Ισορροπίες Τραμπ και Ράιαν: Εχθροί και φίλοι του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων




Η επιλογή του Ρέινς Πρίμπους, προέδρου της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και στενού υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ, στη θέση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, έχει ως πολιτικό στόχο τον Πολ Ράιν, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τον οποίο ο Πρίμπους διατηρεί φιλικές σχέσεις.

Από την άλλη μεριά, ο Στίβεν Μπάνον, πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, αναλαμβάνει επικεφαλής για τη στρατηγική της διακυβέρνησης Τραμπ. Ο ίδιος έχει ασκήσει σκληρή κριτική στον Ράιν, μέσω της προηγούμενης άσκησης διευθυντικών καθηκόντων στον συντηρητικό ιστότοπο ειδήσεων Breitbart News.

Οι επιλογές των δύο προσώπων είναι ενδεικτικές του κεντρικού πολιτικού αινίγματος που καλείται να επιλύσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς η πολιτική που θα ακολουθήσει εξαρτάται άμεσα από το βαθμό πολιτικής ισορροπίας, μεταξύ της πολιτικής ατζέντας του Πολ Ράιαν, αλλά και των θέσεων ακραίων συντηρητικών κύκλων, που δεν ακολουθούν κατ’ ανάγκη τις παραδοσιακές θέσεις των Ρεπουμπλικάνων.

Η κατάσταση σε πρακτικό πολιτικό επίπεδο, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο, καθώς ο ίδιος δε διαθέτει προηγούμενη πολιτική εμπειρία ή θητεία σε εκλόγιμες πολιτικές θέσεις, καθιστώντας δεδομένη την άμεση εξάρτησή του από συμβούλους κατά τη διαδικασία λήψης σημαντικών αποφάσεων για τη διακυβέρνησή του.

14/11/2016 10:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: