Σημαντική η αναβάθμιση του έργου της Πολεμικής Αεροπορίας λέει ο Φωκαΐδης




Το έργο της Πολεμικής Αεροπορίας τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί σημαντικά μέσα από ασκήσεις αεροπορικών επιχειρήσεων αεράμυνας, που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με φίλες χώρες, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, μιλώντας στον επίσημο εορτασμό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, προστάτη της Αεροπορίας, στην αεροπορική βάση «Α. Παπανδρέου» στην Πάφο, στην παρουσία του Υπαρχηγού της ΕΦ Ανδρέα Μακρίδη, πολιτικών, στρατιωτικών και εκκλησιαστικών Αρχών.

Ο Υπουργός σημείωσε παράλληλα και τη σημαντικότατη συνδρομή της αεροπορίας στην επιτυχή εκτέλεση επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά αναβαθμίζουν το ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος σ’αυτή την ασταθή γειτονιά ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας.

Ο κ. Φωκαϊδης ανέφερε πως μέσα από το σχέδιο της αναδιοργάνωσης της Ε.Φ. ιδιαίτερη είναι η έμφαση στην αεροπορία και στο ναυτικό ενώ ανακοίνωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά προγράμματα ενίσχυσης με μέσα που θα διευκολύνουν το έργο της αεροπορίας.

Τις επόμενες μέρες – όπως είπε – “σημαντικός αριθμός συμβασιούχων οπλιτών θα τοποθετηθεί στον κλάδο της αεροπορίας έτσι ώστε να υπάρξει περαιτέρω επένδυση στην υψηλή εκπαίδευση στην τεχνογνωσία, στην εμπειρία που αποτελούν σημαντικά χαρακτηριστικά για την αεροπορία και γενικότερα όλα αυτά που μέσα από την επαγγελματοποίηση θα μπορέσουν ακριβώς να προσθέσουν προστιθέμενη αξία στο έργο το οποίο επιτελείται”.

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας Μαρίνος Σιζόπουλος συνεχάρη τη Διοίκηση, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους σμηνίτες και το πολιτικό προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορικής για την εξαιρετική διοργάνωση και την επίδειξη ασκήσεων που παρουσίασαν σήμερα.

Ο κ. Σιζόπουλος εκτίμησε πως η Πολεμική Αεροπορία της Κύπρου βελτιώνει συνεχώς το αξιόμαχο της ακόμη και σε περίοδο ειρήνης, προσθέτοντας ότι είναι ένα όπλο, ένα σώμα το οποίο χρειάζεται η ΚΔ για την προστασία τόσο σε επίπεδο έρευνας και διάσωσης όσο και της προστασίας της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Εξάλλου σε ημερήσια διαταγή που ανέγνωσε ο Γαβριήλ Δημητρίου, Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορίας, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η Αεροπορική Βάση Πάφου διαθέτει άριστες υποδομές και παρέχει διευκολύνσεις υποστήριξης σε αποστολές ξένων κρατών που συμμετέχουν σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις της ΕΕ. Με αυτό τον τρόπο, είπε, αναδεικνύεται η γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής και προβάλλεται διεθνώς η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορίας είπε ακόμη πως παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας ο άνθρωπος εξακολουθεί να αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία της αποστολής μας. Η ανιδιοτελής προσφορά προς την Αεροπορία και την πατρίδα θα συνεχιστεί –όπως είπε- χάρη στη δύναμη της θέλησης των στελεχών μας.

Ο Διοικητής ΔΑ είπε πως κατά το τρέχον έτος υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη δραστηριότητες στρατιωτικής συνεργασίας εκτός από την Ελλάδα με το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αρμενία και την Αίγυπτο.

Πρόσθεσε ακόμη πως επιστέγασμα του προγράμματος συνεργασίας με την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία είναι η άσκηση Ονήσιλος – Γεδεών που διεξάγεται δύο φορές το χρόνο με πολλαπλά οφέλη σε τακτικό, επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο.

Ο Υπουργός Άμυνας εξέφρασε στις δηλώσεις του τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας και τη μεγάλη εκτίμηση προς το προσωπικό, τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, σμηνίτες και πολιτικό προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελούν και για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης.

Είπε ακόμα πως στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης στην Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης μέσα από την εξαιρετική επίδειξη που παρακολούθησε υψηλού επιπέδου.

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν με τελετή δοξολογίας.

Της τελετής προηγήθηκε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο πεσόντων αεροπόρων όπου σύσσωμη η οικογένεια της Αεροπορίας εναπόθεσε τις δάφνες τιμής τους Αντιπτέραρχο Στυλιανό Δεμέναγα, Επισμηναγό Πάρη Αθανασιάδη, Επισμηναγό Φεραίο Κούλουμο, Επισμηναγό Ανδρέα Παπασωζόμενο, Σμηναγό Μιχάλη Σιακαλλή, και Σμηναγό Φώτη Κωνσταντίνου στους οποίους όπως αναφέρθηκε η μοίρα έλαχε να χαθούν ψηλά σαν αετοί ενώ ευρίσκοντο σε διατεταγμένη αποστολή μέσα στο αεροπλάνο.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: