Η επόμενη μέρα της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ: Ο χάρτης της Αμερικής βάφτηκε κόκκινος




Tου Κωνσταντίνου Κυρανάκη (*)

Το φαινόμενο Donald Trump ταρακούνησε τον πλανήτη το βράδυ της 8ης Νοεμβρίου. Ανέτρεψε τους κανόνες μιας προεκλογικής καμπάνιας, ανέτρεψε όλες τις δημοσκοπήσεις, ανέτρεψε κατεστημένα δεκαετιών από πολιτικές οικογένειες και δυναστείες και στα 2 μεγάλα αμερικανικά κόμματα, ανέτρεψε τη λογική.

Κατάφερε να γίνει ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που δεν κατείχε στο παρελθόν κανέναν κυβερνητικό ή στρατιωτικό αξίωμα.

Πώς έφτασε ο Trump όμως σε αυτή τη νίκη;

Οι Δημοκρατικοί έχασαν 5 εκατομμύρια ψηφοφόρους

H Χίλαρι κέρδισε το λεγόμενο popular vote με περίπου 700.000 περισσότερες ψήφους σε ομοσποδιανκό επίπεδο. Αυτό ίσως ακούγεται ως μια επιτυχία και ταυτόχρονα μια αδικία για την υποψήφια των Δημοκρατικών. Η πραγματικότητα όμως είναι οτι η Hillary έλαβε περίπου 5 εκατομμύρια λιγότερες ψήφους από τον Obama το 2012 και 9 εκατομμύρια λιγότερες σε σχέση με το 2008.

Ο Trump από την άλλη, έλαβε σχεδόν τις ίδιες ψήφους με τον Romney το 2012 και τον McCain το 2008, κάτι που διαψεύδει τις πρώτες εκτιμήσεις για τους αριθμούς του “Trump Movement” όπως αναφέρθηκε από το επιτελείο του.

Αυτό που έκανε τη διαφορά όμως ήταν η στρατηγική Trump στα λεγόμενα swing-states έφερε μια μεγαλειώδη νίκη σε επίπεδο εκλεκτόρων.

Την παραμονή των εκλογών, όλες οι μεγάλες δημοσκοπικές εταιρίες προέβλεπαν μια σίγουρη νίκη της Clinton και άνετη επικράτησή της στις Πολιτείες ?κλειδιά? Pennsylvania, Virginia, Michigan, Wisconsin, New Hampshire, Colorado and North Carolina.

Διαψεύστηκαν, αφού τελικά η Clinton επικράτησε μόνο σε τρεις από αυτές (Virginia, New Hampshire, Colorado). Στο New Hampshire μόλις με 1.000 ψήφους διαφορά!

Ο χάρτης βάφτηκε κόκκινος

Αν δει κανείς τον χάρτη των αποτελεσμάτων σε επίπεδο περιοχών (counties) και όχι μόνο Πολιτειών (States) είναι στην κυριολεξία κατακόκκινος. Δυσκολεύεται πραγματικά κανείς να βρει μπλε κουκίδες σε σημεία που να μην είναι στις ανατολικές ή δυτικές παράκτιες περιοχές (για παράδειγμα New York, Los Angeles, Miami). Συνδυάζοντας αυτό το δεδομένο με την υπεροχή Clinton σε αριθμό ψήφων καταλαβαίνει κανείς πόσο μεγάλη ανισορροπία υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι σαφές ότι όποιο και αν ήταν το μήνυμα της Hillary, όσο δομημένο, μετρημένο, μελετημένο κι αν ήταν, όση δουλειά και αν έκαναν οι κορυφαίοι επικοινωνιολόγοι στον πλανήτη, όσες ώρες τηλεοπτικού χρόνου κι αν το αναπαρήγαγαν, όσα εκατομμύρια κι αν δαπανήθηκαν, ο μέσος Αμερικανός που δεν ζει σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο, είχε απλά κλείσει τα αυτιά του.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει και από τις έρευνες που δείχνουν ότι 65% των Αμερικανών είχε προαποφασίσει την ψήφο του ήδη από τον Σεπτέμβρη. Φαίνεται ότι η απέχθεια των Αμερικανών για το σύστημα της Ουάσινγκτον είχε πλέον φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Χωρίς υπερβολή, και σε υπεραπλουστευτικό βαθμό, το βασικό μήνυμα Trump ήταν ότι «εγώ είμαι ένας αντισυστημικός υποψήφιος απέναντι στη Ουάσινγτον».

Οι νέοι ψήφισαν Χίλαρι, οι γυναίκες δεν πείστηκαν

Όπως και στο Brexit, έτσι και στην εκλογή Trump είναι πραγματικά τεράστιες οι διαφορές μεταξύ ηλικιακών κοινών. Στα κοινά 18-44 κερδίζει κατά κράτος η Hillary, ενώ υψηλά είναι και τα ποσοστά των άλλων 2 υποψηφίων (Johnson, Stein). Στα κοινά άνω των 45 τα ποσοστά Trump ξεπερνούν το 53%. Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ότι η αποχή των νέων κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα εκλογικά αποτελέσματα ανά τον κόσμο.

Αν πάμε όμως στην ψήφο ανά φύλλο και χρώμα τα πράγματα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά. Όπως ήταν αναμενόμενο o Trump κέρδισε κατά κράτος την Hillary στους λευκούς άνδρες (63%) αλλά και στις λευκές γυναίκες (53%) οι οποίες φαίνεται ότι δεν πείστηκαν από την φεμινιστική ρητορική της Hillary. Οι λευκοί είναι και το μοναδικό χρωματικό group στο οποίο κέρδισε ο Trump.

Tα στοιχεία σε μαύρους άνδρες (80% Hillary) και μαύρες γυναίκες (94% Hillary) είναι σοκαριστικά και δείχνουν τον κίνδυνο ενός νέου ρατσιστικού διχασμού στις ΗΠΑ που ο Trump πλέον ως πρόεδρος “όλων των Αμερικανών”, όπως είπε, καλείται να αντιμετωπίσει.

Η Hillary κέρδισε και σε Λατίνους και Ασιάτες αλλά με μικρότερες διαφορές.

Γιατί ο Trump μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός

Μια από τις πιο σκληρές προεκλογικές καμπάνιες στην ιστορία τελείωσε. Ο Trump έδειξε στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις και εμφανίσεις ότι είναι πρόθυμος να αφήσει πίσω του τη ρητορική μίσους και να ενώσει τους Αμερικανούς αλλά και να συνεργαστεί με τη Διεθνή Κοινότητα.

Ο μέσος Αμερικανός δεν περιμένει από αυτόν ούτε να χτίσει ένα τοίχος στα σύνορα με το Μεξικό, ούτε να βάλει φυλακή τη Χίλαρι. Περιμένει μια αλλαγή νοοτροπίας στη Ουάσινγκτον και μια μεγάλη ελάφρυνση στους φόρους.

Ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος έχει μια τεράστια ευκαιρία να είναι από τους πιο αποτελεσματικούς στην ιστορία. Μετά από πολλά χρόνια ο ένοικος του Λευκού Οίκου ανήκει στο ίδιο κόμμα με την πλειοψηφία στο House (Κονγκρέσο) και στο Senate (Γερουσία). Αυτό σημαίνει ότι μπορεί πιο εύκολα να προωθεί δικά του νομοθετήματα. Με τους Ρεπουμπλικανούς να έχουν την πλειοψηφία και στους Governors (Κυβερνήτες Πολιτειών) θα μπορέσει και να την εφαρμόσει πιο εύκολα.

Σε αντίθεση με την περίοδο Obama, ο οποίος αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες με κόντρες απέναντι στην πλειοψηφία του Κονγκρέσου, της Γερουσίας και πολλών Κυβερνητών, χωρίς να μπορεί να εφαρμόσει τα δικά του σχέδια και τις δικές του μεταρρυθμίσεις, ο Trump έχει μαζί του όλα τα εφόδια για να μπορέσει να εφαρμόσει τη δική του ατζέντα.

Για το ποια ακριβώς θα είναι αυτή η ατζέντα θα πρέπει να περιμένουμε.

  • Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης είναι αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ιδρυτής του Transatlantic Youth Forum και campaign trainer για το International Republican Institute

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: