Στη βάση του χάρτη Ανάν οι συζητήσεις για το Εδαφικό: Μέσω Γενεύης σχεδιάζουν την πολυμερή




Η παραμονή της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων στην… εξορία και πάντα επί ελβετικού εδάφους αποτελεί επιλογή για επίσπευση των συζητήσεων, έχοντας ως στόχο πριν το τέλος του χρόνου να συγκληθεί πολυμερής διάσκεψη για την Ασφάλεια.

Από τις πενθήμερες συζητήσεις στο Μοντ Πελεράν προκύπτει ότι την υστάτη επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος στη συζήτηση των κριτηρίων για το Εδαφικό. Την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά και τα Ηνωμένα Έθνη, όπως στο Μοντ Πελεράν έτσι και στη Γενεύη θα επιμείνουν στον καθορισμό ημερομηνίας για τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης.

Από τις 20 Νοεμβρίου και για ένα τριήμερο αναμένεται ότι θα συζητηθεί το Εδαφικό (εκτός και εάν υπάρξει ξανά διαφοροποίηση) και σύμφωνα με πληροφορίες επιδιώκεται μια συμφωνία σε πλαίσιο που θα περιλαμβάνει τα κριτήρια. Ενημερωμένες πηγές σημείωναν ότι θα πρέπει να φθάσουν οι πλευρές σε ακτίνα συμφωνίας, αν και κατά μια άλλη εκδοχή είναι πολύ κοντά να το επιτύχουν αυτό.

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις που έχουν διεξαχθεί, πληροφορίες φέρουν τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να έχει δείξει διάθεση να διαφοροποιηθεί από παλαιότερες θέσεις του την τελευταία ημέρα των συνομιλιών πριν πέσει η αυλαία στο Μοντ Πελεράν, αν και δεν ήταν πολύ συγκεκριμένος στις συζητήσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο υπήρξαν κάποιες ενδείξεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκατέρωθεν τοποθετήσεις κινούνται γύρω από το χάρτη του σχεδίου Ανάν, ίσως με τα ποσοστά να είναι προς τα πάνω για το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο (γίνεται λόγος για 28,2%-29,2%). Γίνεται, επίσης, αναφορά για επιστροφή υπό την περιοχή ελέγχου του ε/κ συνιστώντος κρατιδίου μεταξύ 70.000 και 90.000 Ελληνοκυπρίων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρκική πλευρά φέρεται να συζητά το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν περιοχές ειδικού καθεστώτος.

Πάντως, όπως συναφώς σημείωναν ενημερωμένες πηγές, μπορεί να συμφωνηθεί το ποσοστό του εδάφους των δύο συνιστώντων κρατιδίων αλλά στο χάρτη να υπάρξει διαφωνία με τις περιοχές που θα επιστραφούν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: