Προκλητικός όσο ποτέ ο Ακιντζί: Οι Ελληνοκύπριοι να στέλνουν τα παιδιά τους σε τούρκικα σχολεία




Αν φτάσουμε να βάλουμε χάρτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, θα υπάρχει ταυτόχρονα ημερομηνία για πενταμερή ή πολυμερή διάσκεψη για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας πως στο Μοντ Πελεράν θα συζητηθούν τις πρώτες δύο ημέρες τα εναπομείναντα θέματα από τα πρώτα τέσσερα κεφάλαια και μετά τα κριτήρια για το εδαφικό.

Κατά τη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε απόψε σε επτά τηλεοπτικούς σταθμούς στα κατεχόμενα, που μεταδίδονταν και στα ελληνικά από το δεύτερο κανάλι του Μπαϊράκ και της ιστοσελίδας του κατοχικού ηγέτη στο facebook, ο κ. Ακιντζί δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για το χάρτη και το εδαφικό. Υποστήριξε ότι η θέση της ε/κ πλευράς πως πρώτα θα πρέπει να κλείσουν τα κριτήρια του εδαφικού και μετά να συζητηθούν χάρτες είναι καινούργια και την άκουσε πρώτη φορά απόψε. Όπως είπε, από τη Νέα Υόρκη υπήρχε η συνεννόηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και το ΓΓ του ΟΗΕ πως μετά τις εντατικές διαπραγματεύσεις στην Κύπρο και εφόσον υπήρχε επαρκής πρόοδος, θα προχωρούσαν στο εδαφικό ως στάδιο που θα οδηγούσε στις εγγυήσεις και την ασφάλεια.

Κατά τον κ. Ακιντζί, στις 26 Οκτωβρίου, κατά την πεντάωρη τότε συνάντησή τους, συμφώνησαν πως θα ήταν όλα στο τραπέζι, περιλαμβανομένου και του εδαφικού και τη συμφωνία αυτή την υπέγραψαν και την έδωσαν στον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, όπως είπε. Τα εναπομείναντα θέματα των 4 κεφαλαίων, και η εκ περιτροπής προεδρία, είναι στο τραπέζι, πρόσθεσε. Τότε, συνέχισε, θα γίνουν δύο πράγματα, ο ορισμός της ημερομηνίας για την πενταμερή ή πολυμερή και θα αρχίσει η συζήτηση του χάρτη που θα μπει στο τραπέζι. Θα μπορούμε να κάνουμε ανταλλαγή απόψεων (brainstorming) και για τις εγγυήσεις αλλά αυτό θα συζητηθεί στην πενταμερή ή πολυμερή διάσκεψη, όπως είπε.

Για τις εγγυήσεις, εάν η προσέγγιση είναι μηδενικός στρατός, μηδενικές εγγυήσεις, ο κ. Ακιντζί διερωτήθηκε τι θα συζητήσουμε. Η ασφάλεια για τη μια πλευρά δεν πρέπει να είναι απειλή για την άλλη, ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό λέει πάντα ο ίδιος.

Ο κατοχικός ηγέτης ρωτήθηκε εάν στο δωμάτιο στο Μοντ Πελεράν θα είναι κάποιοι από την Τουρκία και την Ελλάδα και απάντησε ότι πρότεινε κάτι τέτοιο. “Είπαμε ενόσω εμείς θα συζητήσουμε το εδαφικό Ελλάδα και Τουρκία να συζητούν τις εγγυήσεις αλλά η Ελλάδα δεν το θέλησε, δεν το θεώρησε ενδεδειγμένο”.

Ο κ. Ακιντζί ευχήθηκε στο τέλος των πέντε ημερών να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια κοινή δήλωση, πράγμα που θα θεωρήσει, όπως είπε, επιτυχία. Ερωτηθείς τι θα γίνει εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στο Μοντ Πελεράν, ο κ. Ακιντζί είπε ότι θα χαθεί ο στόχος για λύση του 2016.

“Στη διπλωματία δεν υπάρχει τελεία, υπάρχει κόμμα λένε, αλλά πιστέψτε με αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε ένα σημείο κορεσμού στο Κυπριακό και είναι η τελευταία προσπάθεια για τη δική μου γενιά, πολύ πιθανόν η τελευταία προσπάθεια για μια ομοσπονδιακή λύση”.

Επιστροφή προσφύγων

Κληθείς να σχολιάσει ανησυχίες στην τ/κ κοινότητα, όπως το ότι θα επιστρέψουν 100.000 Ε/κ πρόσφυγες, ο Μουσταφά Ακιντζί διευκρίνισε ότι ο αριθμός αυτός αφορά τους Ε/κ που δύναται να επιστρέψουν σε υπό ε/κ διοίκηση εδάφη και όχι για 100.000 Ε/κ που θα πάνε να μείνουν στην τ/κ συνιστώσα πολιτεία. Ο Τ/κ ηγέτης, είπε ότι οι Ε/κ υποβάλλουν αυτό ως ένα από τα κριτήρια στο εδαφικό και θεωρούν πρόσφυγες τα παιδιά και τα εγγόνια των προσφύγων του 1974, λέγοντας πως αν ρωτήσει κάποιος αυτούς δεν πιστεύει ο ίδιος ότι θα επέστρεφαν στα σπίτια των παππούδων τους αφού έχουν κάνει τις δικές τους οικογένειες αλλού.

Εγκατάσταση – διαμονή – εγγυήσεις

Ο κ. Ακιντζί εξήγησε ότι το δικαίωμα νόμιμης – όπως ανέφερε – εγκατάστασης, που περιλαμβάνει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, έχει συμφωνηθεί ότι δεν θα υπερβεί το 20% . Το δικαίωμα της διαμονής είπε, θα το έχουν όλοι, λέγοντας πως δεν μπορεί να έρθει να μείνει στο “βορρά” ο Γερμανός ή ο Εγγλέζος αλλά να πεις του Ε/κ ότι δεν μπορεί. Οι Ελληνοκύπριοι, πρόσθεσε, που θα επιλέξουν να ζήσουν εκεί θα στέλνουν τα παιδιά τους σε τούρκικα σχολεία και θα μαθαίνουν τούρκικα.

Δεν θεωρεί, πρόσθεσε, ότι η καθαρή πλειοψηφία στην τ/κ συνιστώσα πολιτεία θα αλλοιωθεί και θεωρεί άτοπες τέτοιες ανησυχίες που θα φύγουν με το χρόνο.

Όπως είπε, η  Ευρωπαία Επίτροπος Φεντερίκα Μονγκερίνι ανέφερε ότι η ασφάλεια της ΕΕ αρκεί, αλλά δεν αρκεί, παρατήρησε ο κ. Ακιντζί, σημειώνοντας ότι 12 χρόνια πριν η ΕΕ έδωσε υποσχέσεις που δεν τήρησε. Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στην επιθυμία της τ/κ κοινότητας να διασφαλιστεί η επόμενη μέρα της λύσης, λέγοντας ότι η όποια ανασφάλεια θα φύγει με το χρόνο, τη συνεργασία, το να δουν έναν Τ/κ να γίνεται Πρόεδρος αυτής της χώρας, να παίρνουν μέρος και οι Τ/κ στα όργανα της ΕΕ, να μεταφέρεται το φυσικό αέριο της Κύπρου και αυτού του Ισραήλ μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη, που είναι το πιο οικονομικό και λογικό, όπως λένε οι ειδικοί.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, αναφέρθηκε και στην είδηση για την κάθοδο του τουρκικού σεισμογραφικού πλοίου Μπαρμπαρός στην περιοχή, θυμίζοντας τι έγινε την τελευταία φορά με το Σισμίκ και πως οι Ε/κ ετοιμάζονται για νέες γεωτρήσεις τους επόμενους μήνες. Όλα αυτά, είπε, πρέπει να τα λάβουμε υπόψη για να μην δημιουργήσουμε νέες εντάσεις.

Ο κ. Ακιντζί απάντησε σε άλλη ερώτηση ότι δεν υπάρχει θέμα επιδιαιτησίας, για να προσθέσει ότι παρά το ότι η ε/κ πλευρά λέει πως δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, όλοι μπορούν να δουν ότι υπάρχει ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα του 2016.

Ο Τ/κ ηγέτης επιβεβαίωσε ότι υπήρξε δυσκολία όσον αφορά τη μετάβαση τεχνοκρατών στην Ελβετία που λύθηκε, όπως είπε, σήμερα το πρωί.

Όσον αφορά το κόστος της λύσης, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ίσως χρειαστεί να γίνει κάποιο δάνειο, ανέλυσε τα οικονομικά δεδομένα λέγοντας ότι δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο σε δωρητές, πρόσθεσε ότι τα έσοδα από το φυσικό αέριο μπορούν να αποτελέσουν πηγή και προέτρεψε τους Ε/κ να μην ανησυχούν για τα δάνεια του ψευδοκράτους προς την Τουρκία. Ανέφερε δε ότι δεν θα πρέπει να παραχωρούνται πολλές “υπηκοότητες” στο ψευδοκράτος και πως όσοι έχουν σήμερα άδεια εργασίας θα συνεχίσουν να έχουν άδεια εργασίας, εκτιμώντας ότι ίσως με την ανάπτυξη που θα υπάρξει θα χρειαστεί περισσότερο εργατικό δυναμικό από την Τουρκία.

Ερωτηθείς εάν προχωρεί στον ίδιο δρόμο με τον Ε/κ ηγέτη και μοιράζονται τον ίδιο στόχο, ο κ. Ακιντζί είπε ότι θεωρεί πως ο κ. Αναστασιάδης έχει καλή πρόθεση και θέλει τη λύση, αλλά χωρίς να θέλει να τον στεναχωρήσει – όπως ανέφερε – επεσήμανε πως τα δύο μεγάλα κόμματα στην ε/κ πλευρά δεν έχουν καταφέρει να υποδείξουν έναν κοινό υποψήφιο (στις Προεδρικές εκλογές) και για να εκλέξουν υποψήφιο έχουν ανάγκη την ψήφο κομμάτων που ως αρχή είναι ενάντια στην ΔΔΟ. Κάποτε, συνέχισε, οι δηλώσεις τους αλλάζουν. Ενώ το μισό κεφάλι σκέφτεται τη λύση το άλλο μισό μπορεί να σκέφτεται τις εκλογές του 2018, είπε, προσθέτοντας πως ο ίδιος πάει στην Ελβετία για να κάνει πραγματικότητα το στόχο για λύση μέχρι το τέλος του 2016. “Πιστεύω ότι και η ε/κ πλευρά γνωρίζει πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για άλλα 50 χρόνια. Εάν δεν το λύσουμε εμείς”, πρόσθεσε, “μπορεί να έρθουν εξελίξεις που δεν θα τους αρέσουν”.

Συνθεση τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας

Ο κατοχικός ηγέτης ανακοίνωσε ότι στην Ελβετία θα τον συνοδεύουν η σύζυγός του, Μεράλ, ο Τ/κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί, ο Τζενκ Γκιουρτσάγ, “υφυπουργός παρά τω προέδρω”, ο Μπαρίς Μπουρτζιού, “εκπρόσωπος προεδρίας”, ο “ειδικός σύμβουλος για θέματα διπλωματίας και ΕΕ”, Ερχάν Ερτσίν, η “σύμβουλος νομικών θεμάτων”, Σιουλέν Καράμπατζακ, ο “σύμβουλος για θέματα ασφάλειας”, Χαλίλ Σαντραζάμ, το μέλος της Τεχνικής Επιτροπής για το περιουσιακό και γνώστης σε θέματα πολεοδομίας, Λαίκ Τοπτζιάν, η ειδική επί διεθνών σχέσεων Ιπέκ Γκεντς, οι Ασλί Ερκμέν και Σερτάτς Γκιουβέν μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας από το “Υπουργείο Εξωτερικών”, από το “Κτηματολόγιο” ο Αχμέτ Αλεμντάρ, ο Ασλί Οράν για θέματα χαρτών και μέλη της ασφάλειας του κ. Ακιντζί. Συνολικά, όπως ο ίδιος είπε, 16 άτομα.

Σήμερα η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε στην αρχή της διακαναλικής ότι είχε προτείνει όπως μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ανακοινώσουν τις συγκλίσεις στις οποίες κατέληξαν, αλλά ο κ. Αναστασιάδης, κατά τον κ. Ακιντζί, δεν το βρήκε ενδεδειγμένο και γι` αυτό προέβηκαν σε χωριστές ενημερώσεις, προσθέτοντας ότι ήταν δική του επιθυμία να γίνουν την ίδια μέρα.

Προανήγγειλε ότι ο ίδιος και η διαπραγματευτική του ομάδα θα αναχωρήσουν αύριο για την Ελβετία μέσω Κωνσταντινούπολης όπου αύριο θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. “Σε αυτή τη διαδικασία είμαστε σε διαρκή διάλογο και διαβούλευση με την Τουρκία, αυτό το ξέρουν όλοι”. Χθες, ανέφερε, η τ/κ διαπραγματευτική ομάδα είχε συνάντηση στην Άγκυρα στο ΥΠΕΞ, χωρίς να αναφέρει με ποιους.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 05/11/2016 00:42

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: