Ο Τραμπ επικεντρώνει την στρατηγική του στην εκμετάλλευση των emails της Χίλαρι Κλίντον




Καθώς το ζήτημα της διαχείρισης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον βρίσκεται στο επίκεντρο του προεκλογικού ενδιαφέροντος ο Τραμπ φαίνεται ότι προσανατολίζει κομβικά τη στρατηγική του επικεντρώνοντας την προσπάθειά του στην καλλιέργεια κλίματος πολιτικής αναξιοπιστίας της Χίλαρι.

Η πολιτική αυτή στροφή επιβεβαιώνεται από τις δηλώσεις από το Σαββατοκύριακο και μετά του Τραμπ , καθώς σχολιάζει θετικά την απόφαση του FBI να επαναφέρει την υπόθεση διαχείρισης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντο και δίνει έμφαση στη διεξαγωγή της σχετικής έρευνας.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει φέρει σε θέση άμυνας την προεκλογική εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, που εξακολουθεί να δηλώνει ότι έκανε λάθος επιλογή στο χειρισμό του θέματος της διαχείρισης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν τέθηκε σε κίνδυνο η αμερικανική εθνική ασφάλεια.

“Το νέο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα”

Από την πλευρά του, ο Τραμπ έχει υποστηρικτές και πέραν του πολιτικού πεδίου, προκειμένου να τονίσει τις επιδόσεις του στον επιχειρηματικό στίβο.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής στον τομέα της τεχνολογίας Πίτερ Τιλ, που βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικής από τον αναφερόμενο κλάδο για την υποστήριξη που προσφέρει στον Ντόναλντ Τραμπ, προέβλεψε ότι το κίνημα που ίδρυσε ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων θα εξακολουθήσει να υπάρχει ακόμη κι αν ο Τραμπ χάσει τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

“Ανεξάρτητα με το τι θα συμβεί στις εκλογές, αυτό που αντιπροσωπεύει ο Τραμπ δεν είναι τρελό και γι’ αυτό δε θα χαθεί,” δήλωσε ο Τιλ στους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.

Όπως ανακοινώθηκε στις αρχές του μήνα, ο Τιλ διέθεσε 1,25 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να βοηθήσει την εκλογή του Τραμπ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε τα θεμέλια για “το νέο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα,” το οποίο “θα κινείται πέρα από τα δόγματα του Ρίγκαν.”

Ο επιχειρηματίας επιτέθηκε στις ελίτ της αμερικανικής πρωτεύουσας, υποστηρίζοντας ότι έχουν χάσει την επαφή τους με τους μέσους Αμερικανούς πολίτες, ενώ τόνισε ότι ο Τραμπ ταρακούνησε ένα σύστημα το οποίο χρειάζεται αλλαγή.
“Η αλήθεια είναι, ότι άσχετα από το πόσο τρελές μοιάζουν να είναι οι εκλογές αυτές, είναι σίγουρα λιγότερο τρελές από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τιλ.

Με τις απόψεις του επιχειρηματία συμφωνούν κι άλλα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όπως, η υπεύθυνη πολιτικής στρατηγικής Άλις Στιούαρτ που δήλωσε: “Το κίνημα θα εξακολουθήσει να υπάρχει άσχετα αν ηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ ή όχι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τραμπ βρήκε υποστήριξη από ένα τμήμα του εκλογικού σώματος, το οποίο αισθάνεται ότι η φωνή του δεν ακούγεται εδώ και αρκετό καιρό,” τόνισε η Στιούαρτ.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η παλιά φρουρά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα πρέπει να εργαστεί με τους υποστηρικτές του Τραμπ, άσχετα με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, ώστε το κόμμα να επιβιώσει.

Σύμφωνα με την άποψη των πολιτικών αναλυτών στην Ουάσιγκτον, το πρόβλημα πολιτικού προσανατολισμού για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα υπάρχει ακόμη και στην περίπτωση της προεδρικής εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ. Από την άλλη πλευρά, θεωρείται σίγουρο ότι, σε ενδεχόμενο εκλογικής ήττας του, το κόμμα θα εισέλθει σε μία περίοδο μακρόχρονης πολιτικής κρίσης, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ενότητά του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ,δηλώνει ότι η διεξαγωγή μίας έρευνας για το ζήτημα του χειρισμού των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της, θα επισκιάσει ολόκληρη την προεδρική θητεία της, στην περίπτωση ενδεχόμενης εκλογής της στο Λευκό Οίκο.

“Η έρευνα θα διαρκέσει για χρόνια. Η δίκη είναι πιθανόν να αρχίσει. Δε θα αλλάξει τίποτα. Μπορώ να σας πω ότι οι θέσεις εργασίας σας θα εξακολουθήσουν να μειώνονται στο Μίσιγκαν. Τίποτα άλλο δεν πρόκειται ν’ αλλάξει,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, που έχει καταστήσει κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας του το θέμα που έχει προκύψει με τη διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον, την περίοδο που ασκούσε τα καθήκοντα της υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η Κλίντον που έχει περάσει σε θέση άμυνας έναντι των ισχυρισμών του Τραμπ, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι το FBI δε θα εντοπίσει κάτι που θα είναι προβληματικό στα ηλεκτρονικά μηνύματά της, ενώ εκτιμά ότι το αποτέλεσμα της νέας έρευνας, θα είναι το ίδιο με αυτό της προηγούμενης.

“Για μένα δεν είναι καν μια κατάσταση ανάγκης,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Κλίντον στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας της στο Σινσινάτι του Οχάιο, αναφερόμενη στη νέα έρευνα του FBI.

“Διεξάγω την προεκλογική εκστρατεία με αντίπαλο κάποιον που δηλώνει ότι δεν μπορεί να καταλάβει το λόγο για τον οποίο δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα. Επιθυμεί περισσότερες χώρες να έχουν πυρηνικό οπλοστάσιο.

Αναρωτιέμαι αν γνωρίζει ότι μία μόνο πυρηνική κεφαλή αρκεί για να χάσουν τη ζωή τους εκατομμύρια άνθρωποι,” δήλωσε η Κλίντον στο Οχάιο, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την ατζέντα των προεκλογικών θεμάτων στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας, τα οποία μπορεί να διαχειριστεί με άνεση.

01/11/2016 10:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: