Η επίσκεψη που ανέβασε την Ελλάδα: Ο απολογισμός της 36ωρης παρουσίας Ομπάμα στην Αθήνα




Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ενίσχυσε τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας στην κρίσιμη μάχη για το χρέος και την ανάπτυξη. Ανύψωσε το ηθικό των Ελλήνων, αναγνωρίζοντας τις θυσίες στα χρόνια της κρίσης και τη συνεισφορά τους στο Προσφυγικό. Ανέδειξε σε παγκόσμια μετάδοση τα σύμβολα και τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού. Ήταν μία ιστορική ομιλία, ύμνος στη δημοκρατία και μανιφέστο κατά του λαϊκισμού

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Μια ιστορική ομιλία ενώπιον ενός ακροατηρίου που απαρτιζόταν κυρίως από νέους και σε έναν χώρο, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που δείχνει τι μπορεί να επιτύχουν οι Ελληνες όταν πιστεύουν στις δυνατότητες της χώρας και των πολιτών της ήταν το επιστέγασμα της επιτυχημένης επίσκεψης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα.  Υπογράμμισε ότι ήθελε το τελευταίο του ταξίδι ως πρόεδρος της Αμερικής να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα.

Αμέσως μετά, ο Αμερικανός ηγέτης αναχώρησε για το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και στη συνάχεια για το Βερολίνο, όπου σήμερα το απόγευμα, στις 3.25 μ.μ. (τοπική ώρα) θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Χθες είχαν την πρώτη συνομιλία στη διάρκεια δείπνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση ο κ. Ομπάμα θα θέσει οπωσδήποτε το ελληνικό ζήτημα και θα προσπαθήσει να αποσπάσει μια θετική απάντηση από την κ. Μέρκελ ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ελάφρυνση του χρέους, που από το ΔΝΤ θεωρείται μη βιώσιμο.

Η ομιλία του κ. Ομπάμα, την οποία παρακολούθησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η ελίτ της χώρας, αποτέλεσε ύμνο για την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι σπανίως οι Ελληνες πολιτικοί καταφεύγουν στις ομιλίες τους στα διδάγματα της ελληνικής ιστορίας, ένα λάθος που ανέδειξε ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος έκανε συνεχείς αναφορές στην αρχαία Ελλάδα. Υπογράμμισε μάλιστα την αξία της λέξης «φιλότιμο».

Τόνισε: «Ολοι ζούμε κάτω από το ίδιο φεγγάρι. Σε όλες τις κοινωνίες και τις χώρες υπάρχει περισσότερο φιλότιμο, όπως λένε οι Ελληνες… Φιλότιμο. Το βλέπω κάθε μέρα και αυτό μου δίνει ελπίδα… Στο τέλος τα πάντα εξαρτώνται από μας. Ο πιο σημαντικός θώκος είναι αυτός του πολίτη».

Και σημείωσε εμφαντικά: «Εχουμε χρέος στην Ελλάδα, για την αλήθεια, την πίστη που μας έδωσε… Εδώ πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης, δημιουργήθηκε μια νέα ιδέα, η δημοκρατία και το κράτος».

Αφού ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα, «που ήρθε σήμερα εδώ με τόσους νέους, (που αποτελούν) το μέλλον της Ελλάδας», ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για όσα προσέφερε η Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Ελληνες για τη φιλία τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε».

Χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Ομπάμα άσκησε κριτική στις χώρες που χρησιμοποιούν το μεγαλείο της δημοκρατίας και επιβάλλουν δικτατορικά καθεστώτα.

«Κάποιες χώρες» σημείωσε, «ενώ υπάρχουν εκλογές δεν έχουν πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα. Εμείς ως χώρα πιστεύουμε στις ιδέες και τις αξίες που γεννήθηκαν εδώ πριν από αιώνες. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι χώρες με δημοκρατικές κυβερνήσεις είναι πιο δίκαιες και πιο σταθερές… Η δημοκρατία μάς έδειξε ότι είμαστε πιο ισχυροί από τους τρομοκράτες. Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων διά της βίας και να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η δημοκρατία είναι πιο ισχυρή» τόνισε.

Ο κ. Ομπάμα ύμνησε τη δημοκρατία που γεννήθηκε στην Ελλάδα
«Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Οι δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες. Και ποτέ άλλοτε στον κόσμο δεν έχουμε δει τέτοια συμπόνια προς τους πρόσφυγες όπως στην Ελλάδα. Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το Προσφυγικό. Η δημοκρατία σας όμως ανοίγει την αγκαλιά της» τόνισε ο πλανητάρχης και αναφέρθηκε στις διπλωματικές του επιτυχίες με την Κούβα και το Ιράν, λέγοντας ότι «οι δημοκρατίες μπορούν να λύνουν προβλήματα μέσω της διπλωματίας».

ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ MIGNATIOU

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: