Μετά το Μοντ Πελεράν: Η θέση του Νίκου Αναστασιάδη για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων




Του ΝΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

Η απόφαση για μετάβαση στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας για ουσιαστική  συζήτηση του Εδαφικού λήφθηκε μετά από αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς, επικαλούμενης λόγους εμπιστευτικότητας, και αποδοχής της δικής μας πλευράς, λόγω της ανάγκης και της σημασίας ουσιαστικής συζήτησης και κατάληξης σε ένα τόσο σημαντικό κεφάλαιο.

Δυστυχώς οι συζητήσεις στην Ελβετία, παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο, ειδικότερα όσον αφορά την έκταση που θα κυμανθεί η περιοχή που θα καλύπτει έκαστη πολιτεία, δεν έφεραν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς για διασύνδεση του Εδαφικού με το κεφάλαιο Ασφάλειας και Εγγυήσεων.

Αν και η εξέλιξη στην Ελβετία δεν ήταν η επιδιωκόμενη, μέσα στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης ενός δύσκολου θέματος όπως το Κυπριακό, και ειδικότερα ενός τόσο σημαντικού κεφαλαίου όπως το Εδαφικό, όλα τα ενδεχόμενα ήσαν πιθανά. Όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διακαναλικής συνέντευξης Τύπου, παρά την απογοήτευση που είναι φυσιολογικό να προκάλεσε το αποτέλεσμα στο Μοντ Πελεράν, είμαστε έτοιμοι, μέσα στο πλαίσιο του τι έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στους δύο ηγέτες στις 26 Οκτωβρίου, να συνεχίσουμε τον διάλογο από το σημείο που διακόπηκε στο Μοντ Πελεράν.

Πιο συγκεκριμένα, από εδώ και πέρα θα πρέπει να υπάρξει:

1. Συνέχιση του διαλόγου επί των κριτηρίων του Εδαφικού έτσι ώστε να υπάρξει σχετική συμφωνία και ακολούθως αποτύπωση των συμφωνηθέντων σε χάρτες. Μιας τέτοιας εξέλιξης θα ακολουθήσει η ανακοίνωση της σχετικής ημερομηνίας πραγματοποίησης πολυμερούς διάσκεψης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, κάτι για το οποίο υπάρχει και καταρχήν συμφωνία, της πραγματοποίησης μιας τέτοιας πολυμερούς διάσκεψης να προηγηθεί συνάντηση Ελλάδος – Τουρκίας έτσι ώστε να προετοιμασθεί το έδαφος και κατ’ επέκταση να υπάρχουν ενισχυμένες πιθανότητες επιτυχίας.

2. Την ίδια στιγμή, και επειδή επιθυμία μας είναι να υπάρξει κατάληξη το συντομότερο δυνατόν, είναι σημαντικό, και αυτό το ανέφερε κατ’ επανάληψη και ο Πρόεδρος στις συζητήσεις στο Μοντ Πελεράν, παράλληλα με το πιο πάνω να εργαστούμε μέσα από εντατικές διαβουλεύσεις προς την κατεύθυνση επίτευξης συγκλίσεων επί των εκκρεμουσών διαφορών επί του συνόλου των κεφαλαίων.

3. Παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθούν οι διαβουλεύσεις για όλα εκείνα τα θέματα που δεν εμπίπτουν μέσα στο πλαίσιο των συζητήσεων των 6 κεφαλαίων, αλλά είναι καθοριστικά στην προσπάθειά μας να θέσουμε ενώπιον του κυπριακού λαού ένα σχέδιο λύσης χωρίς κενά, εποικοδομητικές ή άλλες ασάφειες. Αναφέρομαι σε θέματα όπως, για παράδειγμα, την πρώτη μέρας της λύσης, την οικονομική διάσταση της επανένωσης, την υιοθέτηση του ευρώ ως του μοναδικού νομίσματος κ.ο.κ. Κάτι τέτοιο θα μας επιτρέψει να έχουμε ένα υγιές και βιώσιμο οικονομικό σύστημα διακυβέρνησης και, αφετέρου, μια ρεαλιστική εκτίμηση του κόστους για την εφαρμογή της λύσης, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης και δαπανών αποκατάστασης, καθώς και δαπανών που αφορούν στη λειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους και τη δημιουργία των διαφόρων ομοσπονδιακών οργάνων και θεσμών.

Η παράλληλη συζήτηση και εξέλιξη των πιο πάνω θα εξυπηρετήσει, ανάμεσα σε άλλα, τον στόχο μας για την ανάγκη να είμαστε καλά προετοιμασμένοι και να παρουσιαστεί στον λαό το συντομότερο δυνατόν ένα σαφές σχέδιο, χωρίς ασάφειες και ελλείψεις, έτσι ώστε να διασφαλιστεί καταρχήν η αποδοχή του και κατ’ επέκταση να μην τεθεί σε κίνδυνο η εφαρμογή του.

  • Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδαν Φιλελεύθερος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: