Πως είδαν οι μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα;




Η προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για την αύξηση του «ωμού εθνικισμού» που αποκτά ρίζες και στις ΗΠΑ, ήταν του θέμα που προβάλλουν με ανταποκρίσεις από την Αθήνα στις διαδικτυακές του εκδόσεις, οι εφημερίδες «Ουάσιγκτον Ποστ» και «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Αντίθετα η Wall Street Journal προβάλλει την προτροπή του Αμερικανού προέδρου προς την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της.

Και στις τρεις εφημερίδες η κάλυψη της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα εστιάζεται κυρίως στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου που έχουν εσωτερικό ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ, όπως για τον Ντόναλντ Τραμπ και αν αισθάνεται πως έχει και ο ίδιος ευθύνες για την εκλογική του νίκη, για την αύξηση του λαϊκισμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Μόνο η «Τάιμς της Νέας Υόρκης» έχει σύντομη αναφορά και στη δήλωση του προέδρου Ομπάμα για το Κυπριακό.

«Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι πιστεύει πως υπάρχει παράθυρο στις επόμενες λίγες εβδομάδες να επιλυθεί η 42ετής αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο νησί Κύπρος. Τουρκικά στρατεύματα κατέχουν το βόρειο τρίτο της νήσου από την εισβολή του 1974», γράφει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα ακόμη αναφέρει πως ο Ομπάμα συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για τις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πήρε, οι οποίες έπληξαν τη δημοτικότητά του στην Ελλάδα. Και είπε πως σχεδιάζει να προτρέψει άλλους στην Ευρώπη να χαρίσουν περισσότερο από το ελληνικό χρέος.

Η «Ουάσιγκτον Ποστ» καταγράφει τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ευχαρίστησε τον Ομπάμα για την υποστήριξη όλα αυτά τα χρόνια και εξέφρασε την ελπίδα η συμμαχία ΗΠΑ – Ελλάδας να παραμείνει αμετάβλητη.

«Απηχώντας πρόσφατες δηλώσεις του Ομπάμα, ο Τσίπρας προειδοποίησε πως θα ήταν δύσκολο για τον Τραμπ να αλλάξει ριζοσπαστικά την εξωτερική πολιτική μιας χώρας όπως οι ΗΠΑ. Προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες να εργαστούν με το νέο πρόεδρο, για την οικοδόμηση γεφυρών και όχι τειχών».

Σημειώνει επίσης ότι ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πίεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο να ασκήσει την επιρροή του στους επισήμους της ΕΕ για να χαρίσουν μέρος του ελληνικού χρέους, όπως και να δεχθούν ορισμένους από τους πρόσφυγες οι οποίοι έχουν αποκλειστεί στην Ελλάδα.

Ανταπόκριση της Wall Street Journal από την Αθήνα υπογραμμίζει ότι στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε σε μελλοντική ελπίδα για την ελληνική οικονομία, και στις λαϊκιστικές αντιδράσεις σ’ όλο τον κόσμο για την παγκοσμιοποίηση.

Απ. Ζουπανιώτης, ΚΥΠΕ, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: