Η πραγματική νοθεία των εκλογών: Ο Τραμπ προκαλεί τρόμο με την ρατσιστική ρητορική του




ΞΕΝΙΑ ΤΟΥΡΚΗ

Από την επόμενη μέρας κιόλας των αμερικανικών εκλογών οι φήμες για ενδεχόμενη παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων έδιναν και έπαιρναν.

Η πρώτη πολιτεία που αποφάσισε να πάρει αυτές τις φήμες στα σοβαρά είναι το Ουισκόνσιν, όπου η ανεξάρτητη, οικολόγος υποψηφία Τζιλ Στάιν, κατάφερε να συγκεντρώσει τα χρήματα που απαιτούνται και να υποβάλει αίτημα για ανακαταμέτρηση των ψήφων. Είναι αλήθεια ότι πολλοί πρέπει να χάρηκαν στην ιδέα ότι υπάρχει έστω και η παραμικρή ελπίδα ο Ντόναλντ Τραμπ να μη φτάσει τελικά στον Λευκό Οίκο.

Ο νεοεκλεγέντας Πρόεδρος προκαλεί τρόμο με τη ρητορική του και με τους ανθρώπους που επιλέγει να τον πλαισιώσουν στα καθήκοντα που πρόκειται να αναλάβει, επομένως τι πιο καλό με μια κίνηση να γλυτώσουμε από αυτόν.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι μάλλον διαφορετική. Προκειμένου να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα θα πρέπει να αποδειχτεί ότι έγινε νοθεία όχι μόνο στο Ουισκόνσιν αλλά σε άλλες πολιτείες, ώστε να συγκεντρωθούν οι 270 εκλέκτορες που είναι απαραίτητοι για την εκλογή του προέδρου. Δεκάδες ειδικοί, πάντως, σε θέματα ασφάλειας στο Ίντερνετ, υποστηρίζουν ότι δεν είναι εκτός πραγματικότητας να έχουν αλλοιωθεί τα εκλογικά αποτελέσματα, είναι όμως δύσκολο να αποδειχτεί η νοθεία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του τα έβαλε με όσους ζητούν επανακαταμέτρηση των ψήφων, ξεχνώντας ασφαλώς ότι ήταν ο πρώτος διδάξας αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος. Λες και δεν θυμούνται όλοι τις δηλώσεις που είχε κάνει ότι το σύστημα είναι διεφθαρμένο και ότι δεν θα αποδεχόταν το αποτέλεσμα σε περίπτωση που έχανε. Χθες, μάλιστα, υποστήριξε ότι εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν παράνομα, υπονοώντας ότι ήταν υποστηρικτές της Χίλαρι Κλίντον.

Στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου σημειώθηκαν πολλές αδικίες. Και η μεγαλύτερη από αυτές αφορά το ότι εκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν. Ειδικά στις πολιτείες που ελέγχονται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, η άσκηση του δικαιώματος ψήφου είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία που αποσκοπεί στο να αποκλείει ψηφοφόρους, κυρίως αυτούς που ανήκουν σε μειονότητες και που παραδοσιακά υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς. Η πραγματική νοθεία στις αμερικανικές εκλογές είναι το ότι μια σειρά από εμπόδια και μεθοδεύσεις συρρικνώνουν τη συμμετοχή, σε τέτοιο βαθμό που γεννά ερωτήματα για το αν τελικά αλλοιώνεται η βούληση του αμερικανικού λαού.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: