Ψάχνουν για σωσίβια: Μετά το ναυάγιο του Μοντ Πελεράν αναμένονται παρεμβάσεις από τρίτους




Μετά την κατάρρευση της διαδικασίας στο Μοντ Πελεράν αναζητούνται σωσίβια για να σωθεί η προσπάθεια που καταβλήθηκε τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες στο Κυπριακό.

Την ώρα που οι δυο κοινότητες αφήνουν ανοικτό παράθυρο για επανάληψη των διαπραγματεύσεων, πληροφορίες αναφέρουν πως ετοιμάζονται παρεμβάσεις από τρίτους για να κρατηθεί στη ζωή η διαδικασία. Αυτό αναμένεται να γίνει μόλις πέσει ο κουρνιαχτός από το ναυάγιο της Ελβετίας.

Την ίδια ώρα ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να επανέλθει στο νησί εάν τον καλέσουν και οι δυο πλευρές, αυτή τη στιγμή είναι επιφορτισμένος να ενημερώσει με έκθεση τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Τι θα γράψει, κατά πόσο θα αποδώσει ευθύνες ή θα αφήσει ανοικτή την προοπτική επανάληψης της διαδικασίας είναι κάτι που θα διαφανεί στη συνέχεια.

Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος αξιολόγησε την επόμενη ημέρα σε σύσκεψη με τους συνεργάτες του, είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ενημέρωσε ενδελεχώς για τα διαδραματιζόμενα στο Μοντ Πελεράν. Τσίπρας και Αναστασιάδης συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα. Στην Αθήνα αναμένουν την οριστικοποίηση της συνάντησης Τσίπρα και Ερντογάν με την ελλαδική πλευρά να διαμηνύει πως συζητά μόνο θέματα Ασφάλειας.

Στην αντίπερα όχθη, η πρώτη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ μετά το ναυάγιο επικεντρώθηκε στην ανάγκη καθορισμού ημερομηνίας για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: