αρέσουν είτε όχι οι δεσμεύσεις αυτές -που δεν μας αρέσουν…-, η κυβέρνηση θα ήταν αδύνατο να κάνει κάτι άλλο», σημειώνουν προσθέτοντας πως «όπως, μάλιστα, διευκρινίζεται στην επιστολή, αν υπάρξει και στο μέλλον υπεραπόδοση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε συμφωνία με τους θεσμούς, “σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας […] και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών […] για τη δημιουργία ενός ΄μαξιλαριού ρευστότητας΄ (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών”».

ΒΟΥΤΣΗΣ: Δεν απαιτούσε ιδιαίτερη άδεια από τους δανειστές η έκτακτη παροχή της κυβέρνησης, η οποία είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984 και χαρακτήρισε ως αναμενόμενη την επανέναρξη του διαλόγου για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ο πρόεδρος της Βουλής εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα, ενώ αναφορικά με τον ρόλο του ΔΝΤ είπε ότι θα μπορούσε να είναι συμβουλευτικός.

Σχετικά με την απαντητική επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στους θεσμούς και αν αυτή θα γνωστοποιηθεί, ανέφερε πως «ούτως ή άλλως, τέτοιες επιστολές συνήθως διαρρέουν από τις Βρυξέλλες”».

Για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως διεκδικεί ρόλο υπερυπουργού και ο τρόπος που συμπεριφέρεται «δεν μπορεί από το να τυγχάνει απάντησης».

Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ακόμη πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: